Τρίτη, Νοεμβρίου 17, 2009

"Θέμα επαναχάραξης συνόρων και ορίων θέτει η Άγκυρα με σημερινή ΝΟΤΑΜ"



"Πριν από λίγο, αίφνης η Άγκυρα με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ έθεσε ευθέως θέμα επαναχάραξης των συνόρων και ορίων μεταξύ των δύο χωρών! Με αφορμή μία άσκηση έρευνας-διάσωσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, αρνείται την ελληνική αρμοδιότητα για αποστολές Έρευνας-Διάσωσης στην περιοχή διότι «δεν υπάρχει αναγνώριση από την...


Τουρκία των ορίων του FIR Αθηνών μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου που σημαίνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Αθήνας οι αποστολές Έρευνας και διάσωσης στην περιοχή». Προσθέτουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης των ορίων-συνόρων των δύο πλευρών η οποία να προσδιορίζει τις αρμοδιότητες Έρευνεας-Διάσωσης! Για την Τουρκία το Καστελλόριζο είναι «καρφί στο μάτι» γιατί λόγω και της υφαλοκρηπίδας του κόβει στα δύο τις περιοχές πετρελαϊκών ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε ότι αφορά το θέμα που εγείρεται σήμερα αναφορικά με τις αποστολές έρευνας-διάσωσης, δημιουργεί ένα τεράστιο μπλοκ ελληνικού FIR το οποίο διεισδύει βαθιά στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμφισβήτηση των περιοχών του FIR μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζο! υ, σημαίνει και επερχόμενη αμφισβήτηση και άλλων περιοχών των Δωδεκανήσων, όπου δεν υπάρχει διμερής συμφωνία οριοθέτησης ορίων και συνόρων μεταξύ των δύο πλευρών…

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ότι αφορά την συγκεκριμένη άσκηση: Γίνεται την τελευταία ημέρα της τουρκοαιγυπτιακής άσκησης «Θάλασσα Φιλίας-2009», όπου θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός μονάδων του τουρκικού Ναυτικού.

Η θαλάσσια περιοχή που θα διεξαχθεί η τουρκοαιγυπτιακή άσκηση συνορεύει με την περιοχή που θα διεξαχθεί η άσκηση έρευνας-διάσωσης σε δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι «συμπτωματικά» θα έχουν και τα μέσα για να προστατέψουν οποιαδήποτε κίνησή τους.
Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά. Κανονικά θα πρέπει να παρεμποδιστεί η άσκηση. Άλλωστε η αντιNOTAM που εξέδωσε η ΥΠΑ είναι σαφής: Δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν τέτοια άσκηση.

Θα τολμήσουν να υπερασπιστούν εμπράκτως όρια και σύνορα;"

Χάρτες και οι ΝΟΤΑΜ στο defencenet.gr

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: