Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14, 2009

Γιατι ο Γιώργος επιτέθηκε στους τραπεζίτες

banks2Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, που εξέπληξε πολλούς, απευθύνθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου προς τους Έλληνες τραπεζίτες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο, αλλά και οι επισημάνσεις του στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήδη αποκωδικοποιούνται από τα τραπεζικά επιτελεία της Αθήνας.

Έγκυροι κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν χθες, ότι αναφορές του κ. Παπανδρέου στις τράπεζες, που χαρακτηρίζονται από πολλούς ως οι σκληρότερες που έχουν ακουσθεί από έναν υποψήφιο Πρωθυπουργό, στη διάρκεια μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, σηματοδοτούν την αποφασιστικότητά του να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αν επικρατήσει στην αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πεπεισμένος ότι οι τράπεζες είναι μέρος του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, έστω και αν αυτό σημαίνει μικρότερα κέρδη για τους μετόχους τους και χαμηλότερα μπόνους για τα στελέχη τους.

Από την πλευρά τους, τραπεζικά στελέχη εστιάζουν κυρίως στα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου ότι θα λάβει αμέσως μόλις σχηματίσει κυβέρνηση, επιχειρώντας να αποτιμήσουν τις σοβαρές αλλαγές που θα επιχειρηθούν στη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος:

- Με το τρίτο νομοσχέδιο, από τα πέντε που θα προωθήσει μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκατό ημέρες της, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε ουσιαστικά τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη λήψη μέτρων ανακούφισης από τα βάρη των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

- « Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Παγώνουμε για ένα χρόνο τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, που πλήττονται από την κρίση. Τους δίνουμε τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για να ανασάνει η μικρομεσαία επιχείρηση», τόνισε χαρακτηριστικά το Σάββατο ο κ. Παπανδρέου.

- Και πρόσθεσε: «Παρέχουμε εγγυήσεις απ’ ευθείας σε επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια, όχι κομματικά κριτήρια. Διοχετεύουμε ρευστότητα στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις ύψους 15 δις ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των Τραπεζών. Αλλάζουμε τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, για να αντιμετωπίσουμε τα άδικα σημερινά κριτήρια εγγραφής και παραμονής σε αυτόν».

- Το σημαντικότερο, ίσως, από τα μέτρα που προανήγγειλε αφορά την ίδρυση ενός κρατικού πιστωτικού φορέα, του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, που, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «θα αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων και θα διοχετεύει ρευστότητα κατευθείαν στην αγορά».

- Για το κρίσιμο ζήτημα των επιταγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της «μάστιγας των μεταχρονολογημένων επιταγών, μειώνοντας σταδιακά τα χρονικά όρια και τη διάθεση από τις Τράπεζες».

- Σε ό,τι αφορά τα χρέη των νοικοκυριών, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για νομοθετική ρύθμιση, την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει και ως αξιωματική αντιπολίτευση, με την οποία θα δίνεται «δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

- Και ακολούθως έκανε μια ιδιαίτερα αυστηρή αναφορά στις πρακτικές των τραπεζών, τονίζοντας: «Ανακουφίζουμε έτσι χιλιάδες νοικοκυριά από την υπερχρέωση και το υψηλό κόστος, που αναγκάζονται να πληρώσουν στις τράπεζες, για επιτόκια που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε τις τράπεζες παραγωγούς ανάπτυξης και όχι κοινωνικής αδικίας».

Πέραν όλων αυτών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι θα καταργηθούν «χαριστικές φοροαπαλλαγές» των επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας αύξηση των πραγματικών συντελεστών φορολόγησης, μέτρο που κατ’ εξοχήν αφορά τις τράπεζες. Ως γνωστόν, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής των τραπεζικών κερδών είναι μονοψήφιος, λόγω των απαλλαγών που απολαμβάνουν, και απέχει πολύ από τον ονομαστικό συντελεστή του 25%. «Αυτοί χάρισαν ασφαλιστικές εισφορές 5 δις στις τράπεζες», είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Εμείς λέμε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι φοροδότες, σύμφωνα με τις ικανότητές τους, με τις υποχρεώσεις τους».

Επιπλέον, προανήγγειλε μέτρα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων και «ψαλίδι» στα μπόνους των στελεχών: «υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, νέοι άνθρωποι, που παλεύουν και δεν παίρνουν καν υπερωρίες. Μπορεί να δουλεύουν 14 ώρες την ημέρα. Τράπεζες, που δίνουν ακόμα αυτά τα προκλητικά bonus σε διάφορα στελέχη, όταν ζητάμε από την άλλη το πάγωμα των μισθών του εργαζόμενου, του μισθωτού», τόνισε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επανέλθουν στο διάλογο με την ΟΤΟΕ για συλλογική σύμβαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΔΕΘ, ο κ. Παπανδρέου άδραξε την ευκαιρία να στείλει στους τραπεζίτες ένα σαφές μήνυμα: «Δεν μπορώ να πω ότι εγώ είμαι ευχαριστημένος με το πώς λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες. Ελληνικές τράπεζες, που έχουν τεράστια κέρδη. Ελληνικές τράπεζες, που σήμερα δεν είναι ο πρωταρχικός τους στόχος η επένδυση στην ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο οι τράπεζες στη χώρα μας, να αναπροσανατολιστούν, να στηρίξουν την ανάπτυξη και να συμβάλουν σε μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε έναν ισχυρό πυλώνα, όπου θα έχει λόγο το Δημόσιο και θα μπορεί να συμβάλει και στον ανταγωνισμό, και στον καθορισμό της στρατηγικής μας σε αυτό τον τομέα». Και σε αυτή την απάντησή του παρέπεμψε λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε ευθέως αν είναι στα σχέδιά του η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Εθνική χωρίς αμφιβολία περιλαμβάνεται στις τράπεζες που συνθέτουν το «δημόσιο πυλώνα», για τον οποίο μίλησε ο κ. Παπανδρέου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν κινήσεις για την περαιτέρω αύξηση της κρατικής συμμετοχής στην τράπεζα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί, σε περίπτωση αμφισβήτησης του κυρίαρχου έμμεσου ρόλου του Δημοσίου στις γενικές συνελεύσεις από άλλους μετόχους, όπως διευκρινίζουν.

http://www.sofokleous10.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: