Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2009

κύριος Σόρος - επαγγελματίας Δολοφόνος???

Συγγραφέας: ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ [ 21 Αύγ 2009, 12:10 ]
Θέμα δημοσίευσης: Re: George Soros

Εικόνα


Με πρωτεργάτες τον Μίλτο Καμπουρίδη και τον Pierre Χαραλαμπίδη το βρετανικό επενδυτικό σχήμα σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις σε οργανωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα, στοχεύει να εκμεταλλευτεί η Dolphin Capital Investors Limited (DCI). Πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό σχήμα, το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά σε επενδύσεις σε οργανωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως Κύπρο, Κροατία και Τουρκία, και είναι εισηγμένη στο ΑΙΜ (εναλλακτική επενδυτική αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου).

Τα συνολικά κεφάλαια της DCI ανέρχονται τώρα σε 109 εκατ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό σχήμα σκοπεύει να διαθέσει περίπου 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στις προαναφερόμενες περιοχές. Η επενδυτική στρατηγική της εταιρίας αφορά στην ανάπτυξη οικιστικών θερέτρων, όπως οργανωμένες μονάδες κατοικιών, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν χώρους αναψυχής (π.χ. γκολφ, πόλο, ξενοδοχεία, μαρίνα, σπα). Το αγοραστικό τους κοινό είναι άτομα που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη και είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε αναζητούν εξοχικές κατοικίες για παραθερισμό. Ο Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτικό στέλεχος της Dolphin Capital Partners, η οποία είναι η εταιρία διαχείρισης της DCI, σχολιάζει ότι "Υπάρχει μια εξαιρετική θετική ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια περιοχή που είναι υπό ανάπτυξη ως ο φανερός εναλλακτικός προορισμός σε αντίθεση με τη συνεχώς πιο ακριβή και υπερβολικά κτισμένη ακτογραμμή της Ισπανίας και Πορτογαλίας". Οι μέτοχοι της DCI Σημειώνεται ότι η DCI ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2005 από την Dolphin Capital Partners (DCP) και ένα διακεκριμένο γκρουπ 12 επενδυτών με κυριότερο μέλος τη Fortress Investment Group, έναν παγκόσμιο ιδιωτικό όμιλο με περίπου 15 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια.

Οι επενδύσεις της Fortness συμπεριλαμβάνουν τη Mapeley, εισηγμένη εταιρία στο Λονδίνο που επενδύει και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια τρίτων στην αγορά ακινήτων. Σήμερα η νέα λίστα των μετόχων της DCI, μετά την εισαγωγή της στο ΑΙΜ του Λονδίνου, αποτελείται από μια σειρά διακεκριμένων βρετανικών θεσμικών επενδυτών και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η DCP, η οποία αποτελεί έναν ανεξάρτητο όμιλο διαχείρισης επενδύσεων που ιδρύθηκε από τους Μίλτο Καμπουρίδη και Pierre Χαραλαμπίδη, ειδικεύεται στη διάθεση κεφαλαίων σε επιλεγμένα projects και συνεργάζεται με τοπικούς developers σε συνδυασμό με ευρύ δίκτυο διεθνών συνεργασιών με εξειδικευμένους φορείς. Ο Μίλτος Καμπουρίδης ήταν ο συνιδρυτής και ο deal leader της Mapeley, ενώ ήταν και στη Soros Real Estate Partners, όπως επίσης ο οικονομικός αρχιτέκτονας των δύο μεγαλύτερων συμβολαίων που η Mapeley έχει υπό διαχείριση. Αρχή σε τρεις περιοχές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρία διαχείρισης της DCI έχει συμφωνήσει τους όρους και αυτή την περίοδο βρίσκεται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης διαφόρων επενδυτικών ευκαιριών σε Ελλάδα (αρχικά σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες) και Κύπρο που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον Μ. Καμπουρίδη, "Η Dolphin είναι σε μια καλή θέση να προχωρήσει και να αξιοποιήσει ευρεία γκάμα επενδυτικών ευκαιριών που έχει εντοπίσει στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Αισιοδοξούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών μας με τοπικούς developers με στόχο τη δημιουργία ενός μοναδικού χαρτοφυλακίου από αξιόλογα οικιστικά θέρετρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Επιθυμητός προορισμός η Ελλάδα Όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης που έχει ο χώρος της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι μπορεί να είναι ακόμη παρθένος, αλλά τα χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης καθιστούν τη χώρα μας επιθυμητό προορισμό για αγορά εξοχικής κατοικίας. Αυτό παρέχει ευκαιρίες, καθώς αφορά μια αγορά με τζίρο άνω των 100 δισ. ευρώ από τους αλλοδαπούς επενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν εξοχικά σπίτια στη χώρα μας.

Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι, όπως στις λοιπές μεσογειακές χώρες, θα αναπτυχθεί και στην Ελλάδα η αγορά της εξοχικής κατοικίας, με τα προϊόντα να προορίζονται βραχυπρόθεσμα για ίδια χρήση και μακροπρόθεσμα για επένδυση. Ο ανταγωνισμός των λοιπών μεσογειακών αγορών παραθεριστικής κατοικίας (Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία, Κύπρος, Γαλλία κ.λπ.) επιβάλλει την ανάγκη δημιουργίας οικιστικών προϊόντων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να προσελκύσει τους αλλοδαπούς υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες χώρες. Ενδιαφέρον από 100 δισ. ευρώ Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική γη είναι τεράστιο και θα μπορούσαν να έχουν επενδυθεί στη χώρα μας 100 δισ. ευρώ, αλλά η έλλειψη κατάλληλου θεσμικού πλαισίου (π.χ. πωλούνται κατοικίες με ημιυπαίθριους χώρους και σοφίτες χωρίς να αναφέρονται στο συμβόλαιο), οδηγεί τους ξένους σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα, με τη Μίχαλος, εταιρία για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών αλλά τελικά αποχώρησε δηλώνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι απαράδεκτη, καθώς δεν υπάρχει θεσμικό καθεστώς και γι' αυτό θα πήγαινε να επενδύσει στο Μαρόκο. Αν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, θα απαιτηθούν 1 εκατ. κατοικίες προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση που ήδη υπάρχει γι' αυτό το προϊόν. Μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι η τάση των Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων για μερική ή μόνιμη εγκατάσταση σε μεσογειακές χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το θεσμικό πλαίσιο Αυτό, βέβαια, απαιτεί συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο (χωροταξικό, πολεοδομικό, φορολογικό, μισθωτικό, διαχειριστικό κ.ά.) και να ετοιμαστεί προϊόν προς διάθεση.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις στην ανάπτυξη αυτής της αγοράς από πλευράς των ξενοδόχων διότι φοβούνται ότι θα μειωθεί ο τζίρος τους, αλλά και από τις οικολογικές οργανώσεις που έχουν επιφυλάξεις για υπέρμετρη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Περισσότερα στο 25ο Travel Times


Τα projects της Dolphin

• H DCI έχει υπογράψει μνημόνιο συνεννοήσεως (MoU) με την Ικτίνος Τεχνική Τουριστική, θυγατρική κατά 78% της Ικτίνος, για να αξιοποιήσουν από κοινού ιδιόκτητη έκταση 2 χιλ. στρεμμάτων στο νομό Λασιθίου που κατέχει η εισηγμένη. Αν και οι λεπτομέρειες του τουριστικού έργου αναμένεται να καθοριστούν, η Ικτίνος σε συνεργασία με την DCI θα αξιοποιήσουν την έκταση στον όρμο Φανερωμένης στη Σητεία Κρήτης για τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων, 700 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων και τουριστικό λιμάνι 85 σκαφών.

Η πρώτη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη 300 παραθεριστικών κατοικιών, για την αδειοδότηση των οποίων χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημιουργίας οικιστικής περιοχής ΠΕΡΠΟ, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του 2007. Σε δεύτερη φάση προωθείται η δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών και δεύτερου οικισμού 500 παραθεριστικών κατοικιών. Προ ημερών ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη θυγατρική Ικτίνος Τεχνική Τουριστική, στην οποία η Ικτίνος άσκησε πλήρως τα δικαιώματά της, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της συμφωνίας με την DCI.

• ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Ιούλιο η DCI υπέγραψε συμφωνία με τη Sibimin Overseas, θυγατρική της S&B, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η εταιρεία της οικογένειας Κυριακόπουλου στη Μήλο. Το έργο έχει την ονομασία "Amanmila" και προβλέπει την αξιοποίηση 200 στρεμμάτων σε μια χερσόνησο στο νησί που διαθέτει 5 χιλιόμετρα ακτογραμμής και φυσικό λιμάνι. Το resort θα αναπτυχθεί σε έκταση 650 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 40 δωματίων και 40 βίλες, ενώ το υπόλοιπο μέρος της έκτασης θα ανήκει σε ένα joint venture που θα δημιουργηθεί μεταξύ της Dolphin Capital Investors και της S&B.

Πρόκειται για το πρώτο έργο στην Ελλάδα στο οποίο θα συμμετάσχει η Aman Resorts (σ.σ.: υπάρχουν συζητήσεις και για δεύτερο στην Επίδαυρο), που συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ των πιο γνωστών διαχειριστών πολυτελών ξενοδοχείων και κατοικιών διεθνώς.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’80 από τον επιχειρηματία Adrian Zecha, εδρεύει στη Σιγκαπούρη και διαθέτει περί τα 20 resorts σε 12 εξωτικούς προορισμούς – κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τις ΗΠΑ που απευθύνονται αποκλειστικά σε υψηλά εισοδήματα. Πρόθεση της Aman Resorts είναι ο διπλασιασμός των μονάδων της σε όλο τον κόσμο και κυρίως η είσοδός της στις αγορές της Ευρώπης όπου μέχρι σήμερα δεν έχει ισχυρή παρουσία. Η συμφωνία για την είσοδό της στο project της Μήλου θεωρείται η αρχή της επέκτασής της στην Ευρώπη.


Εικόνα

• ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι το σχέδιο "Killada Hills Resort" στο Πόρτο Χέλι. Σε έκταση 2.500 στρεμμάτων στην Kοιλάδα Eρμιονίδος έχει ξεκινήσει η κατασκευή πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, όμως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγαλύτερης έκτασης έργα. Στόχος είναι η δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών, ξενοδοχείου, 400 κατοικιών κατανεμημένων σε τρία "χωριά" και 70 ιδιωτικές βίλες πολυτελείας, συνολική επένδυση περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Το project αναμένει τις τελικές αδειοδοτήσεις και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Η συμμετοχή της DCI στο έργο ανέρχεται στο 85% και αφορά κεφάλαια ύψους 45 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 15% ελέγχει η GR Golfing του αρχιτέκτονα Μ. Ποτηριάδη.

• ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΕΡΓΟ αφορά το Lavender Hills Golf Resort που βρίσκεται στον Παγασητικό Κόλπο, σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από τη Νέα Αγχίαλο. Στα σχεδόν 300 στρέμματα της έκτασης που αγοράστηκαν από την εκκλησία της Ελλάδος θα δημιουργηθεί πολυτελές ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο 18 οπών και άλλες υποδομές. Στο Lavender Hills η DCI συμμετέχει με 85% και το υπόλοιπο 15% κατέχει ο Μ. Ποτηριάδης, συνέταιρος στο τουριστικό έργο στο Πόρτο Χέλι.

• ΤΕΛΟΣ, η DCI προχωρά στην υλοποίηση του Scorpio Bay κοντά στην περιοχή της Χαλκίδας σε συνεργασία με την Εγνατία Ασφαλιστική, που κατέχει το 49% του joint venture. Στην Κύπρο ξεκινάει το Apollo Heights, σε μια έκταση 460 στρεμμάτων μεταξύ της Πάφου και της Λευκωσίας. Η μονάδα θα περιλαμβάνει γήπεδο πόλο και πιθανόν γκολφ και περίπου 1.500 εξοχικές κατοικίες, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας, κάτι ανάλογο δηλαδή με την εισαγωγή του Aphrodite Hills προ ετών. Σε πρόσφατη έκθεσή του (Σεπτέμβριος 2006), ο βρετανικός χρηματιστηριακός οίκος Panmure Gordon & Co αναφέρει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα φανούν οι καρποί των επενδύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η DCI από τότε που ιδρύθηκε. Το επενδυτικό μοντέλο που ακολουθεί στα διάφορα projects ανάλογα με τη συμμετοχή της κατανέμεται σε 15% μετρητά, 15% δανεισμό και το υπόλοιπο 70% από την προπώληση των παραθεριστικών κατοικιών που κατασκευάζονται.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Κεφάλαιο" τεύχος 200 - Οκτώβριος 2006.

Συγγραφέας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗΣ [ 21 Αύγ 2009, 14:08 ]
Θέμα δημοσίευσης: Re: George Soros

Γιατί δεν κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις και στη Βόρεια Ελλάδα; Μήπως όταν θα γίνει Νότια Μακεδονία;

Συγγραφέας: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΡΑΔΕΛΛΟΥ [ 15 Σεπ 2009, 12:11 ]
Θέμα δημοσίευσης: Re: George Soros

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 2007 ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΟΤΙ Ο ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ!


Συνημμένο:
trem.jpg
trem.jpg [ 10.65 KiB | 505 προβολές ]


Σε συνέντευξή του στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" ο ποιητής - συγγραφέας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές του 2007,
Νάνος Βαλαωρίτης χαρακτηρίζει τον Μιχάλη Τρεμόπουλο "πολιτικάντη" και "υποχείριο των Αμερικανών"

Χαρακτηριστικά τονίζει:


"...Κυρίως ο κ. Τρεμόπουλος, που είναι υποχείριο της πολιτικής των ΗΠΑ. Έχει σταλεί από τον κ. Τζορτζ Σόρος στην Αμερική για να
του κάνουν υποτίθεται αυτοπληροφόρηση, αλλά φαντάζομαι και κάποια μικρή πλύση εγκεφάλου, αλλά δεν τη χρειαζόταν καν. Ήταν έτοιμος. Τι θέλετε να πω πλέον
για πράσινο κόμμα; Θα γίνει παίγνιο των μεγάλων και ισχυρών ρευμάτων. Η οικολογία εξαφανίζεται σε αυτά τα διαβούλια..."



Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Σόρος , λέει χαρακτηριστικά:

"...Ο κ. Σόρος στηρίζει οικονομικά τα Σκόπια. Ο ίδιος άνθρωπος έδωσε υποτροφία στον Τρεμόπουλο. Τι άλλο να σας πω;..."


Αυτά για να μη μένει καμιά αμφιβολία για το ρόλο των πράσινων - οικολόγων και ειδικά του Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Συνημμένο:
pap.jpg
pap.jpg [ 14.88 KiB | 502 προβολές ]


Με αυτόν θα συνεργαστεί ο εν δυνάμει πρωθυπουργός Γιωργάκης, αυτόν ανέδειξε, υποστήριξε και τελικά επέβαλλε ο Αλαφούζος μέσω του ΣΚΑΙ

Συγγραφέας: ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ [ 30 Σεπ 2009, 12:54 ]
Θέμα δημοσίευσης: Re: George Soros

Στην Ελλάδα ο ένας πάντα κατηγορεί τον άλλο.Υπάρχει έλλειψη παιδείας δυστυχώς :roll:

Συγγραφέας: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΠΛΑΣ [ 02 Νοέμ 2009, 12:43 ]
Θέμα δημοσίευσης: George Soros

Οι Μυστικές Επαφές του SOROS στην Ελλάδα

Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον το ακόλουθο άρθρο και αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Ο λόγος; Ο ανθέλληνας G.Soros...


«Με ιδιαίτερη μυστικότητα επισκέπτεται την Ελλάδα ο George Soros, ένας εκ των μεγαλύτερων επενδυτών του πλανήτη. Θα έχει επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης και τραπεζίτες. Είναι προφανές ότι η έλευση ενός ισχυρού fund manager στην Ελλάδα ειδικά αυτή την περίοδο όπου τα δημόσια οικονομικά της χώρας σκιάζουν την εικόνα της στο εξωτερικό, έχει ύψιστη σημασία σε οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο.

Ορισμένες πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα Ισοτιμία, επισημαίνουν ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι πιθανό ο Soros να υποβάλει προτάσεις για την χρηματοδότηση του χρέους, αλλά και γενικότερα να εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η δραστηριοποίησή του δεν περιορίζεται στην οικονομία. Οι απόψεις του έχουν παγκόσμια απήχηση. Το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει την άποψη ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και, παρά την ανάκαμψη των διεθνών οικονομιών, θα συνεχίσει να ταλανίζει τις αγορές.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κερδοσκόπους συναλλάγματος, διατηρεί μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις και ασχολείται με φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με περιουσία που υπερβαίνει τα 11 δισ. δολάρια. Τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στις αναδυόμενες αγορές και στο πώς αυτές θα ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Δισεκατομμυριούχος "φιλόσοφος"
Για τον άνθρωπο που εδώ και 30 χρόνια προειδοποιεί για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, αυτή η οικονομική κρίση υπήρξε μία σημαντική - έστω και καθυστερημένη- δικαίωση. Ο George Soros είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο, αν και για διαφορετικούς λόγους. Θεωρείται ο πιο επιδέξιος κερδοσκόπος στην ιστορία των αγορών, ένας φιλάνθρωπος με σημαντική δράση αλλά και ένας πολιτικός ακτιβιστής με δυνατή φωνή. Για τους επικριτές του, είναι ο άνθρωπος που καταστρέφει ολόκληρες οικονομίες στο όνομα του προσωπικού του κέρδους και ο Εβραίος που πρωταγωνιστεί σε ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας. Αυτή η κρίση προσέδωσε στον Soros την ιδιότητα που πάντα επιζητούσε: Έγινε επίσημος συνομιλητής της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ανθρώπων που χαράσσουν την οικονομική πολιτική των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη.

Ο 78χρονος σήμερα δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος αμφισβητούσε αυτό που χαρακτηρίζει «φονταμενταλισμό των αγορών» από τη δεκαετία του ‘50, όταν φοιτούσε στο London School of Economics. Επηρεασμένος από το μέντορά του, Καρλ Πόπερ, ο Soros ανέπτυξε σε νεαρή ηλικία τη δική του «θεωρία της ανακλαστικότητας». Για 50 χρόνια προσπαθούσε να τελειοποιήσει τη θεωρία του (η οποία ουσιαστικά καταρρίπτει τα περί αποτελεσματικότητας των αγορών) και να αναγνωριστεί ως φιλόσοφος. Όμως έως πρότινος αντιμετωπιζόταν με μία διάθεση σνομπισμού από τους ακαδημαϊκούς κύκλους.

Δικαιωμένος πλέον, είναι αποφασισμένος να γράψει το όνομά του στη νέα σελίδα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 50 εκατ. δολάρια το think tank που θα αναζητήσει μια νέα οικονομική θεωρία, για την μετά την κρίση εποχή. Ουσιαστικά, όπως έσπευσαν να παρατηρήσουν πολλοί, θα ρίξει 50 εκατ. δολάρια για να προωθήσει τη δική του θεωρία της ανακλαστικότητας.

Εξάλλου πρόθεσή του από πολύ νεαρή ηλικία ήταν να ασχοληθεί πέντε χρόνια με τις αγορές, αλλά να αφιερώσει τη ζωή του στη φιλοσοφία. Γεννήθηκε στην Ουγγαρία από Εβραίους γονείς. Ο ίδιος και η οικογένειά του απέφυγαν με κινηματογραφικά τεχνάσματα το ολοκαύτωμα, ενώ μετά τον πόλεμο βρέθηκε μόνος και άφραγκος στο Λονδίνο. Εκεί αναδύθηκε η επενδυτική του ιδιοφυΐα, χάρη στην οποία είναι σήμερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη και ο τρίτος σοφότερος άνθρωπος της Wall Street, όπως προέκυψε από πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg.

Ο ιδρυτής του hedge fund Quantum έχει μείνει γνωστός ως ο άνθρωπος που «γονάτισε» την Τράπεζα της Αγγλίας. Το 1992, με το περίφημο στοίχημα του 1 δισ. δολαρίων σε βάρος της στερλίνας, προκάλεσε τη λεγόμενη «Μαύρη Τετάρτη». Πέντε χρόνια αργότερα θα επαναλάβει το ίδιο τέχνασμα, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό του το μπατ της Ταϊλάνδης. Μέχρι και σήμερα, η παραμικρή του δήλωση μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε οποιαδήποτε αγορά του πλανήτη.

Ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι η τεράστια περιουσία του δεν είναι αποτέλεσμα της επενδυτικής του ιδιοφυΐας, αλλά ενός πόνου στην πλάτη, που έχει αποδειχτεί ο καλύτερος σύμβουλος στις κερδοσκοπικές του κινήσεις. Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, κάθε φορά που έκανε κάποιο λάθος, αυτός ο ψυχοσωματικός πόνος τον προειδοποιούσε. Έτσι, το 2007, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση για να προστατεύσει την περιουσία του, πέτυχε αποδόσεις της τάξης του 32%. Το fund του κέρδισε 8% το 2008 ενώ εμφανίζει θετικές αποδόσεις και φέτος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: