Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2009

"Μακάρι να μας ενημέρωναν και γι άλλες ασθένειες όπως για τη γρίπη"


"Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η νέα γρίπη και μας παροτρύνουν όλους να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Μακάρι να μας ενημέρωναν έστω στο μισό για ασθένειες οι οποίες είναι πραγματικές και είναι για χρόνια ανάμεσά μας, ταλαιπωρώντας πολλούς ανθρώπους. Έτσι με αφορμή την πρόσφατη εμπειρία μου ένιωσα έντονη την ανάγκη να ενημερώσω...
τους γονείς και τα παιδιά για την σκολίωση. Μπορεί να μην είναι τόσο ‘’σοβαρή’’ ασθένεια, με την έννοια ότι δεν είναι θανατηφόρα αλλά εμφανίζεται σε μικρά παιδιά σε ευαίσθητες ηλικίες.
Η σκολίωση είναι η πλάγια κύρτωση της σπονδυλικής στήλης, που συγχρόνως στρίβει τον κορμό και μερικές φορές η κλίση μοιάζει με το γράμμα S ή C. Γι’ αυτό παραμορφώνει το σώμα. Η πιο γνωστή μορφή είναι η ιδιοπαθής σκολίωση. Λέγεται ιδιοπαθής διότι είναι άγνωστης αιτιολογίας. Είναι μια πάθηση που αφορά συνήθως νεαρές κοπέλες και είναι συχνότερη στις ηλικίες των 12-15 ετών. Είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να αμελήσουμε. Πρέπει είτε οι ίδιοι οι γονείς είτε ο παιδίατρος να ελέγχει τακτικά το παιδί.. Ο έλεγχος γίνεται ως εξής: Βάζουμε το παιδί σε στά! ση προσοχής, γυμνό από τη μέση και πάνω, και του λέμε να σκύψει με τα γόνατα σε έκταση. Παρατηρούμε τη σπονδυλική στήλη αν είναι ευθεία. Αν δεν είναι, τότε μιλάμε για πιθανή σκολίωση. Τα συμπτώματα είναι:
-Μια "καμπούρα" (carinatum Pectus) και εξέχουσα ωμοπλάτη, που προκαλείται από την περιστροφή του θώρακα στη θωρακική σκολίωση
-Άνισοι γοφοί και ώμοι ( δεν βρίσκονται στην ίδια ευθεία)
-Ασύμμετρο μέγεθος ή θέση του στήθους ,στις γυναίκες
-Διαφορετικά ύψη των ώμων.
Εγώ είμαι 19 ετών και δυστυχώς αναγκάστηκα να υποβληθώ σε χειρουργική
επέμβαση ,μια επίπονη διαδικασία που βέβαια δεν μετανιώνω που την έκανα. Δεν μπορώ όμως να βλέπω τόσα παιδιά και συχνά πολύ μικρότερα από μένα, που θα μπορούσαν να το καταπολεμήσουν απλά με γυμναστική ή φορώντας έναν κηδεμόνα, να υποβάλλονται σε μια τέτοια διαδικασία λόγω της αδιαφορίας ή της ανεπαρκής ενημέρωσης. Γι’ αυτό σας παρακαλώ πολύ να αναρτήσετε το μήνυμά μου ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, δίνοντας στους γονείς και τα παιδιά την δυνατότητα να αντιδράσουν γρήγορα ώστε να αποφύγουν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις.
Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ,θα ήταν ευχαρίστησή μου να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση στο email μου : scop319@yahoo.gr"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: