Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2009

Στον τομέα της ανεργίας τα χειρότερα είναι μπροστά μας, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ





Οι χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, βρίσκονται ακόμη μπροστά μας, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην ετήσια έκθεσή του "Προοπτικές Απασχόλησης" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού, εάν "το μεγαλύτερο ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας σημειώθηκε ήδη εντός του 2009 στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να σημειωθεί εντός του 2010".

Ο οργανισμός διατηρεί τις δυσοίωνες προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου που κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέσο όρο ανεργίας που θα αγγίξει μέχρι και το 10% στα τέλη του 2010, στις 30 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ, παρά τις ελπίδες ανάκαμψης που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια, από τα τέλη του 2007 μέχρι τα τέλη του 2010, ο αριθμός των ανέργων θα έχει αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια.

Η δραματικότερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να καταγραφεί στην Ισπανία και την Ιρλανδία όπου το ποσοστό, ύστερα από μία δεκαετία βελτίωσης, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 19,8% και 15,1% αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας που τη δεκαετία του 1990 κυμαινόταν μεταξύ του 4-6%, αναμένεται να φτάσει το 10%, στη δε Γερμανία το 11,8%, στη Γαλλία το 11,3% και το 10,5% στην Ιταλία, πάντα μέχρι το τέλος του 2010.

"Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους", σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι "η μεγαλύτερη αυτή αύξηση της ανεργίας να λάβει έναν δομικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση", μεταφραζόμενη σε πτώση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση των προβλημάτων υγείας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Η ζώνη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει 23 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης την Αυστραλία, την Τουρκία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: