Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2009

"«Παγίδα θανάτου» ανακαλύφθηκε κοντά στα παράλια της δυτικής Αυστραλίας"


"Μια τεραστίων διαστάσεων ωκεάνια δίνη ανακαλύφθηκε έξω από τα παράλια της δυτικής Αυστραλίας, η οποία λειτουργεί ως «παγίδα θανάτου», ρουφώντας τεράστιες ποσότητες ψαριών και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες...


Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο CSIRO της δυτικής Αυστραλίας και από τρία ινστιτούτα ερευνών της Αμερικής, της Γαλλίας και της Ισπανίας ανακοίνωσαν την ανακάλυψη της δίνης, μετά από ένα ερευνητικό ταξίδι διάρκειας ενός μήνα στην ωκεάνια περιοχή, δυτικά του νησιού Rottnest.

Υπό τη διεύθυνση της Δρα Anya Waite, βιολόγο και ωκεανογράφο από το πανεπιστήμιο της δυτικής Αυστραλίας, η 10μελής ομάδα βρήκε τη δίνη, η οποία έχει διάμετρο 200 χιλιόμετρα και βάθος 1000 μέτρα, να στροβιλίζεται σε τεράστιες ταχύτητες,
λίγο πιο έξω από το φαράγγι του Rottnest. Η Δρα Waite λέει ότι η δίνη δημιουργήθηκε από τρέχουσες κινήσεις στο βυθό της θάλασσας και είναι μια από τις μεγαλύτερες, που έχουν βρεθεί ποτέ στην περιοχή της δυτικής Αυστραλίας.

Ορατή από το διάστημα, η δίνη λειτουργεί σαν μια «παγίδα θανάτου», ρουφώντας ψάρια και ωάρια ψαριών από περιοχές κοντά στην ακτή, λέει η Δρα Waite. «Ουσιαστικά δρα ως ένας άρπαγας, παίρνοντας τα ψάρια, που χρειάζεται να παραμείνουν στην περιοχή του φυσικού τους περιβάλλοντος δίπλα στην παραλία και πετώντας τα στη βαθιά θάλασσα», λέει η Δρα Waite. Επισημαίνει επίσης ότι το κλίμα γύρω από τη δίνη παρουσιάζει αξιοσημείωτες αλλαγές. «Μοιάζει σα να βρίσκεσαι στους τροπικούς», λέει. «Είναι ζεστό, μαλακό, υγρό με αιωρούμενα ψάρια, είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον». Θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και το κλίμα της ευρύτερης περιοχής, λέει. «Η δίνη μετακινεί ένα πολύ μεγάλο όγκο θερμού ρεύματος σε ψυχρότερα νερά, έτσι αναγκαστικά παίρνει τη ζέστη και την μετακινεί μακριά, έξω από την παραλία. Έτσι αλλάζει η ισορροπία της ζέστης της ωκεάνιας περιοχής και φυσικά είναι ο ωκεανός που διαμορφώνει το κλίμα».

Η δρα Waite λέει ότι η δίνη δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανή να προκαλέσει κίνδυνο στους ανθρώπους που ψαρεύουν ή καταδύονται στην περιοχή, αλλά ο κίνδυνος είναι σίγουρα ορατός. «Είμαστε σε ένα πλοίο μήκους 70 μέτρων και μπορούμε εύκολα να νιώσούμε τις δονήσεις στην άτρακτο του πλοίου από τη δίνη, έτσι είναι σίγουρο ότι κάτι το ασυνήθιστο συμβαίνει εδώ», λέει η Δρα Waite."


http://apolitistosteki.blogspot.com/2009/11/blog-post_1083.html
Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: