Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2009

Αδιέξοδο στο ΝΑΤ για τους απλήρωτους ναυτικούς του Αγούδημου

Posted from: theseanation.gr


Αδιέξοδο στο ΝΑΤ για τους απλήρωτους ναυτικούς του Αγούδημου




Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιείται αυτή την ώρα έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου παρουσία και των απλήρωτων ναυτικών του Αγούδημου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την επέκταση του μέτρου της κάλυψης των απλήρωτων ναυτικών εκτός από τα πλοία του εξωτερικού που ήδη ισχύει και στα πλοία του εσωτερικού.

Τα μέλη της διοίκησης του ΝΑΤ ενημερώθηκαν χθες αργά το βράδυ για το σημερινό έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και καθώς κάποια εξ αυτών εκπροσωπούν θεσμικούς φορείς της ναυτιλίας ζήτησαν αναβολή προκειμένου να ενημερώσουν με τη σειρά τους τα θεσμικά τους όργανα οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να λάβουν απόφαση για το αν ψηφίσουν υπέρ ή κατά της επέκτασης του μέτρου και στα πλοία εσωτερικού.

Η πρόταση που έχει υποβληθεί προς έγκριση προβλέπει ότι και απλήρωτοι ναυτικοί των πλοίων του εσωτερικού θα μπορούν να λαμβάνουν τρείς μισθούς από το ΝΑΤ το οποίο στη συνέχεια θα στρέφεται κατά του πλοιοκτήτη για να πάρει τα χρήματα πίσω.

Ειδικά για τους απλήρωτους ναυτικούς των πλοίων εσωτερικού το μέτρο αυτό θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, ενώ παράλληλα προτείνεται να συσταθεί και μια τριμελής επιτροπή η οποία θα αποφασίζει κατά περίπτωση την καταβολή μισθών και πέραν του τριμήνου.

Τα μέλη της διοίκησης που εξέφρασαν την επιφύλαξη τους έως ότου λάβουν απόφαση η διοικήσεις των θεσμικών φορέων που εκπροσωπούν διατύπωσαν την θέση πως η κυβέρνηση όφειλε μα καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή προς ψήφιση και όχι να απευθυνθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, το οποίο δε νομιμοποιείται να αποφασίσει την επέκταση του μέτρου αυτού χωρίς νόμο κυρωμένο από τη Βουλή.

Να σημειωθεί πως εκτός από τους ναυτικούς του Αγούδημου που παραμένουν απλήρωτοι, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι ναυτικοί που έχουν απασχοληθεί σε πλοία της ΣΑΟΣ και της Kallisti Ferries, κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Την ίδια ώρα οι απλήρωτοι ναυτικοί του Αγούδημου πραγματοποίησαν διαδήλωση στους δρόμους του λιμανιού, από όπου και το φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: