Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2009

MIG: Τα δύο μεγάλα προβλήματα και η «πράσινη» διαφυγή

vgenopoulos275

Posted by http://www.sofokleous10.gr/portal2/

Με νοκ-άουτ (ούτε καν ήττα στα σημεία…) έληξε χθες η αναμέτρηση του κ. Α. Βγενόπουλου με τον κ. Δ. Ρέππα, ενώ μαίνονται οι «μάχες» σε ένα άλλο δύσκολο μέτωπο που άνοιξε ο όμιλος της MIG, αυτή την φορά με το Ερρίκος Ντυνάν. Και, καθώς σε όλα τα επιχειρηματικά μέτωπα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, η MIG φαίνεται ότι επιχειρεί να ανοίξει οδούς διαφυγής, με την φημολογούμενη «πράσινη» συνεργασία με το γαλλικό όμιλο της Veolia.

Στο χώρο των μαιευτηρίων, προνομιακό πεδίο δραστηριοποίησης της Marfin Investment Group, που ελέγχει περίπου 40% της αγοράς με το «Μητέρα» και το «Λητώ», απολαμβάνοντας σταθερά υψηλά περιθώρια κέρδους, φαίνεται ότι εμφανίζονται ισχυρές ανταγωνιστικές πιέσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους περισσότερους τομείς δράσεις του ομίλου (γαλακτοκομικά, αερομεταφορές, ακτοπλοΐα).

Όπως έχει τονίσει ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και ένας εκ των εμπειρότερων «παικτών» στο χώρο της υγείας, η συνεργασία του Ερρίκος Ντυνάν με το Ιατρικό Κέντρο, για τη δημιουργία του μαιευτηρίου «Γαία», που ήδη άρχισε τη λειτουργία του, στόχο έχει να σπάσει το ολιγοπώλιο των ιδιωτικών μαιευτηρίων. Και φαίνεται ότι, με τις χαμηλές χρεώσεις και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που θα προσφέρει η νέα μεγάλη μονάδα, το «Γαία» έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει άμεσα μεγάλο μερίδιο αγοράς, εις βάρος των μονάδων της MIG και του ΙΑΣΩ.

Όλα αυτά, σε μια αγορά όπου υπολογίζεται ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ, για περίπου 36.000 γέννες κάθε χρόνο στην Αττική, χωρίς προφανώς να υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, αφού ο αριθμός των τοκετών είναι περίπου σταθερός. Μάλιστα, τα «παλαιά τζάκια» του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν και την απειλή του νέου μαιευτηρίου «Ρέα», που φιλοδοξεί να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στα νότια προάστια.

Ο κ. Μαρτίνης προχώρησε χθες σε σκληρές καταγγελίες κατά του ομίλου της MIG, τονίζοντας ότι η Marfin Popular Bank κατήγγειλε μεγάλη δανειακή σύμβαση με το Ερρίκος Ντυνάν, μόλις άρχισε τη λειτουργία του το νέο μαιευτήριο.

«Τα Μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, του ομίλου της ΜIG, με διάφορες ενέργειες, μαζί με το Ιασώ, προς την ιεραρχία και την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την έκδοση άδειας καλής λειτουργίας του Νοσοκομείου μας», τόνισε ο κ. Μαρτίνης. «Και άρχισαν να στέλνουν στη σημερινή πολιτική ηγεσία με εξώδικα και αναφορές, ζητώντας την ανάκληση της καθ' όλα νόμιμης άδειας. Δεν μπόρεσαν όμως να ευδοκιμήσουν οι μεθοδεύσεις τους με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της MIG και της Μarfin Popular Bank να προβεί στην καταγγελία του δανείου μας ως δήθεν επισφαλούς».

Ο κ. Μαρτίνης μίλησε για πράξη εμπάθειας και εκβίασης, παρότι η Marfin Egnatia, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ισχυρίσθηκε ότι οι αποφάσεις της διέπονται από αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.

Είναι απορίας άξιον, όμως, με ποια τραπεζικά κριτήρια μπορεί να καταγγελθεί μια δανειακή σύμβαση, αν ευσταθούν όσα ανέφερε ο κ. Μαρτίνης: «Το σύνολο του ποσού που έχει δανειστεί το Ερρίκος Ντυνάν εξυπηρετείται με συνέπεια και ανέρχεται σήμερα στα 86 εκατ. ευρώ και για το ποσό αυτό η ΜPB έχει εξασφαλιστεί επαρκώς θέτοντας προσημείωση για 120 εκατ. ευρώ σε ακίνητα του Ιδρύματος, αξίας 175,5 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον, έχουν εκχωρηθεί στην MPB βεβαιωμένες απαιτήσεις 40 και πλέον εκατ. ευρώ από τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία».

Σε ανακοίνωσή του, το «Υγεία» (μητρική εταιρεία του «Μητέρα» και του «Λητώ») επιμένει στους ισχυρισμούς του, όσον αφορά την άδεια λειτουργίας του «Γαία», τονίζοντας ότι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή της. Σημειώνεται, πάντως, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέτασε την απόφαση για τη χορήγηση άδειας από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και δεν έκρινε σκόπιμο να την ανακαλέσει.

Τα «αντιαεροπορικά» Ρέππα-Σηφουνάκη

Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έδωσε χθες σκληρή απάντηση στις καταγγελίες Βγενόπουλου για το διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές.

Ο κ. Ρέππας έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος ανέλαβε τη διερεύνηση των καταγγελιών. «Ενόψει των ανωτέρω», τονίζεται στο πόρισμα, «κρίνουμε ότι από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας, δεν μπορούν να προκύψουν ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων από υπαλλήλους ή άλλα πρόσωπα (…) και κατά συνέπεια κρίνουμε ότι δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή δυνατότητα ανάληψης ελεγκτικού έργου για τη διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Βγενόπουλου».

«Μετά από αυτό το πόρισμα», δήλωσε ο κ. Ρέππας, «καλούμε τον κ. Βγενόπουλο, τουλάχιστον να αναλάβει τις ευθύνες του ζητώντας συγνώμη απέναντι σε ανθρώπους και υπηρεσίες, τις οποίες προσπάθησε με τρόπο παντελώς αστήριχτο να σκιάσει».

Ακόμη πιο σκληρός ήταν στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Ν. Σηφουνάκης: «Το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι καταπέλτης και βεβαίως δεν δικαιώνει μόνο εμένα ή τον κ. Ρέππα, αλλά επιβραβεύει την ηθική και την εντιμότητα και επιβάλλει στον όποιο δημαγωγό και αυτοχρηζόμενο δημόσιο κατήγορο, να κατανοήσει ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ως σερίφης στη χώρα».

Μάλιστα, ο κ. Σηφουνάκης διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Βγενόπουλου για δήθεν προσφορά από την Olympic χωρίς κόστος για το Δημόσιο: «Η αρμόδια Επιτροπή που προϋπήρχε του διαγωνισμού», τόνισε, «ανέλυσε γιατί η προσφορά της «Olympic Air» ήταν μη σύννομη και ότι το τίμημα που προσέφερε συγκριτικά ήταν υψηλότερο ακόμη και εκείνου των Ολυμπιακών Αερογραμμών, την εποχή του κρατικού μονοπωλίου και όχι μηδενικό, όπως αναληθώς και παραπλανητικά ειπώθηκε».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Βγενόπουλος μπορεί να ελπίζει μόνο σε δικαίωση από την αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή τις καταγγελίες του. Ο ισχυρός άνδρας της MIG προτίμησε να σιωπήσει μετά τις δηλώσεις των δύο υπουργών και ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει την Πέμπτη, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Πάντως, αν ο κ. Βγενόπουλος δεν προσκομίσει στον εισαγγελέα κάποια πρόσθετα στοιχεία, σε σχέση με αυτά που είχε δώσει στη δημοσιότητα και μελέτησε ο κ. Ρακιντζής, δύσκολα θα μπορούσε η Δικαιοσύνη να διαμορφώσει διαφορετική αντίληψη για την υπόθεση, από αυτή που σχημάτισε ο Επιθεωρητής.

«Πράσινη» διαφυγή;

Καθώς το επιχειρηματικό παιχνίδι σε όλα τα μέτωπα δραστηριοποίησης του ομίλου της MIG αποδεικνύεται εξαιρετικό σκληρό και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου που θα δημοσιοποιηθούν προσεχώς δεν αναμένεται να δικαιώσουν τη δέσμευση τεράστιων κεφαλαίων από τους μετόχους στον όμιλο που διευθύνει ο κ. Βγενόπουλος, ήδη η πλευρά της MIG τροφοδοτεί τα σενάρια για νέες, ιδιαίτερα επικερδείς δραστηριότητες, στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας.

Η MIG επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με μεγάλο όμιλο, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η γαλλική Veolia, με την οποία είχαν διεκδικήσει προεκλογικά την ΕΥΑΘ, αλλά ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Η MIG απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές σχετικών δημοσιευμάτων σε προγραμματιζόμενες «πράσινες» επενδύσεις, ύψους 10 δις. ευρώ, αφήνοντας την φαντασία του επενδυτικού κοινού να «τρέχει», όπως και στο πρόσφατο παρελθόν οι μέτοχοι περίμεναν θεαματικά «χτυπήματα» στον τραπεζικό κλάδο, μετά την αύξηση κεφαλαίου των 5 δις. ευρώ, που… ανακλήθηκε και τελευταία έχει ξεχασθεί.

Ίσως αυτή να είναι και μια από τις τελευταίες προσπάθειες του κ. Βγενόπουλου για μια επιχειρηματική ανάπτυξη σε τομείς με καλύτερες προοπτικές κερδοφορίες, καθώς ήδη κυκλοφορούν στην αγορά ακόμη και σενάρια αποχώρησής του από τον όμιλο που ο ίδιος ίδρυσε και θεωρείται επιχειρηματικό του «τέκνο».

Όπως έγραψε στο «Βήμα» ο έγκυρος και συνήθως καλά πληροφορημένος αρθρογράφος, Αντ. Καρακούσης, ο κ. Βγενόπουλος «στις ιδιαίτερες συνομιλίες του, δεν κρύβει ότι αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, αν δεν διευκολυνθούν οι εταιρείες στο έργο τους, ο όμιλος δεν έχει πολλούς δρόμους να διαλέξει. Ή θα πρέπει να μεταβάλει τα εθνικά χαρακτηριστικά του και να επαναπροσανατολισθεί, μεταφέροντας δραστηριότητες, κεφάλαια και δυνάμεις εκτός Ελλάδος, ή να αναζητήσει διεθνή σύμβουλο προκειμένου να βρει αγοραστές για τις επί μέρους εταιρείες. Ο ίδιος πάντως νιώθει ότι δεν του ταιριάζει ούτε η μία ούτε η άλλη λύση. Είναι αντίθετη προς το όραμά του, αναφέρει συχνά πυκνά σε συνομιλητές του, και δεν μπορεί να τις υπηρετήσει. Σε περίπτωση κατά την οποία τα πράγματα εξελιχθούν κατά τρόπο αντίθετο προς τις σκέψεις και τις αρχικές επιδιώξεις του δεν θα διστάσει, όπως πιστεύουν οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν, να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση των μετόχων του ομίλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: