Σύμφωνα με τη νέα Έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η Κίνα κατατάσσεται ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες-στόχους της αμερικανικής κατασκοπείας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αναφέρει η κινεζική ημερησία "Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ" (South China Morning Post), η οποία εκδίδεται στο Χονγκ Κονγκ. "Η Κίνα έχει πολλά κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, αλλά ο συνεχώς αυξανόμενος εκσυγχρονισμός της στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών και η επικέντρωση της διπλωματίας της στις παγκόσμιες φυσικές πηγές πρώτων υλών, είναι οι βασικοί παράγοντες που καθιστούν την Κίνα μια σύνθετη παγκόσμια πρόκληση", αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση του νέου Αμερικανού Διευθυντή Πληροφοριών της κυβέρνησης Ομπάμα, κ. Ντένις Μπλέρ (Dennis Blair). Στο ίδιο επίπεδο απειλητικότητας με την Κίνα, η αμερικανική Έκθεση εντάσσει το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την ανερχόμενη Ρωσία, ως οι χώρες που μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ή σύγχρονες μεθόδους σύγκρουσης.
Η απάντηση του Πεκίνου ήταν άμεση, με την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, κα Τζιανγκ Γιου, να ζητά από την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική της λογική και τις φοβίες του παρελθόντος, σύμφωνα με την κινεζική ημερησία "Τσάινα Ντέιλι" (China Daily). "Η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει τα λάθη που περιέχονται στην Έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών, λάθη τα οποία δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις στον αμερικανικό λαό και επηρεάζουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη που επικρατεί στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ", τόνισε η κα Τζιανγκ.
H νέα αμερικανική Έκθεση δημιουργεί νέα δεδομένα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και γενικότερα στην εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ομπάμα, δεδομένου ότι η προηγούμενη Έκθεση που είχε γίνει το 2005 επί κυβέρνησης Μπους δεν είχε καμία αναφορά σε συγκεκριμένα κράτη, αλλά αναφερόταν γενικά στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" και στην ανάγκη ανασύνταξης της αμερικανικής κατασκοπείας, αναφέρει η "Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ". H τελευταία όμως Έκθεση εστιάζεται στο "νέο στρατηγικό περιβάλλον" που περιλαμβάνει τις ενδεχόμενες προκλήσεις από συγκεκριμένα κράτη, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την οικονομική, περιβαλλοντική και ενεργειακή διπλωματία.
Ένα άλλο σημείο της Έκθεσης το οποίο αναλύει η εφημερίδα "Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ" είναι η επισήμανση ότι η αμερικανική κατασκοπεία δυσκολεύεται πολύ να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες από το Πεκίνο, αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κατανοήσουν τη λογική που κρύβεται πίσω από τον αυξανόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό της Κίνας. "Όπως συνέβαινε και με την Σοβιετική Ένωση, έτσι και τώρα με την Κίνα, έχουμε έλλειψη ενημέρωσης και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις προθέσεις πίσω από την ρητορική του Πεκίνου. Μόνο που τώρα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική ιστορική συγκυρία με διαφορετικές προκλήσεις", ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα.
Ειδική αναφορά γίνεται στην αμερικανική Έκθεση σχετικά με τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο. "Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ συχνά διογκώνουν τις απειλές που μπορεί να προκαλέσει η Κίνα στον κυβερνοχώρο, αλλά σίγουρα και η Κίνα έχει γίνει πολύ πιο επιθετική τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό", δηλώνει σχετικά ο Διευθυντής της κινεζικής κυβερνητικής ομάδας αντιμετώπισης απειλών στον κυβερνοχώρο. "Το γεγονός αυτό όμως της κινεζικής επιθετικότητας οφείλεται στις επιθέσεις που δέχτηκε την τελευταία δεκαετία από τις ΗΠΑ", επισημαίνει ο Κινέζος αξιωματούχος που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του στην "Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ" για λόγους ασφαλείας. Η Κίνα όμως δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Αμερική καθώς όπως παραδέχεται η κινεζική πλευρά, η Κίνα είναι 4-5 χρόνια πίσω στην τεχνολογική γνώση, κι ακόμη μαθαίνει από τις ΗΠΑ. "Μόνο σε περίπτωση πολέμου η Κίνα θα πραγματοποιήσει επίθεση στους αμερικανικούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς διακομιστές (servers)", επισημαίνει ο Κινέζος αξιωματούχος "γιατί διαφορετικά θα ήταν σαν να επιτίθετο ο μαθητής στο δάσκαλό του".
Βέβαια, όπως παρατηρεί η "Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ", η νέα Έκθεση του κ. Ντένις Μπλερ αντικατοπτρίζει και την περίπλοκη και σύνθετη θέση που κατέχει η Κίνα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και διπλωματία, όπου συχνά μεταλλάσσεται από απειλή σε συμμαχική δύναμη. Έτσι, για τις διεθνείς απειλές της τρομοκρατίας και της διάδοσης πυρηνικών όπλων είναι απαραίτητη η σύμπραξη ΗΠΑ - Κίνας, σύμφωνα με την Έκθεση, αλλά στους τομείς της ασφάλειας στο διαδίκτυο, της αντικατασκοπείας και της συγκέντρωσης πληροφοριών, η Κίνα αποτελεί άμεσο ανταγωνιστή των αμερικανικών συμφερόντων. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, τόσο δυτικοί όσο και ασιάτες διπλωμάτες χαρακτήρισαν την Έκθεση ως ειλικρινή και ρεαλιστική, αλλά εμπεριέχει στοιχεία που θα ενοχλήσουν το Πεκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου