Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 25, 2009

"Ανάσα" για τη ναυτιλία οι αναβολές παράδοσης 425 νέων πλοίων

Στα χαμηλότερα για φέτος επίπεδα μειώθηκαν τον περασμένο μήνα οι παραδόσεις νέων πλοίων από τα ναυπηγεία, ενώ πάνω από το 30% των πλοίων που είχαν προγραμματιστεί να πέσουν στο νερό στη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, δεν έχουν ακόμα παραδοθεί.

Πρόκειται είτε για πλοία που η παράδοση τους έχει μετατοπιστεί για ένα χρονικό διάστημα μετά από συμφωνία με τα ναυπηγεία, είτε για πλοία που είχαν παραγγελθεί και λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης τους από τους πλοιοκτήτες ακυρώθηκαν τα ναυπηγικά συμβόλαια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των ναυπηγικών μονάδων οι παραδόσεις φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 53% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχα, οι παραδόσεις των newbuildings δεξαμενόπλοιων μειώθηκαν 52%, που αποτελεί και την μεγαλύτερη πτώση σε μηνιαία βάση από τις αρχές του χρόνου.

Στα δε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων η μεγάλη πτώση στις παραδόσεις νέων πλοίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν πλοία χωρητικότητας 65.000 teu, με το ποσοστό της πτώσης να φτάνει το 43%. Τον Αύγουστο όμως, αντίθετα με τις άλλες κατηγορίες πλοίων, έστω και οριακά οι παραδόσεις κατέγραψαν άνοδο, αγγίζοντας τα 66.000 teu, έναντι του Ιουλίου.

«Θετική εξέλιξη»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός πλοίων που επρόκειτο να πέσουν φέτος στο νερό δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, αποτελεί αν μη τι άλλο μια θετική εξέλιξη. Πρόκειται είτε για πλοία των οποίων η παράδοση έχει μετατοπιστεί χρονικά, είτε για πλοία των οποίων οι παραγγελίες ακυρώθηκαν από τους πλοιοκτήτες.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία είναι ο τεράστιος αριθμός των “newbuildings” που πρόκειται να πέσουν στο νερό τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η προσφορά τονάζ θα αυξηθεί δυσανάλογα σε σχέση με τη ζήτηση στην αγορά.

Οι σημαντικά μειωμένες όμως παραδόσεις μέχρι σήμερα έναντι των προγραμματισμένων, σε συνδυασμό με τις διαλύσεις των παλαιότερων πλοίων, αποτελούν στη φάση αυτή βαθιά ανάσα για τη ναυτιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: