Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2009

Νέο χαράτσι από σήμερα στα κινητά και τις κάρτες ανανέωσης χρόνου


Φοροκαταιγίδα χτυπά από σήμερα περίπου εννέα εκατομμύρια χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων, οι οποίοι για πρώτη φορά από την παρουσία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας καλούνται να...
πληρώνουν και τέλος κινητής τηλεφωνίας ύψους 12%.

Η επέκταση του τέλους κινητής τηλεφωνίας στα καρτοκινητά τηλέφωνα, όπως και οι υπέρογκες αυξήσεις στο αντίστοιχο τέλος που ίσχυε για τις συνδέσεις με συμβόλαιο, εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιούνιο με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας. Όσον αφορά τους συνδρομητές με συμβόλαιο, τα νέα «χαράτσια» ενσωματώθηκαν στους λογαριασμούς τους από τον περασμένο μήνα. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού του τέλους κινητής τηλεφωνίας επιβαρύνονται περισσότερο αυτοί που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού: Έως 50 ευρώ χρόνου ομιλίας το τέλος είναι 12%, από 50 έως 100 ευρώ το τέλος είναι 15%, από 100 έως 150 ευρώ 18% και πάνω από 150 ευρώ 20%.

Όμως, για τους χρήστες των καρτοκινητών δόθηκε μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν παράλληλα με τις παλιές κάρτες (προ της επιβολής του φόρου) και τις καινούργιες. Η περίοδος αυτή έληξε χτες. Έτσι, από σήμερα, όσοι αγοράζουν κάρτες ανανέωσης του χρόνου ομιλίας τους, θα πληρώνουν και το χαράτσι του 12%. Πάντως, όσοι χρήστες είχαν προνοήσει να αγοράσουν κάρτες πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, μπορούν να τις ενεργοποιήσουν και μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου χωρίς να επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο.

Η επέκταση του τέλους κινητής τηλεφωνίας και στους κατόχους των καρτοκινητών, θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο προαγορασμένος χρόνος ομιλίας. Ουσιαστικά, το ειδικό τέλος επιβάλλεται επί της αξίας του χρόνου ομιλίας, με αποτέλεσμα ο χρήστης να παραπλανάται ως προς τον χρόνο που τελικά προαγοράζει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κάρτα των 10 ευρώ, την οποία προτιμούν οι περισσότεροι χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων. Από σήμερα, οι χρήστες των συγκεκριμένων καρτών θα πληρώ- νουν μεν 10 ευρώ, αλλά το διαθέσιμο καθαρό ποσό για συνδιαλέξεις θα είναι μόλις 6,9 ευρώ! Αντίστοιχα, στην κάρτα των 15 ευρώ το καθαρό ποσό για συνδιαλέξεις θα είναι 10,35 ευρώ, ενώ στις κάρτες των 20 ευρώ το καθαρό ποσό θα είναι μόλις 13,8 ευρώ! Ουσιαστικά οι χρήστες θα προκαταβάλλουν φόρους στο κράτος συνολικού ύψους 31% (19% ΦΠΑ + 12% ειδικό τέλος)!

Από τη νέα φορολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, πλήττονται κυρίως τα χαμηλά στρώματα και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς οι κάτοχοι των καρτοκινητών είναι σε ποσοστό 53% φοιτητές και ηλικιωμένοι και σε ποσοστό 57% άτομα ασθενέστερου οικονομικού επιπέδου. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 13,5 εκατ. συνδέσεις καρτοκινητών, εκ των οποίων ενεργές είναι περίπου εννέα εκατομμύρια.

Πάντως, με τη φορολόγηση των καρτοκινητών δημιουργούνται και ανισότητες στην αγορά, καθώς ενώ θα φορολογούνται οι κάρτες του χρόνου ομιλίας των κινητών τηλεφώνων δεν θα φορολογούνται για παράδειγμα, οι τηλεκάρτες του ΟΤΕ και των άλλων εταιρειών που χρησιμοποιούνται στα καρτοτηλέφωνα!

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ,ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ,ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΦΟΡΟΣ,ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΩΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ...
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΤΕ...ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ...ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ...


http://prezatv.blogspot.com/

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: