Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2009

Βοήθεια ζητούν και τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία




Βοήθεια ζητούν και τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία




Σημεία των καιρών ή μάλλον της κρίσης που σοβεί διεθνώς. Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία μέσω των οργάνων που τα εκπροσωπούν απέστειλαν μήνυμα προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ζητώντας οικονομική και όχι μόνο υποστήριξη.

Ακόμη και προ της κρίσεως η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία είχε βρεθεί «στη γωνία» από τον εξ ανατολών ανταγωνισμό τα βιβλία παραγγελιών του οποίου ως γνωστόν «ξεχείλιζαν» από παραγγελίες.

Ήδη από τότε τα μηνύματα προς τις Βρυξέλλες ήταν έντονα καθώς είχε γίνει συνείδηση, και αυτό προ της κρίσεως, ότι το νομικό καθεστώς που είχε δημιουργηθεί λειτουργούσε σε επίπεδο ΕΕ ως τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα έναντι των ασιατικών μονάδων.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν «επειδή η κρίση γεννά και ευκαιρίες» οι ευρωπαϊκές ναυπηγικές μονάδες κάλεσαν τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν το σκηνικό που διαμορφώνεται. Με το φάσμα της ανεργίας στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, που είναι εντάσεως εργασίας, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατ επανάληψη αναζητήσει μεθόδους «παράκαμψης» των Βρυξελλών για στήριξη των βιομηχανικών μονάδων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: