Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 25, 2009

Ζητείται ριζική αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης

Ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός εφοπλισμός

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
Κοινή γραμμή πλεύσης στα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης έχουν οι κ. Βενιάμης πρόεδρος της ΕΕΕ (αριστερά στη φωτο) και Γράτσος πρόεδρος του ΝΕΕ

Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που έστειλε η ελληνική ναυτιλία στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Για να διατηρήσει η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου την πρωτοκαθεδρία της, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ριζική αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με αυτό της προσέλκυσης των νέων στα ναυτικά επαγγέλματα κυριάρχησε στις ομιλίες των εκπροσώπων του ελληνικού εφοπλισμού στην προχθεσινή εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα ναυτιλίας» που οργάνωσε το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ).

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΝΕΕ κ. Γιώργος Γράτσος, σημείωσε ότι η κατάλληλη εκπαίδευση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστικότητα καθορίζεται από το παραγόμενο έργο ανά μονάδα κόστους, εξήγησε και πρόσθεσε:

Η λογική της νοικοκυράς επιβάλλει ότι για την ίδια ποιότητα προτιμάς το χαμηλότερο κόστος. Ως εκ τούτου, συνέχισε, οι αυξημένες αποδοχές των Ελλήνων, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, προϋποθέτουν αναβαθμισμένες δεξιότητες.

Η εκπαίδευση των αξιωματικών μας πρέπει να είναι τέτοια που να τους προσφέρει γνώσεις αιχμής, και όχι μόνον στα επίπεδα της STCW, είπε ο κ. Γράτσος και υπογράμμισε ότι με αυτές τις αυξημένες ικανότητες θα αποφεύγονται δυσλειτουργίες, ζημιές και άλλα παρεμφερή στο πλοίο, κάνοντας έτσι τους Έλληνες αξιωματικούς πιο παραγωγικούς, άρα πιο πολύτιμους.

Για τον κ. Γράτσος οι απαιτούμενες αυτές αυξημένες δεξιότητες διδάσκονται μόνον από δασκάλους που έχουν πρόσφατη θαλάσσια εμπειρία ενώ υπογράμμισε ότι οι σχολές πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τα τελευταία μηχανήματα που υπάρχουν σήμερα στα πλοία αλλά και σε άλλους χώρους εκπαίδευσης, για να αποκτούν οι υποψήφιοι αξιωματικοί ουσιαστικές και όχι μόνο γενικές γνώσεις της λειτουργίας και συντήρησης των πλοίων. Έτσι μόνον αυξάνεται η παραγωγικότητα των αξιωματικών, τόνισε ο κ. Γράτσος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κ. Θεόδωρος Βενιάμης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η «Ημέρα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ναυτιλίας» (έννοιες που, είναι σχεδόν ταυτόσημες σήμερα) μας δίνει την ευκαιρία να παρακινήσουμε τους νέους της πατρίδας μας να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη Θάλασσα:

Στη ναυτική σταδιοδρομία που προσφέρει σίγουρη απασχόληση, γρήγορη εξέλιξη και σημαντικό εισόδημα. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ εκτίμησε ότι δυστυχώς ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας το κατάλληλο κλίμα υπέρ των ναυτικών επαγγελμάτων παρά τις επικοινωνιακές καμπάνιες της ΕΕΕ.

Ο κ. Βενιάμης ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια της πολιτείας καθώς αυτή όπως είπε θα δρέψει και το μεγαλύτερο όφελος. Ας μη λησμονούμε, είπε χαρακτηριστικά, ότι η απασχόληση των νέων αποτελεί (ιδίως στη σημερινή δεινή παγκόσμια συγκυρία) κοινωνικό πρόβλημα που γίνεται δισεπίλυτο, όσο προχωρεί η πρόοδος της τεχνολογίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ απεύθυνε προς το κράτος «μία ευχή» και «ένα αίτημα»: να γίνει κτήμα της κοινής γνώμης ότι η θάλασσα, πάνω στην οποία έχει γραφτεί και η ιστορία του τόπου, προσφέρει, κοντά στα τόσα άλλα, και διεξόδους σταδιοδρομίας στα ελληνικά νιάτα.

Και πρόσθεσε: «Να προχωρήσει η Πολιτεία με αποφασιστικά βήματα στη συγκρότηση μιας νέας ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της μεγάλης και σύγχρονης ναυτιλίας μας».

Διέξοδος η ιδιωτική εκπαίδευση

Επισημαίνεται ότι το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με το αυτό της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα απασχολεί τα τελευταία χρόνια έντονα τον ελληνικό εφοπλισμό λόγω και της σημαντικής έλλειψης που παρατηρείται σε αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής.

Αφενός επιζητούν να προσελκύσουν περισσότερους νέους στη θάλασσα, και για τον σκοπό αυτό προχωρούν και σε ενημερωτικές καμπάνιες οι οποίες φαίνεται να αποδίδουν καθώς φέτος οι αιτήσεις για εισαγωγή σπουδαστών στις ΑΕΝ ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρόνια (2.657 άτομα για 1350 θέσεις).

Αφετέρου επιδιώκουν αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούν ότι πέραν της βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) αποφασιστική συμβολή θα είχε και η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, όπως επεσήμαναν στη πρόσφατη κοινή συνεδρίαση τους τα διοικητικά συμβούλια της ΕΕΕ και της Ελληνικής Επιτροπής ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).

Στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης της εκπαίδευσης εντάσσεται και η πρόταση της ΕΕΕ, που αποκάλυψε η «Ν», να μπορούν υπό προϋποθέσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ να εξελίσσονται σε πλοίαρχοι και πρώτοι μηχανικοί.

Ο ΥΕΝΑΝΠ

Στη συμβολή της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της χώρας μας σε περιφερειακές λύσεις και έξω από το πλαίσιο που θα καθορίσει ο Διεθνής ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: