Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2009

Η επικίνδυνη αποστολή του Λ. Παπαδήμου

papadimosΕντονότερες από κάθε άλλη φορά είναι από χθες οι φήμες, που θέλουν τον Λουκά Παπαδήμο να μετακομίζει από τον ήσυχο πύργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη στο «καμίνι» της Πλατείας Συντάγματος, με καθήκοντα «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας και με μια επικίνδυνη αποστολή: να αποσυνδέσει την ωρολογιακή βόμβα του χρέους.

Έγκυρες πληροφορίες του “Sofokleous10” αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στα δύσκολα χρόνια της δύσκολης πορείας σύγκλισης της δραχμής με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει αποδεχθεί κατ’ αρχήν την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, με πιθανότερο σενάριο να αναλάβει και τα δύσκολα καθήκοντα του υπουργού Οικονομίας μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως επικεφαλής φαίνεται ότι προκαλεί ορισμένα «βραχυκυκλώματα» στα ανώτατα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, καθώς την ίδια θέση διεκδικεί με αξιώσεις και ο πρώην Πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το όνομα του κ. Σημίτη δεν περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια των νομών της χώρας που ανακοινώθηκαν χθες από το ΠΑΣΟΚ, στο γνώριμο «πόστο» του στην Α’ Πειραιά, ενώ μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει η αναμενόμενη από ημέρες τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλάβει σήμερα τα ηνία της οικονομίας, σε μια περίοδο κατά την οποία τα «εκρηκτικά» δημόσια ελλείμματα, σε περιβάλλον απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας, απειλούν να δημιουργήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οξύτατο πρόβλημα δανεισμού από τη διεθνή αγορά ομολόγων.

Μάλιστα, τα πιο έμπειρα τραπεζικά στελέχη θυμούνται ότι ο κ. Παπαδήμος είχε επιστρατευθεί το 1994 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να αναλάβει την «ηλεκτρική» καρέκλα του διοικητή της ΤτΕ, σε μια περίοδο όπου και πάλι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση και τα ελλείμματα είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τη στιγμή που ο τότε Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει οριστικά να οδηγήσει την Ελλάδα στη διαδικασία της σύγκλισης και με τελικό στόχο την ένταξη στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Παπαδήμος, προερχόμενος από την Federal Reserve, είχε καταφέρει να πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητα του να διατηρήσει υπό έλεγχο τη διολίσθηση της δραχμής και δεν είχε διστάσει να ανεβάσει πάνω και από το 100% τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, όταν το εθνικό νόμισμα είχε δεχθεί σκληρές κερδοσκοπικές επιθέσεις. Το «θαύμα Παπαδήμου», να οδηγηθεί δηλαδή το αναξιόπιστο ελληνικό νόμισμα με ασφάλεια στο ευρώ, είχε εντυπωσιάσει την κοινότητα των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρώπης και δίκαιο ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης ανέλαβε μετά την αποχώρηση του από την ΤτΕ τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ακολουθεί τα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, καλώντας τον κ. Παπαδήμο στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη φάση. Αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Παπαδήμος θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο πρώτο 9μηνο:

- Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει σε χρόνο-ρεκόρ τον προϋπολογισμό του 2010 και το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενσωματώνοντας μάλιστα αξιόπιστα στοιχεία και προβλέψεις, ώστε η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους υπουργούς Οικονομίας της Ευρωζώνης να μην υπονομευθεί από τις αμφιβολίες για την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων.

- Αν όλα πάνε κατ’ ευχή σε αυτή τη διαδικασία, οι επόμενες δυσκολίες τοποθετούνται στο πρώτο τρίμηνο του 2010, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να δανεισθεί συνολικά περισσότερα από 30 δις. ευρώ, για να καλυφθούν οι τεράστιες τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου, αλλά και οι λήξεις τίτλων αξίας 18 δις. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου όλες οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών θα βρίσκονται σε… κρεσέντο δανεισμού από τις αγορές –εκτιμάται ότι το 2010 ο κρατικός δανεισμός παγκοσμίως θα ξεπεράσει το «φράγμα» του 1 τρις. δολ.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, για να διανύσει η χώρα χωρίς επικίνδυνους κραδασμούς αυτή τη δύσκολη περίοδο, η ελληνική οικονομική πολιτική χρειάζεται άμεσα μια ισχυρή… ένεση αξιοπιστίας. Και δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότερη ένεση αξιοπιστίας, από την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου στο πηδάλιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: