Την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και μάλιστα καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένει εντός των επόμενων μηνών η Deutsche Bank όπως προκύπτει από έκθεσή της με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2009. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτήν την επίθεση ; Γιατί τώρα; Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πουλάνε συνεχώς ελληνικά ομόλογα δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση;
Η τελευταία επίθεση της Deutsche Bank έπεσε σαν κεραυνός εν’ αιθρία όχι τόσο για τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνει που είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους όσο για την οξύτητα με την οποία αντιμετωπίζει τα ελληνικά δημοσιονομικά χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμους που δεν έχουν τολμήσει να χρησιμοποιήσουν ούτε τα πιο επίσημα χείλη της ευρωπαϊκής ένωσης.
Είναι προφανές ότι τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτή την επίθεση κάθε άλλο παρά αγαθά είναι. Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ως ένα από τα πιθανά κίνητρα είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στη χώρα. Μια τέτοια κίνηση όπως είναι γνωστό καταργεί ουσιαστικά το μονοπώλιο του Ο.Τ.Ε. που είναι πλέον θυγατρική της γερμανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών DT απαξιώνοντας έτσι την επένδυση της ύψους ανω των 30 δισ.€. Είναι προφανές ότι η γερμανική «μηχανή» δεν επρόκειτο να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτή την εξαιρετικά δυσοίωνη προοπτική.
Έτσι τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι έχουμε τα πρώτα δείγματα ενός υπογείου πολέμου που έχει ξεσπάσει αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης η οποία είχε κάνει εμφανείς τις προθέσεις της για το μέλλον του Ο.Τ.Ε..
Τι λέει η περίφημη έκθεση
Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, ανοίγει ουσιαστικά μία διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει είτε στην επιβολή ποινών, είτε -και αυτό είναι το σενάριο που η Deutsche Bank θεωρεί πιο πιθανό- στην υπαγωγή της Ελλάδας σε συμφωνία stand-by με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι Mark Wall και Thomas Mayer που υπογράφουν την έκθεση κάνουν λόγο για οικονομική αλλά και πολιτική αδυναμία στην Ελλάδα, για μη βιώσιμη εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, μη βιώσιμο εξωτερικό χρέος και για ανάγκη περαιτέρω στήριξης του τραπεζικού κλάδου. Ως προς το τελευταίο, επικαλούνται την πιο πρόσφατη επισήμανση του ΔΝΤ, που κάνει λόγο για «επαρκές αλλά μειούμενο» επίπεδο τραπεζικών κεφαλαίων.
Από εδώ και πέρα, η Deutsche Bank αναμένει ότι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο η Κομισιόν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες υποδείξεις προς την Ελλάδα. Τον Μάιο ή τον Ιούνιο αναμένεται να διαπιστωθεί ότι απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων.
Από εκείνο το σημείο και έπειτα, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να συμμορφωθεί, είναι πιθανό ότι πριν από κάθε έκδοση ομολόγου θα της ζητείται να δημοσιεύει επιπλέον πληροφορίες και σύμφωνα με την ίδια έκθεση δεν αποκλείεται και η επιβολή χρηματικών προστίμων αντίστοιχων του 0,5% του ΑΕΠ.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα οποιαδήποτε στιγμή δεν καταφέρει να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Κομισιόν θα κατευθύνει την Ελλάδα να αναζητήσει στήριξη στο ΔΝΤ. Και αυτό θα αποτελέσει μία αλλαγή ως προς την μέχρι σήμερα αντίληψη περί αμοιβαίας στήριξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, η οποία θα είναι το αποτέλεσμα της απογοήτευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις συνεχείς και συστηματικές παραβάσεις «του πνεύματος και του γράμματος» του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ελλάδα.
Μία τέτοια κίνηση, θα λειτουργήσει μάλιστα ως παραδειγματισμός για άλλες χώρες-μέλη που κατ’ επανάληψη παραβιάζουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και πιθανότατα, εκτιμά η DB, θα συνοδεύεται με παράλληλη διαβεβαίωση προς άλλες χώρες ότι οι «σοβαρές» προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής θα «ανταμείβονται» με τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την Ε.Ε.
Για το 2010 η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί συνολικά 47 δισ. ευρώ, ήτοι 31 δισ. σε νέο δανεισμό και 16 δισ. σε αναχρηματοδοτούμενο.
Ομόλογα
Στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη παραμένουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, ξεπερνώντας και τα αντίστοιχα ιρλανδικά.
Η κλονισμένη εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και η καθυστέρηση λήψης μέτρων από την κυβέρνηση έχουν οδηγήσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων στα ύψη, διατηρώντας τα υψηλότερα και από τα ιρλανδικά.
Ενδεικτικό του αυξημένου επενδυτικού κινδύνου των ελληνικών ομολόγων είναι ότι πέραν των spreads αυξάνονται πλέον σταθερά τις τελευταίες ημέρες τα ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps).
Σήμερα τα ελληνικά Credit Default Swaps (CDS) έφτασαν στις 197 μονάδες βάσης, διευρυνόμενα κατά 5 μονάδες. ύστερα από το χθεσινό άλμα κατά 12 μονάδες βάσης.
Ο λόγος που το ελληνικό χρέος έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό ακριβότερο από το ιρλανδικό οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των ιρλανδικών spreads λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση της χώρας και τα οποία δείχνουν ότι έπεισαν τις αγορές. Πρόκειται για μέτρα που δεν αφορούσαν την επιβολή νέων ή την αύξηση υφιστάμενων φόρων, αλλά τη δραστική περικοπή δαπανών.
Σημειώνεται ότι τα ιρλανδικά ομόλογα έφτασαν στα υψηλά των 231,4 μονάδων βάσης στις 26 Ιουνίου και στα χαμηλά των 127 μονάδων στις 10 Αυγούστου, ενώ σήμερα η απόδοσή τους διαμορφώθηκε στις 151 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στις 184 μονάδες βάσης, καταγράφοντας υψηλά επίπεδα πέντε μηνών. Τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγράψει τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι στις 192,94 μονάδες βάσης (στις 4/6) και τα χαμηλότερα στις 107,5 μονάδες βάσης (στις 10/8).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου