Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2009

Το ΥΠΕΞ και οι Ελληνική δημοσιογραφία γιατί κοιμούνται?

Η Άγκυρα σε ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ιράκ-Συρίας και αποκατάσταση σχέσεων με Αρμενία

Ρόλο διπλωματικού μεσολαβητή μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας ανέλαβε η Τουρκία, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι οδεύει προς σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία ύστερα από εχθρότητα ενός αιώνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu επισκέπτεται τις δύο γειτονικές χώρες σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να εκτονώσει την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις μετά τις αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Βαγδάτη και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε το Ιράκ κατά της Συρίας για ανάμειξή της σε αυτές, με αποτέλεσμα την αμοιβαία ανάκληση των πρεσβευτών τους.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την απόφασή τους να εκκινήσουν τις διαδικασίες για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ύστερα από έναν αιώνα εχθρότητας ανάμεσά τους ανακοίνωσαν χθες η Τουρκία και η Αρμενία με ελβετική διαμεσολάβηση. Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών αναφέρεται ότι "οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν μέσα σε έξι εβδομάδες, μετά τις οποίες τα δύο πρωτόκολλα θα υπογραφούν και θα υποβληθούν στα κοινοβούλια των δύο χωρών για την επικύρωση από την κάθε πλευρά".
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, οι δύο πλευρές είχαν έλθει σε αρχική συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» με σκοπό την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Εκτός από το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί και η διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο οποίο η Αγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: