Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2009

Σε τρεις άξονες η ομιλία της Λ. Κατσέλη στον ΙΜΟ

Πάνω σε τρεις άξονες κινήθηκε η ομιλία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη σήμερα στη γενική συνέλευση των μελών του ΙΜΟ. Ιδιαίτερα η κυρία υπουργός τόνισε ότι πρώτον, τα μέτρα για την κληματική αλλαγή πρέπει να είναι ενιαία και να αποφασισθούν από τον Διεθνή Ναυτιλιακή Οργανισμό. Δεύτερον τα μέτρα κατά της πειρατείας πρέπει να ενταθούν, ώστε να γίνουν αποτελεσματικά και να αποτρέψουν νέες πειρατείες και τρίτον η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψουν να αλλάξουν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες χρηματοδότησης της ναυτιλίας.

Στο περιθώριο της συνέλευσης η κυρία Λούκα Κατσέλη συναντήθηκε με τον υφυπουργό της Κίνας για θέματα ναυτιλίας και μεταφορών και συζήτησαν θέματα που άπτονται με την επένδυση της cosco στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Όπως μεταδόθηκε από το Λονδίνο:
Τα θέματα της πειρατείας των πλοίων, των κλιματικών αλλαγών και της μείωσης στην προσέλκυση των νέων στο επάγγελμα της ναυτιλίας απασχολούν την 26η γενική συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού IMO η οποία άρχισε σήμερα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 169 χώρες μέλη, και θα ολοκληρωθεί σε 2 εβδομάδες.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη η οποία στην ομιλία της περιέγραψε το πλαίσιο της πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης στα θέματα της Ναυτιλίας και της συνεργασίας με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και διευκρίνισε, απευθυνόμενη στα μέλη της συνέλευσης, ότι η ενσωμάτωση της ναυτιλίας στο μεγάλο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εκφράζει το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ναυτιλία και αναγνώριση της σημαντικής συμβολής της στην Ελληνική Οικονομία.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της πειρατείας των πλοίων στις ακτές της Σομαλίας η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι "οι πρωτοβουλίες στα θέματα ασφάλειας των πλοίων ενισχύονται σε διεθνές επίπεδο. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση ``ΑΤΛΑΝΤΑ`` και μάλιστα θα βραβευθούν τώρα και Έλληνες ναυτικοί για αυτή την προσφορά τους. Είμαι σίγουρη ότι μέσα από αυτές τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στις προσεχείς δύο εβδομάδες οι κυβερνήσεις κράτη μέλη θα δώσουν την πολιτική στήριξη στο ΓΓ του ΙΜΟ για να παρθούν ακόμα περισσότερα μέτρα για να υπάρχει καλύτερος και πλέον αποτελεσματικότερος συντονισμός στη λήψη μέτρων που θα προάγουν στην ασφάλεια των πλοίων".

Η κ. Κατσέλη είχε διμερείς συναντήσεις σήμερα με τον Έλληνα ΓΓ του ΙΜΟ κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο και με τους υφυπουργούς Μεταφορών της Κίνας και της Σιγκαπούρης. Σχετικά με τις συνομιλίες με τους δύο τελευταίους η κ. Κατσέλη δήλωσε: "Μιλήσαμε για θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας. Όπως ξέρετε και οι δύο αυτές χώρες είναι πολύ σημαντικές στο χώρο της ναυτιλίας με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία. Με τον υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας είχα τη δυνατότητα να μιλήσουμε και για τη διμερή συμφωνία η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Έθεσα το θέμα της αναγνώρισης των πιστοποιητικών των ναυτικών μας, μιλήσαμε για συνεργασία σε θέματα ναυτιλίας, εμπορίου και επενδύσεων και αναφερθήκαμε στη στρατηγική θέση της Ελλάδας και της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή μας και διεθνώς. Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία και οι δύο χώρες έχουν πολλά να ωφεληθούν. Ήταν ένα πολύ θετικό κλίμα και στο πλαίσιο αυτό αναφερθήκαμε φυσικά και στην επένδυση της ΚΟΣΚΟ στην Ελλάδα και τα σχετικά ζητήματα θα τεθούν σε ένα γενικό διάλογο . Είπαμε ότι με καλή διάθεση όλα θα λυθούν μέσα από αυτό το διάλογο και θα προχωρήσει όχι μόνο αυτή η συνεργασία αλλά πραγματικά έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος".

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στη συνομιλία με τους δημοσιογράφους και στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και χαρακτήρισε το θέμα αυτό ως κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου της. Ανέφερε μάλιστα ότι ξεκίνησε ήδη, σε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ένα εθελοντικό πρόγραμμα το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε παιδιά της 3ης Γυμνασίου ή της 1ης Λυκείου να πηγαίνουν για μία εβδομάδα και να ταξιδεύουν σε καράβια ώστε να έχουν προσωπική εμπειρία της θάλασσας δεδομένου ότι και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει εικόνα του ναυτικού, αυτή που υπήρχε πριν από 10ετία.

Οι συνθήκες σήμερα, είπε, έχουν αλλάξει δραματικά και έχουν αναβαθμιστεί οι συνθήκες εργασίας του αξιωματικού και του ναυτικού. Ελπίζω το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει από αυτή τη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: