Ακολουθεί το πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής...
3.000.000 λίρες πλήρωσαν «βλακωδώς» σε δικαστικά έξοδα!
Ποτέ δεν φανταζόμασταν όταν ξεκινούσαμε την περιπλάνησή μας -για καθαρά δική σας ενημέρωση- στον θαυμαστό κόσμο των ανθρώπων της ΟΚΤΑ στα Σκόπια, ότι θα είχε τέτοιο βάθος και τόση έκταση το πολύχρωμο μωσαϊκό των παράνομων ενεργειών που ζημίωσαν τα ΕΛΠΕ με πολλά εκατ. ευρώ.
Επανερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα καθώς ο πανικός των υπευθύνων τούς οδήγησε σε ένα μπαράζ επιστολών που έστειλαν στην εφημερίδα μας χωρίς να καταλαβαίνουν οι δυστυχείς ότι εκτίθενται ακόμη περισσότερο.
Από την αλληλογραφία, λοιπόν, αυτή προκύπτει ότι η ΟΚΤΑ πλήρωσε 3.000.000 λίρες Αγγλίας δηλαδή 4.500.000 ευρώ περίπου όταν προσέφυγε στα δικαστήρια του Λονδίνου ο κ. Μαμιδάκης της JETOIL που ζητούσε αποζημίωση διαφυγόντων κερδών, επειδή έσπασε η συμφωνία που είχε με την ΟΚΤΑ (πριν αυτή πουληθεί στα ΕΛΠΕ) για προμήθεια αργού πετρελαίου. Ο κ. Μαμιδάκης μάλιστα λέει στην επιστολή του ότι η ΟΚΤΑ επιβαρύνθηκε με αυτά τα λεφτά λόγω «βλακωδών ενεργειών» της διοίκησής της.
Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο προκύπτει από την επιστολή τόσο του κ. Μαμιδάκη, αλλά και του κ. Στράνη, διευθυντή δημοσίων σχέσεων των ΕΛΠΕ, γιατί ο πολυσχιδής και πολυπράγμων κ. Μυριάνθης, που έχει την κύρια ευθύνη να απαντήσει, βάζει τώρα τον κ. Στράνη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Δεν τολμά να παραδεχτεί πως με τις ανόητες και εγκληματικές ενέργειες τα ΕΛΠΕ και η ΟΚΤΑ πέρα από το εξωφρενικό αυτό ποσό για τα δικαστήρια, πλήρωσε άλλα 13 εκατ. ευρώ στον κ. Μαμιδάκη και την JETOIL. Είναι αυτό φιλικός διακανονισμός ή κυριολεκτικά λευκή πετσέτα (καλύτερα θα ταίριαζε το… ξεβράκωμα) στις απαιτήσεις Μαμιδάκη;
Ποιος οδήγησε ένα κολοσσό όπως τα ΕΛΠΕ σε έναν τέτοιο επαίσχυντο συμβιβασμό με έναν επιχειρηματία; Είναι «επωφελής για τον όμιλο», όπως αναγράφεται στην επιστολή Στράνη, ένας συμβιβασμός για τον οποίο τα ΕΛΠΕ ξόδεψαν συνολικά 19 εκατ. ευρώ, ενώ ο Μαμιδάκης με 8 εκατ. ευρώ στο χέρι θα έλεγε και ευχαριστώ; Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά κανείς δεν μιλάει. Πέπλο σιωπής σκεπάζει αισθήματα, προθέσεις και απονενοημένες ενέργειες. Και ο δυστυχής φορολογούμενος πληρώνει αδρά Καραχάλιους και Μυριάνθηδες. Κι όπως λένε εκείνοι που ξέρουν όλα όσα έχουν συμβεί, είναι έγκλημα που δεν έχουν πάει ακόμη οι υπεύθυνοι στη φυλακή.
Τη συμπάθειά μας, πάντως, στέλνουμε στον κ. Στράνη, γιατί κατανοούμε ότι επιστρατεύθηκε όταν είδαν ότι οι δικαιολογίες του κ. Μυριάνθη κάθε άλλο παρά έπεισαν, αντίθετα δημιούργησαν περισσότερα ερωτηματικά. Όμως και αυτά που υποστηρίζει ο κ. Στράνης κάθε άλλο παρά για θριαμβολογίες είναι. Απορία: γιατί δεν έβαζαν να απαντήσει εξαρχής ο κ. Στράνης;
Με λεκτικούς ακροβατισμούς και ποσοστά επί τις εκατό, προσπαθεί να δικαιολογήσει τον Μυριάνθη γιατί δεν του έφτασαν πέντε χρόνια να λειτουργήσει 30 ιδιόκτητα πρατήρια από τα οποία η ΟΚΤΑ και τα ΕΛΠΕ θα εισέπρατταν πολλά εκατ. ευρώ., και αφού συνειδησιακά είναι ήσυχοι με τα 4 ιδιόκτητα (ποσοστό 17,3%!), τότε γιατί η ΟΚΤΑ έχει πλάνο (φαντάσου να είχε και αεροπλάνο) το 2007 να ανοίξει άλλα 7 πρατήρια; Αυτά είναι αστεία να λέγονται, πόσο μάλλον να γράφονται.
Επιχειρεί, επίσης, ο κ. Στράνης να απαντήσει στις αποκαλύψεις μας για τις μεγάλες απώλειες εσόδων της ΟΚΤΑ με αφορμή τις παράνομες εισαγωγές στα Σκόπια από ανταγωνίστριες, στην ΟΚΤΑ, εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Επιχειρεί να καλύψει τον κ. Μυριάνθη, υπογραμμίζοντας ότι την εποχή που η ΟΚΤΑ εχανε εκατ. ευρώ από την ανικανότητα των υπευθύνων (μεταξύ των οποίων και του ιδίου), εκείνος δεν ήταν πρόεδρος της εταιρείας.
Ήταν, όμως, αντιπρόεδρος και αν διαφωνούσε θα έπρεπε να το δηλώσει, διαφορετικά να παραιτούνταν. Μένοντας έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης.
Το γεγονός είναι ένα. Ότι οι απώλειες κινούνται μεταξύ 60 και 80 εκατ. ευρώ και οφείλονται σε κινήσεις που ήταν λανθασμένες απ' την αρχή ως το τέλος και εξυπηρετούσαν προσωπικές σκοπιμότητες.
Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι δεν είναι τυχαίο ότι στο διεθνές δικαστήριο του Παρισιού η ΟΚΤΑ ζητά από το σκοπιανό δημόσιο 60 εκατ. ευρώ. Χρήματα τα οποία η ΟΚΤΑ θα έπρεπε ήδη να είχε στα ταμεία της, αν ο κ. Μυριάνθης και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι λειτουργούσαν με βάση το συμφέρον της εταιρείας… Αλλά αυτό ποιος το σκέφτηκε ποτέ;
Για την καραμπινάτη παρανομία να αναθέσουν τους εκτελωνισμούς της ΟΚΤΑ στην εταιρεία «Φέρσπετ» η οποία έκανε την ίδια δουλειά για ανταγωνίστρια στην ΟΚΤΑ εταιρεία πετρελαίων, ισχύει η απάντηση που δώσαμε τη περασμένη Κυριακή από την εφημερίδα μας. Ο κ. Στράνης επανέρχεται στο θέμα κατά τρόπο που εκθέτει τους ίδιους. Και να πούμε πως αυτό δεν το αντιλαμβάνονται.
Προβάλλει ο κ. Στράνης το αστείο επιχείρημα ότι η «Φέρσπετ» ήταν μειοδότης, ενώ δεν θα έπρεπε καν να μπει στους διαγωνισμούς καθώς δεν είχε καταθέσει ούτε τις εγγυήσεις ούτε τη γραπτή δέσμευση ότι δεν θα εκτελωνίζει για ανταγωνίστρια στην ΟΚΤΑ εταιρεία.
Ως προς την… αγωνία του για τη συνάντηση του κ. Μυριάνθη με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, πληροφορούμε τον κ. Στράνη ότι έγινε στις 21/10/2004, και το σχετικό βίντεο υπάρχει. Αν το αμφισβητείτε, ευχαρίστως να του στείλουμε μια κασέτα.
Σωσίβιο ζήτησαν από τους Σκοπιανούς!
Δεν έφτανε όμως η επιστράτευση του διευθυντή Δημόσιων Σχέσεων κ. Στράνη, κάλεσαν σε… βοήθεια και τους Σκοπιανούς! Και η επιστολή που μας έστειλαν αναμασά αυτά που ο κ. Μυριάνθης μας έγραφε… Ειλικρινά τέτοια ανοησία δεν την περιμέναμε… Πιστεύαμε ότι τουλάχιστον λίγο μυαλό υπάρχει… Όπως και κάποιες ευαισθησίες…
Φιρί-φιρί το πάει να μπλέξει ο… κουμπάρος
Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε και στον κ. Κουμπάρο (οικονομικό διευθυντή μέχρι το 2004), ο οποίος ως μη όφειλε, έστειλε και αυτός επιστολή για να αποδείξει ότι δεν ήταν αυτός που γνώρισαν όλοι στα Σκόπια, αλλά το… φάντασμά του. Ό,τι δηλαδή δεν αποπέμφθηκε από τα Σκόπια προς Αλβανία, αλλά ότι όλα ήταν προσυμφωνημένα, ότι είχε άριστη συνεργασία με τον κ. Μυριάνθη και ότι δεν ξέρει τίποτα για τα καλά κρυμμένα μυστικά των διοικήσεων Μυριάνθη-Καραχάλιου. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε στέλεχος που θέλει να βγάλει τα μάτια του μόνος του. Θεωρούμε ότι ούτε μειωμένης αντίληψης είναι, ούτε παραδόπιστος. Γιατί γνωρίζει εκείνος καλύτερα από εμάς ότι τότε είχε κινήσει γη και ουρανό για να μείνει και τώρα ζητάει να επανέλθει στα Σκόπια. Ξέρει, επίσης, ο ίδιος και πολλοί άλλοι, πως για 12 μήνες που ο Μυριάνθης δεν ήθελε να τον έχει στα πόδια του στα γραφεία της διοίκησης, τον είχε στείλει να πίνει το καφεδάκι του στο γραφείο δημοσίων σχέσεων που έδρευε στην πόλη των Σκοπίων, 20 χιλιόμετρα μακριά από διυλιστήριο. Πώς συμβαδίζει αυτή η συμπεριφορά με αυτά που λέει στην επιστολή του, ότι η συνεργασία με τον κ. Μυριάνθη ήταν άριστη;
Η επιστολή «κραυγάζει» ότι είναι προϊόν αφόρητης πίεσης… Η ευκολία, όμως, με την οποία ο κ. Κουμπάρος υπογράφει μια τέτοια επιστολή όταν όλοι γνωρίζουμε ότι σε λίγο συνταξιοδοτείται και κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να είχε κανέναν ανάγκη, μας βάζει σε υποψίες. Μόνο άνθρωπος «ανοιχτός» σε υποθέσεις συνδιαχείρισης με τον πρόεδρό του, υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς. Και το γράφουμε αυτό γιατί ο κ. Κουμπάρος μετά τα Σκόπια, ανέλαβε τη θυγατρική (των ΕΛΠΕ) εταιρεία «Γκλόμπαλ» στα Τίρανα.
Ερευνήσαμε και διαπιστώσαμε ότι η «Γκλόμπαλ» ήταν κυριολεκτικά στον αέρα και ότι για δύο τουλάχιστον χρόνια κινείται στα όρια της νομιμότητας στην Αλβανία. Είναι αυτός ο λόγος ή όχι που τής αφαιρέθηκαν οι σχετικές άδειες εμπορίας από τον αλβανό πρωθυπουργό Μπερίσα; Είναι αυτός ο λόγος ή όχι που έψαχναν εναγωνίως να βρουν λύση και όπως μαθαίνουμε έχει στην ουσία πουληθεί αλλά δεν το ανακοινώνουν;
Αυτό, το επιπλέον ένα μετέωρο βήμα των ανθρώπων με ειδικές επιχειρηματικές αποστολές (sic) πόσο στοίχισε στο ελληνικό κράτος;
Ποιος ο ρόλος και ποιες οι ευθύνες Μυριάνθη και Κουμπάρου σ' αυτήν τη σκανδαλώδη υπόθεση; Εμείς γνωρίζουμε αλλά θα περιμένουμε τις εξηγήσεις τους πριν ανοίξουμε τα κιτάπια μας.
Συμβουλεύουμε πάντως τον κ. Κουμπάρο να μην μπερδεύεται, να φροντίσει πάρει τη συνταξούλα του και να πάει σπιτάκι του, γιατί κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα και να μπει σε περιπέτειες...
Νέες αποκαλύψεις
Οι αποκαλύψεις που συμπληρώνουν το «μωσαϊκό παράνομων ενεργειών» για τις οποίες σας γράψαμε στην αρχή δεν τελειώνουν εδώ. Την επόμενη Κυριακή άλλο ένα σκάνδαλο που ακούει στο όνομα αποθειωτής. Το μεγάλο και ευαίσθητο δηλαδή μηχάνημα που κάνει την αποθείωση του πετρελαίου. Του μηχανήματος που από μεταχειρισμένο βαφτίσθηκε καινούργιο για να… περάσουν καλά ορισμένοι. Ποιοι ωφελήθηκαν και πόσα έχασε η ΟΚΤΑ απ' αυτή την υπόθεση; Όλα αυτά στη συνέχεια.
Επίσης, στη συνέχεια άλλη μια υπόθεση με βαριά οσμή σκανδάλου. Τα αποκαλυπτήρια της offshore εταιρείας μέσω της οποίας πληρώνονταν όλοι οι έλληνες -στελέχη της ΟΚΤΑ- εδώ και 5 χρόνια. Γιατί άραγε μέσω της offshore και όχι κανονικά και νόμιμα; Οι απαντήσεις στα επόμενα φύλλα μας.
Κυβερνητική παρέμβαση
Πάντως, για να ολοκληρώνουμε για σήμερα εδώ που έχουν φτάσει οι αποκαλύψεις δεν υπάρχει επιστροφή. Οι κ.κ. Σιούφας και Χριστοδούλου θα πρέπει να ασχοληθούν σε βάθος. Να ζητήσουν όλα τα στοιχεία και όχι αυτά που τους παρουσιάζει ο Μυριάνθης και να κλείσουν αυτή τη θλιβερή υπόθεση σε Σκόπια και Αλβανία με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ΕΛΠΕ. Αν δεν το πράξουν θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για ό,τι θα ακολουθήσει…
Tι λέει ο Μαμιδάκης
Στην επιστολή που μας έστειλε ο πρόεδρος της JETOIL Κυριάκος Μαμιδάκης, υποστηρίζει τα εξής:
«Κύριοι,
Διαβάζοντας το εν λόγω άρθρο σας διαπιστώσαμε στην παράγραφο 2 των σχολίων, στην επιστολή του κ. Μ. Μυριάνθη προς την εφημερίδα, να αναφέρεσθε και στην εταιρεία μας, ειδικότερα στο ότι τα ΕΛΠΕ μάς χάρισαν δισεκατομμύρια, την ώρα που δεν μας όφειλαν κανένα ποσό.
Διά την τάξη και μόνο σας γνωρίζουμε ότι η εταιρεία μας είχε Σύμβαση Διακίνησης προμηθείας αργού, υπό όρους, η οποία έληγε τον Μάρτιο
του 2003 και την οποία η ΟΚΤΑ υπό τη νέα διοίκηση δεν τίμησε ως όφειλε μόλις ανέλαβε το
management αρχές 1999.
Βάσει των όρων της συμβάσεως προσφύγαμε στα αγγλικά δικαστήρια, ως είχαμε το δικαίωμα, αιτούντες αποζημίωση διαφυγόντων κερδών και κάλυψη άμεσων και έμμεσων ζημιών που υπέστη η εταιρεία ως εκ της αιφνίδιας διακοπής της λειτουργίας της πολυετούς σύμβασης.
Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας στα αγγλικά δικαστήρια η εταιρεία μας κέρδισε, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ΟΚΤΑ εξήντλησε όλες τις βαθμίδες των αγγλικών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου ακόμη και του Δικαστικού Τμήματος της Βουλής των Λόρδων.
Ως εκ της τακτικής της ΟΚΤΑ τα δικαστικά έξοδα που επιβαρύνθηκε λόγω των βλακωδών ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης πρέπει να ξεπέρασαν τα 3.000.000 λίρες Αγγλίας.
Κατά συνέπεια όχι μόνο δεν μας χαρίστηκαν, αλλά τους περικόψαμε και κάποια ποσά από αυτά που μας επιδίκασαν τα αγγλικά δικαστήρια, κατόπιν διαπραγμάτευσης μαζί τους και λαμβάνοντας υπόψη και τις μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις των δύο εταιρειών.
Παράκληση όπως δημοσιεύσετε την παρούσα μας στην αντίστοιχο στήλη.
Μεθ' υπολήψεως
Κυριάκος Μαμιδάκης
Πρόεδρος MAMIDOIL - JETOIL ΑΕ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου