Δευτέρα, Νοεμβρίου 09, 2009

Θ. Πάγκαλος: "Γεωστρατηγική η συμφωνία με την Cosco"

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του Θόδωρου Πάγκαλου για το λιμάνι του Πειραιά, όπως αυτή καταγράφεται σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή".

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη: "

– Θα μπορούσε κάποιος να σας αντιτάξει ότι μια ανάλογη μικροκομματική προεκλογική λογική ή και εσφαλμένους χειρισμούς πληρώνει και το ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Cosco.

– Η προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την παρούσα μορφή της σύμβασης ήταν δικαιολογημένη. Δεν ξέρω αν πάντα πήρε τη σωστή μορφή ή αν πάντα χρησιμοποιήθηκαν οι σωστές διατυπώσεις. Οπως και να έχει όμως, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να απαλλάσσεται από υποχρεώσεις που έχουν συναφθεί νομίμως από την προηγούμενη. Σημειωτέον δε ότι πρόκειται για μια διεθνή σύμβαση με έναν κινεζικό κολοσσό, ο οποίος μπορεί να μετατρέψει τον Πειραιά σε κεντρικό λιμάνι της Μεσογείου.

Για να καταλάβετε τι μπορούν να μας προσφέρουν οι ταχύτατα αυξανόμενες εξαγωγές της Κίνας, αρκεί να πω ότι το σύνολο των εξαγωγών της το 1989 είναι οι σημερινές κινεζικές εξαγωγές μιας ημέρας! Πέραν τούτου, η Κίνα έχει δείξει τη φιλική της διάθεση σε όλα τα διεθνή μας θέματα. Επομένως, η συμφωνία με την Cosco είναι θέμα γεωπολιτικής στρατηγικής επιλογής.

– Και με τους λιμενεργάτες τι θα κάνετε; Θα τους αφήσετε να κρατούν το λιμάνι κλειστό;

– Η επαναδιαπραγμάτευση σε ορισμένα σημεία της σύμβασης ουδόλως αιτιολογεί το κλείσιμο του προβλήτα που ματαιώνει το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Και αυτό πρέπει να το καλαλάβουν όλοι, κυρίως όσοι τυχόν έχουν ανομολόγητους σκοπούς, όπως αυτοί που διαβάζω στον «Ριζοσπάστη» και την «Αυγή». Αν διαπραγματευτικός στόχος των λιμενεργατών είναι να ακυρώσουν τη σύμβαση ή και άλλες ανομολόγητες αξιώσεις, να βρουν το θάρρος να το πουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διαπραγμάτευση με αδιέξοδους ή ανομολόγητους πόθους δεν θα κάνουμε, πόσω μάλλον αν αρχίσει η οικονομία να υφίσταται βαρύτατες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: