Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2009

Ευρωπαίοι εφοπλιστές: Λένε όχι σε επιδοτήσεις στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 07:00

Οι ευρωπαίοι εφοπλιστές αντιτίθενται σε ενδεχόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει με επιχορηγήσεις την ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία.

Η τόνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας με τα χρήματα των φορολογουμένων δεν θα επιλύσει τα προβλήματα, αλλά θα τα κάνει χειρότερα, εμφανίζεται να δήλωσαν χθες στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της European Community Shipowners' Associations (ECSA).

Προηγούμενες προσπάθειες να σωθούν εθνικές ναυπηγικές μονάδες απέτυχαν και ήταν πολύ δαπανηρές δήλωσε ο πρόεδρος της ECSA Marnix van Overklift, σύμφωνα με του lloyds List.

H ECSA παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου το ετήσιο δελτίο για την πορεία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, σύμφωνα με το οποίο παρά την κρίση ο ευρωπαϊκός στόλος αποτελεί το 40% του παγκόσμιου με μία μέση ηλικία των πλοίων τα 9,7 χρόνια.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση εκπροσώπων μεγάλων ναυπηγείων με τον επίτροπο Gunter Verheugen, η ECSA έσπευσε να προλάβει εξελίξεις σημειώνοντας ότι αν οι Βρυξέλες δώσουν τη συγκατάθεσή τους για επιδοτήσεις τότε ενδέχεται τα ναυπηγεία της Ασίας να ακολουθήσουν με νέα συστήματα και η βιομηχανία να οδηγηθεί σε ένα αγώνα επιδοτήσεων και σε μία υπερπροσφορά πλοίων.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ECSA «συνέστησε» στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία να μειώσουν την παραγωγική τους ικανότητα και να επικεντρωθούν σε εξειδικευμένες εργασίες, σαν αντίδοτο στην κρίση.

Αναφορικά με την κρίση στη ναυτιλία η ECSΑ προειδοποίησε ότι επιστροφή σε πρακτικές προστατευτισμού θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη.

Παράλληλα τάσσεται υπέρ των κατευθυντηρίων αρχών της Ε.Ε. για τη μελλοντική ναυτιλιακή πολιτική και ειδικότερα των κρατικών ενισχύσεων που προβλέπονται οι οποίες όπως σημειώνει θα πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: