Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2009

Ο όμιλος Λαμπράκη (Δ.Ο.Λ.)

Ελέγχει εφημερίδες (ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, Athens News, Σούπερ Αγγελίες κ. α.), περιοδικά (ΟΜΑΔΑ,Vita, National Geographic, ΔΙΑΚΟΠΕΣ, Ταχυδρόμος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, RAM, Rom, Hitech, National Geographic, Γαιόραμα, Marie Claire, Το παιδί μου κι εγώ, Γάμος, Ζάπινγκ, Κοσμοπόλιταν, Κλικ, Men, κ.α.), εκδοτικούς οίκους και μερίδιο τηλεοπτικού σταθμού (MEGA).

Ο εκδοτικός κλάδος υποστηρίζεται από τις βιομηχανικές εταιρείες Εκτυπώσεις IRIS Α.Ε.Β.Ε., Εκδοτική Β. Ελλάδος Α.Ε, Φοίνιξ Α.Ε., Multimedia Α.Ε., Αγγελίδης-Γεωργακόπουλος Α.Ε.Β.Ε., Paper Pack και Τσουκαρίδης Α.Ε

Ακόμη ελέγχει τις εκδοτικές εταιρείες Μ. Λέβης Α.Ε., Παπασωτηρίου Α.Ε. και Ελληνικά Γράμματα Α.Ε.

Επίσης κατέχει μερίδια των τηλεοπτικών επιχειρήσεων Studio ATA AE, Τηλέτυπος ΑΕ και Odeon AE. Καθώς και διαφόρων άλλων εταιρειών όπως Αργος ΑΕ, Φτερωτός Ερμής ΑΕ, Action Plan ΑΕ, Microland AEBΕ.

Οι δραστηριότητές του ομίλου επεκτείνονται σε τουριστικές επιχειρήσεις (Travel Plan, Free Gate Tourism Α.Ε., Expo Plan Α.Ε.) ενώ πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της νέας τεχνολογίας και του Internet δημιουργώντας μεγάλο portal το in.gr, καθώς και τις εταιρείες ΔΟΛ Digital Α.Ε., Eurostar A.E., Ramnet A.E., Ramnet Shop A.E., Phaistos Networks A.E., In Travel A.E., Telesis Direct Α.Ε.Λ.Δ.Ε., In Books A.E., Ramnet Design A.E., Sigma On Line Α.Ε.Λ.Δ.Ε., ACN A.E., E-Ventures A.E., E-Microland A.E., Digital Retail Sales A.E., E-Commerce A.E., E-Unifon A.E., Action Plan S.A., Winged Hermes S.A.

Tο κοινωνικό προφίλ του συγκροτήματος συμπληρώνεται με δραστηριότητές στο χώρο της μουσικής και του πολιτισμού. Κυρίαρχο σημείο αναφοράς αυτών των δραστηριοτήτων είναι ο «Σύλλογος Φίλων της Μουσικής», το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το «Μορφωτικό Ίδρυμα Λαμπράκη».

Το συγκρότημα Λαμπράκη εισήχθη στο Χ.Α.Α. και σε ελάχιστο χρόνο πολλαπλασίασε τη κεφαλαιοποίησή του που κάποια στιγμή ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο.

Η ιστορία του συγκροτήματος είναι παλαιά και εκτείνεται μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Η σχέσεις του με το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας έχει σχολιαστεί επανειλημμένα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ είναι σήμερα ο γιος του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή, Παντελής. Ο άλλος γιος του ίδιου βουλευτή, Μανώλης, είναι βασικό στέλεχος του τηλεοπτικού καναλιού MEGA το οποίο συμμετέχει στο συγκρότημα.

Ένας ακόμη άνθρωπος του συγκροτήματος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευθυμίου εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και έγινε Υπουργός Παιδείας.

Ένας άλλος άνθρωπος του συγκροτήματος, ο επί δεκαετίες διευθυντής του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος», Γιάννης Μαρίνος, έχει εκλεγεί Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Το συγκρότημα το τελευταίο καιρό έχει εξαγοράσει αρκετούς γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Προφανής στόχος του είναι να ελέγξει εκτός από τον ημερήσιο και το περιοδικό τύπο και μεγάλο μέρος των εκδόσεων στο χώρο του βιβλίου.

Λέγεται πως διαθέτει ήδη πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε μεγάλους και καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους όπως είναι οι ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΕΔΡΟΣ, και άλλοι.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα ακόμη στέλεχος του συγκροτήματος, ο διευθυντής της εφημερίδας «ΒΗΜΑ», Γιάννης Ψυχάρης κατέχει σήμερα τη θέση του πολιτικού προϊστάμενου της Αθωνικής Πολιτείας.

Είναι προφανές ότι ο όμιλος διαθέτει μεγάλη δύναμη και προσβάσεις.

Τον Οκτώβριο 2000 το ΕΡΣ ξεκίνησε έρευνα για τις δραστηριότητες του ομίλου προκειμένου να διευκρινιστεί αν υπάρχει παραβίαση του νόμου που προβλέπει το ασυμβίβαστο της ιδιοκτησίας ραδιοτηλεοπτικού μέσο και της σύναψης συμβάσεων από τον ιδιοκτήτη για την παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο. Η έρευνα αφορά στις δραστηριότητες της εταιρείας του ομίλου Travel Plan, η οποία είχε αναλάβει την έκδοση εισιτηρίων και τις κρατήσεις ξενοδοχείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων για τις αποστολές του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΟΤΕ.

Είναι γνωστό ότι, ο νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή φυσικών ή νομικών προσώπων σε περισσότερες από δυο εταιρείες, όπως επίσης θεωρεί ασυμβίβαστη την ιδιοκτησία σε πρόσωπα που παράλληλα είναι προμηθευτές ή εργολάβοι του δημοσίου.

Περιπτώσεις ασυμβίβαστου για τους μετόχους, του ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ- MEGA TV

1. Alpha Τράπεζα Πίστεως: συνεχείς υπηρεσίες προς το Δημόσιο.

2. Βαρδινογιάννης Δημοσθένης: συμμετέχει και στο ΔOΛ.

3. Γαλανάκη Μαρία: διευθυντικό στέλεχος και στον Αντέννα, εξ αυτών που ο νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή σε δύο εταιρείες.

4. ΔOΛ: συμβάσεις μέσω του Travel Plan με το Δημόσιο, μέτοχος ο B. Θεοχαράκης, πρόεδρος της τράπεζας Εγνατία, που προσφέρει υπηρεσίες σε Δημόσιο και ΔEKO, μέτοχος ο Σπ. Κούτλας, μέτοχος της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας «Προοδευτική» που αναλαμβάνει δημόσια έργα.

5. ΔOΛ Επικοινωνίες: ως θυγατρική του ΔOΛ ισχύουν τα ίδια με παραπάνω.

6. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: υπηρεσίες προς το Δημόσιο.

7. Εξέλιξη AEEΧ: συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο του ALTER.

8. Επενδύσεις Εργασίας: συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο του ALTER.

9. ETBA : υπηρεσίες στο Δημόσιο και σε ΔEKO.

10. ETEBA: υπηρεσίες στο Δημόσιο και σε ΔEKO.

11. EFG EUROBANK - ERGASIAS: υπηρεσίες στο Δημόσιο και σε ΔEKO.

12. Θεμελιοδομή: εισηγμένη που αναλαμβάνει δημόσια έργα.

13. Interamerican Ασφαλιστική: μέτοχος στην ALPHA Δορυφορική και στον ALTER..

14. Intracom : προμηθεύτρια του OTE.

15. Καθημερινή: ο μέτοχός της, Σπ. Mπέλος, είναι και μέτοχος του ALTER.

16. Manoticks Holding Ltd: το μέλος του δ.σ.. της, κ. Μωυσής Μωυσέως, είναι ο τρίτος σημαντικότερος μέτοχος της Τηλέτυπος, μοναδικός μέτοχος της Fairgreen Holdings, η οποία κατέχει το 19,75% του Star Channel.

17. Μεσοχωρίτης Oρέστης: μέτοχος της ομώνυμης εισηγμένης τεχνικής εταιρείας που αναλαμβάνει δημόσια έργα.

18. Morgan Stanley Co: χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.

19. Πήγασος Εκδοτική: μέτοχός της η «Εκδόσεις Λυμπέρη», η οποία μετέχει και στην «Τηλέτυπος» και έχει και ραδιοφωνικό σταθμό.

20. Προμηθέας Gaz: έλαβε άδεια ασύρματης τηλεφωνίας στον τελευταίο διαγωνισμό.

21. Σφακιανάκης AEBE: λεωφορεία Αθήνας.

22. Χ.K. Tεγόπουλος: Μετέχει ο Σπ. Κούτλας, μέτοχος της εισηγμένης κατασκευαστικής «Προοδευτική», που αναλαμβάνει δημόσια έργα, μέτοχος της ο B. Θεοχαράκης, πρόεδρος της Εγνατίας τράπεζας που προσφέρει υπηρεσίες στο Δημόσιο, μέτοχός της ο κ. Χρήστος Λαμπράκης κύριος μέτοχος του ΔOΛ, ο οποίος μετέχει απευθείας στην «Τηλέτυπος» και ελέγχει το Travel Plan, το οποίο υπέγραψε συμβάσεις με τον OTE και το YΠEΞ.

Ακόμα,
το συγκρότημα Λαμπράκη στην κατοχή αγοράσθηκε από Ναζιστική επιχείρηση και έφτιαχνε εκτός των εφημερίδων έντυπα για τη ναζιστική προπαγάνδα. Μετά την κατοχή αλλάξαν οι ονομασίες των εφημερίδων Πρωινά Νέα κα Αθηναικό Βήμα του συγκροτήματος
γιατί με νόμο δεν μπορούσαν να υπάρχουν δοσίλογα έντυπα.

Είναι άγνωστο ακόμα πως και αν εξαγοράσθηκε ποτέ το μερίδιο της Ναζιστικής επιχείρησης και πως επέστρεψε το συγκρότημα Λαμπράκη στα χέρια του πρωην ιδιοκτήτη του.

Ο πάππος της οικογένειας Καψή στον μεσοπόλεμο (για την κατοχή τι να αναρωτιέται κανείς) ήταν σημαίνων στέλεχος σε φασιστική φιλοναζιστική οργάνωση όπως και οι πάπποι από άλλες επώνυμες οικογένειες του χώρου της δημοσιογραφίας, της πολιτικής και της τηλεόρασης.
Δική μου η υπογράμμιση.
Για τον κ. Πρετεντέρη δεν πρόλαβαν να γράψουν ή δεν ήταν η φίρμα που έγινε όταν τα έγραψαν.......................

Δεν υπάρχουν σχόλια: