Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2009

Αμοιβαίο κεφάλαιο για τη ναυτιλία προτείνει στους εφοπλιστές η Λ. Κατσέλη


Αμοιβαίο κεφάλαιο για τη ναυτιλία προτείνει στους εφοπλιστές η Λ. Κατσέλη




Αναρτήθηκε από http://www.theseanation.gr

Την ενδεχόμενη συμμετοχή των Ελλήνων εφοπλιστών στο υπό σύσταση Ταμείο Αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και τη δημιουργία ενός αμοιβαίου κεφαλαίου για τα θέματα της ναυτιλίας, συζητά με τους Έλληνες εφοπλιστές η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Όπως ανέφερε η Υπουργός σε συνέντευξή της προς τους ανταποκριτές του Ελληνικού Τύπου και των ΜΜΕ στο Λονδίνο κατά τη συνάντησή της με τους Έλληνες εφοπλιστές του Committee, θα συζητήσει την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο υπό σύσταση Ταμείο Αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και τη δημιουργία ενός αμοιβαίου κεφαλαίου για τα θέματα της ναυτιλίας, ώστε, στο χώρο αυτό όπου υπάρχει ρευστότητα, να μπορεί η ρευστότητα αυτή να έχει υψηλές αποδόσεις γύρω από αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία είναι επωφελή και για την ελληνική οικονομία.

Επίσης η κυρία Λούκα Κατσέλη αναφορικά με το ιδιο θέμα υπογράμμισε οτι ήδη εχει κάνει μια πρώτη συζήτηση με την Ενωση Ελλήνων Εφοπληστών.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην τεχνική επεξεργασία του οποίου, προχωρεί το Υπουργείο σε συνεργασία με διεθνείς οίκους αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε τελικές ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Υπουργός η οποία χαρακτήρισε το Ταμείο Αναχρηματοδότησης «τη σύγχρονη μορφή μιας αναπτυξιακής τράπεζας για την Ελλάδα».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δελτίο τύπου της Υπουργού για τη δραστηριότητα της στο Λονδίνο

“Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ., η Υπουργός συναντάται σήμερα το πρωί με το Βρετανό ομόλογό της κ. Paul Clark.

Στην ατζέντα των συνομιλιών, περιλαμβάνονται θέματα πολυμερούς συνεργασίας, κυρίως στο πλαίσιο του IMO (π.χ. θέματα πειρατείας και ελέγχων) και η προετοιμασία για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή.

Επίσης σήμερα, η κυρία Κατσέλη παρακάθηται το μεσημέρι σε γεύμα που της παραθέτει το προεδρείο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (το λόμπι των Ελλήνων εφοπλιστών).

Όπως ανέφερε η Υπουργός σε συνέντευξή της προς τους ανταποκριτές του Ελληνικού Τύπου και των ΜΜΕ, κατά τη συνάντησή της με τους Έλληνες εφοπλιστές, θα συζητήσει την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο υπό σύσταση Ταμείο Αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και τη δημιουργία ενός αμοιβαίου κεφαλαίου για τα θέματα της ναυτιλίας, ώστε, στο χώρο αυτό όπου υπάρχει ρευστότητα, να μπορεί η ρευστότητα αυτή να έχει υψηλές αποδόσεις γύρω από αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία είναι επωφελή και για την ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και, στην τεχνική επεξεργασία του οποίου, προχωρεί το Υπουργείο σε συνεργασία με διεθνείς οίκους αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε τελικές ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Υπουργός η οποία χαρακτήρισε το Ταμείο Αναχρηματοδότησης «τη σύγχρονη μορφή μιας αναπτυξιακής τράπεζας για την Ελλάδα.»

-Τη Δευτέρα το απόγευμα, 23/11, η Ελληνίδα Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό προς την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του IMO, κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της

Μεταξύ των άλλων, η κυρία Κατσέλη έδωσε έμφαση στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στον τομέα της Ναυτιλίας στον οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς και σημείωσε ότι, η δυναμική του κλάδου, ώθησε την κυβέρνηση να αναβαθμίσει τις δραστηριότητες του τέως Υπουργείου Ναυτιλίας, εντάσσοντάς στο καινούργιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Επιπλέον η Υπουργός στην ομιλία της προς την Ολομέλεια της Γ.Σ. του IMO:

-εξήρε τη σημασία και το έργο που έχει επιτελέσει ο οργανισμός στα 60 χρόνια από την ίδρυσή του

-αναφέρθηκε στο θέμα της προσεχούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης τονίζοντας ότι, σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει το έργο του ΙΜΟ και να αναζητήσει την υιοθέτηση πολιτικών αποφάσεων παγκοσμίου εφαρμογής σε ότι αφορά στη συμμετοχή των πλοίων στο μετά-Κιότο νέο καθεστώς για την Κλιματική Αλλαγή

-έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επίκαιρο θέμα της πειρατείας, επισημαίνοντας ότι, η ασφάλεια των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών είναι νέο θέμα στην ατζέντα και απαιτεί διεθνή απάντηση ώστε να επανέλθουν οι συνθήκες ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας.

-Προ της ενάρξεως της συνόδου της Ολομέλειας της Γ.Σ. του IMO, η Κυρία Κατσέλη είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του IMO κ. Ευθύμιο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ, προς τον οποίο επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, τόσο στις διεθνείς πρωτοβουλίες του IMO, όσο και στο πρόσωπο του Γ.Γ.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, η Υπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη. Ενημερώνοντας αργότερα τους Έλληνες ανταποκριτές και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι, η συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό της διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και, κατά τη διάρκειά της, εθίγη και το θέμα της επένδυσης της COSCO στην Ελλάδα, με γενικές αναφορές στα θέματα τα οποία θα τεθούν σε διάλογο.

«Υπογραμμίσαμε ότι τα ζητήματα θα επιλυθούν με καλή διάθεση και μέσω διαλόγου, ώστε να προχωρήσει, όχι μόνον αυτή η συνεργασία, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός. Επίσης, η Κυρία Κατσέλη επιβεβαίωσε ότι, ο Κινέζος ομόλογός της, είναι πλήρως ενήμερος των θεμάτων τα οποία έχει ανακινήσει η Commission σχετικώς με τη σύμβαση της Cosco και τα οποία αφορούν, κυρίως, στο φορολογικό καθεστώς. «Τα θέματα αυτά, συζητούνται στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ και είμαι σίγουρη ότι θα αναζητηθούν λύσεις οι οποίες θα είναι σύννομες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα προάγουν το δημόσιο συμφέρον», τόνισε η Υπουργός.

-Το απόγευμα της Δευτέρας, 23/11, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παραχώρησε συνέντευξη στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο.

Η Υπουργός:

-τόνισε ότι, πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να στηρίξει την ελληνική σημαία και όλες τις προσπάθειες για να έρθουν περισσότερα πλοία κάτω από αυτή – και αυτό, βεβαίως, αποτελεί και ζήτημα ανταγωνιστικότητας», με την παρατήρηση ότι, ο κλάδος της ναυτιλίας, επηρεάζει άμεσα την ελληνική οικονομία και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πόρους εισροής συναλλάγματος. Τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και της ιδίας προσωπικώς, για την ενδυνάμωση και την καλύτερη αξιοποίηση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή ναυτιλία. «Προς όφελος της απασχόλησης, προς όφελος των επενδύσεων, προς όφελος της ελληνική οικονομίας», όπως είπε χαρακτηριστικά

-παρατήρησε ότι, εν μέσω της διεθνούς κρίσης η οποία έχει πλήξει τη ναυτιλία, έχει μεγάλη σημασία η σοβαρή εξέταση των θεμάτων της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής διαχείρισης και στον κρίσιμο τομέα της ναυτιλίας

-εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο IMO για ζωτικά ζητήματα της ναυτιλίας, όπως η πειρατεία και η Κλιματική Αλλαγή

-εξήρε τη δυναμική που εμφανίζει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εν μέσω της κρίσης

-υπογράμμισε ότι, η Ελλάδα, συμμετέχει ενεργώς και σε διεθνές επίπεδο στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πειρατείας (θα συνεχιστεί και το 2010 η συμμετοχή της χώρας μας στην επιχείρηση Atalanta με μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο) και ευελπιστεί ότι, τα κράτη-μέλη του IMO, θα παράσχουν πολιτική στήριξη στις πρωτοβουλίες του Γ.Γ. ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος ο συντονισμός για την προαγωγή της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας διεθνώς

-εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο IMO για ζωτικά ζητήματα της ναυτιλίας, όπως η πειρατεία και η Κλιματική Αλλαγή

-xαρακτήρισε τη ναυτική εκπαίδευση «κορυφαία προτεραιότητα» του Υπουργείου του οποίου προΐσταται και σημείωσε ότι, για το σκοπό αυτό, προωθούνται δράσεις που θα αποτελέσουν «τομή»

- όχι μόνον σε θέματα όπως η πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών, αλλά και για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος, τον εκσυγχρονισμό του και την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα και για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο εκπονεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, πρόγραμμα εθελοντικού προγράμματος για μαθητές της τρίτης Γυμνασίου ή της πρώτης Λυκείου που θα επισκέπτονται πλοία για μία εβδομάδα ώστε να γνωρίζουν από κοντά το αντικείμενο και να παύσουν υφιστάμενα, τα στερεότυπα του ναυτικού προηγουμένων δεκαετιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: