Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2009

Στον "αέρα" 100 εκατ. ευρώ από τον προυπολογισμό του ΝΑΤ

Η επίθεση στα συγκροτημένα ναυτεργατικά δικαιώματα, η ληστρική εφοπλιστική ασυδοσία και η προώθηση της αντιλαϊκής αντιασφαλιστικής πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται ανάγλυφα στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ για το 2010, ο οποίος παραδόθηκε προχτές στα μέλη της διοίκησης του Ταμείου. Ο προϋπολογισμός συντάχτηκε με εντελώς χαλκευμένα στοιχεία, αφού σκόπιμα από το 2003 δεν έχει καταρτιστεί ισολογισμός, με αποτέλεσμα την κάλυψη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής των εφοπλιστών. Σε αυτά τα χαλκευμένα στοιχεία εμφανίζεται το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ 1.441.771.432 ευρώ, μειωμένο κατά 59.279.794 ευρώ από αυτό του 2009! Παρά τη ... μείωση του ελλείμματος, από τον κρατικό προϋπολογισμό θα δοθούν στο ΝΑΤ 1.342.000.000 ευρώ, δηλαδή θα παραμείνουν ακάλυπτα κοντά 100 εκατομμύρια ευρώ από το οργανικό έλλειμμα.

Οτι τα στοιχεία του προϋπολογισμού δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στην πραγματικότητα του Ταμείου αποδεικνύεται και από όσα αναφέρουν στο ίδιο κείμενο του προϋπολογισμού οι υπηρεσίες του ΝΑΤ. Σημειώνεται ότι: «Πρέπει να διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με τα αποσταλλέντα, από την Διεύθυνση Πόρων, στοιχεία για την είσπραξη των εισφορών από τη ναυτολογία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους 2010 δεν έχει ληφθεί υπόψη η εφαρμογή των Ν. 3409/2005 και 3569/2007, σύμφωνα με τους οποίους υπό προϋποθέσεις, δεν καταβάλλονται εισφορές ναυτολογίων για ορισμένες κατηγορίες πλοίων».

Ο πρώτος νόμος που αναφέρεται, είναι αυτός που απάλλαξε τους εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων από την καταβολή των εισφορών τους στο ΝΑΤ και ο δεύτερος τους εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων. Με τους νόμους αυτούς, οι εφοπλιστές όχι μόνο δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους στο Ταμείο, αλλά δεν αποδίδουν στο ΝΑΤ και τις κρατήσεις που κάνουν από τους μισθούς των ναυτεργατών! Με άλλα λόγια, οι υπηρεσίες του ΝΑΤ κατήρτισαν τον προϋπολογισμό, εμφανίζοντας αυθαίρετα ποσά ως έσοδα. Να σημειωθεί ότι η καταβολή των εφάπαξ στους συνταξιούχους ναυτεργάτες καθυστερεί για τουλάχιστον δύο χρόνια, το ΝΑΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα για την καταβολή ακόμα και των κύριων συντάξεων.

«Μαϊμού» χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, σημειώνοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει πάρει σαφή θέση απέναντι στις απαιτήσεις της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας για επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας. Τα σωματεία, υπογραμμίζουν, καλούν τους εργάτες σε «κλιμάκωση - οργάνωση απεργιακού αγώνα με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ». Τέτοιο, άλλωστε, είναι και το θέμα της αυριανής Γενικής Συνέλευσης των μηχανικών, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: