Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 28, 2009

Δεν βρίσκουν πλοία για ναυτολόγηση 150 σπουδαστές

Η ΕΕΑ ζητεί την άμεση σύγκληση του ΣΕΝ για τις ΑΕΝ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 07:00

Προβλήματα στη ναυτολόγηση των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στα πλοία εντοπίζει η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας. Πρόκειται για δευτεροετείς σπουδαστές των ΑΕΝ, 150 το σύνολο, οι οποίοι σύμφωνα με την ΕΕΑ κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, και να εγκαταλείψουν στη συνέχεια τις σπουδές τους.

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή της με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2009 προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάση Παπαληγούρα η Ένωση, το μεγαλύτερο μέρος των σπουδαστών απορροφάται κάθε χρόνο στα πλοία της ακτοπλοΐας. Φέτος όμως με τα πλοία να είναι λιγότερα υπάρχει πρόβλημα.

Μάλιστα η ΕΕΑ ζητεί το πρόβλημα αυτό να μην το επωμισθεί μόνη της η ακτοπλοϊκή οικογένεια, και να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτά λύση για το θέμα αλλά και για να καταγραφούν όλα τα προβλήματα και να γίνουν ριζικές αλλαγές στο τρόπο φοίτησης ώστε να υπάρχουν και αύριο Έλληνες πλοίαρχοι και α' μηχανικοί στα πλοία.

Η επιστολή

«Ήδη έχει αρχίσει η ναυτολόγηση δευτεροετών σπουδαστών ΑΕΝ σε πλοία και παρατηρούμε το φαινόμενο να υφίσταται ο κίνδυνος να χάσουν το έτος σπουδών τους και απογοητευμένοι να εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά τις σπουδές τους, 150 και πλέον σπουδαστές μη δυνάμενοι να εκπληρώσουν την εν τοις πράγμασι ναυτολόγηση - φοίτηση σε πλοία ως δόκιμοι αξιωματικοί καταστρώματος και μηχανής», αναφέρει στην επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος Απόστολος Βεντούρης και ο γενικός γραμματέας Εμμανουήλ Γαλανάκης, η Ένωση και προσθέτει:

«Η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας απορροφά ετησίως το μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών ναυτολογώντας τους στα επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας, πλην όμως κατά τη παρούσα δρομολογιακή περίοδο με 20 λιγότερα επιβατικά πλοία δεν είναι δυνατή η απορρόφησή τους αποκλειστικά και μόνο στην ακτοπλοΐα. Οι υποκριτικές κραυγές αγωνίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για μη ύπαρξη Ελλήνων αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού δεν πείθουν πλέον κανένα. Έτσι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά κρίνεται αναγκαία η ριζική αλλαγή του τρόπου φοίτησης στις ΑΕΝ (sandwish courses)», και καταλήγει:

«Παρακαλούμε όπως άμεσα συγκληθεί το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού ΣΕΝ προκειμένου από κοινού καταγραφούν τα προβλήματα και δοθούν από πολιτικής πλευράς οι αναγκαίες λύσεις. Ζητάμε διαφανή διαχείριση των κονδυλίων εκπαίδευσης για τις ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ και με κοινή πορεία να βρεθούν οι σωστές και εφικτές λύσεις για τη μόρφωση και επιμόρφωση τόσο των σπουδαστών ΑΕΝ όσο και των αξιωματικών Ε.Ν. αντίστοιχα. Για να υπάρξουν αύριο πλοίαρχοι και α΄μηχανικοί πρέπει σήμερα να ναυτολογηθούν όλοι οι δόκιμοι αξιωματικοί Ε.Ν. χωρίς όμως ολόκληρο το βάρος να το επωμισθεί η ακτοπλοϊκή οικογένεια.

Είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου μαζί με τη Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να προτείνουμε ορθές και υλοποιήσιμες λύσεις».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: