Σάββατο, Νοεμβρίου 21, 2009

Όταν τα σύμβολα ξεθωριάζουν

Ίσως και η αρχή του τέλους ξεκίνησε και επίσημα..........περιττώματα στην αυλή του σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη. Ότι και αν συμβολίζει αυτή η κίνηση, ήταν ή δεν ήταν στημμένη η όλη η κίνηση, το θέμα είναι ότι ξεκίνησε η αποκαθίλωση των συμβόλων και των ηγετών.

Μήπως λοιπόν χρειαζόμαστε καινούρια σύμβολα, καινούριους ηγέτες, πραγματικούς όμως ηγέτες οι οποίοι να μπορούν να εμπνέουν τον λαό και τους νέους κυριότερα....?

Για όσους γεννήθηκαν το 1990 και μετά, ίσως το συμβάν του Πολυτεχνείου να είναι μακρυά. Ίσως πλέον τον Μίκη τον θεωρούν ξεπερασμένο, καλοβαλμένο. Ίσως κάπως έτσι και η δική μου η γενιά να βλέπει με τον ίδιο τρόπο κάποιους ηγέτες, σύμβολα μιας άλλης παλιάς εποχής.

Τα σύμβολα όμως και οι ηγέτες δεν σημαίνει ότι πρέπει να λημοκτωνούν, να είναι εκτός πολιτικής και εκτός πραγματικότητας.

Κακώς αφήσαμε εκτός πραγματικότητας σύμβολα και ηγέτες, γιατί τώρα μας διοικούν απλοί διαχειρηστές χωρίς σωστό σκοπό και όραμα. Ο διαχειριστής ξέρει ότι είναι προσωρινός, θέλει το άμμεσο κέρδος, το προσωπικό κέρδος.

Οι περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας ίσως και να μοιάζουν με πόλεμο, με μία μεγάλη μάχη.

Φανταστείτε λοιπόν έναν στρατό να μάχεται χωρίς κάποιον ηγέτη να είναι μπροστά για να τους καθοδηγεί και να τους εμψυχώνει..........Η απόλυτη αποτυχία........Η χειρότερη ήττα.

Το θαύμα με τους 300ους στις Θερμοπύλες είχε έναν ηγέτη / σύμβολο που λεγόταν ΛΕΩΝΙΔΑΣ και ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Να είστε όλοι καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: