Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2009

ΕΠΕΙΓΟΝ - Απόψεις και ιδέες ενός πολίτη-Τάσος Ι. Καμπάς

Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος 2009, 11:38
Προς:
dialogue@politicalforum.gr, politiko.polites@politicalforum.gr
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Κύριε Παπανδρέου.

Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το πολιτικό σας γραφείο, και συγκεκριμένα την Κυρία Καμπά (όλως τυχαίως έχουμε το ίδιο επώνυμο), για την τηλεφωνική μας επικοινωνία, μέσω της οποίας κατάλαβα και θέλω να πιστεύω ότι τα μηνύματα των πολιτών διαβάζονται και σας διαβιβάζονται.

Θα ήθελα αρπάζωντας αυτήν την ευκαιρία να σας μιλήσω εκ καρδίας, μιας και είσαστε ΑΡΧΗΓΟΣ ενώς πραγματικά μεγάλου κόμματους και επειδη εκτός από ένα ΒΑΡΥ επώνυμο έχετε επιδείξει προς το παρόν σοβαρότητα (και όχι σοβαροφάνεια). Το προς το παρόν το λέγω, και συγνώ μη για την επιφύλαξη, γιατί και κάποιοι άλλοι είχαν επιδείξει σοβαρότητα (βλέπε τον σημερινό Πρωθυπουργό), αλλά στο τέλος φάνηκαν πολύ λίγοι για αυτόν τον τόσο σημαντικό ρόλο.

Επειδή θα ήθελα να γνωρίζεται με ποιόν ομιλείται να σας πω εν τάχει ότι είμαι 40 χρονών, είμαι Αρχιπλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού με ειδίκευση στα πετρελαιοφόρα, έχω εργαστεί σε Ελληνικές αλλά και σε ξένες εταιρίες μεγάλου βεληνεκούς (Νορβηγικών και Αμερικανικών συμφερόντων εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης), εργάζομαι στην θάλασσα από 15 χρονών (είμαι παιδί ναυτικού) και έχω διάφορες σπουδές στα ναυτιλιακά, στην διάσωση και πυρόσβεση καθώς και στον έλεγχο τήρησης ναυτιλιακών κανονισμών και στην πιστοποίηση ποιότητας. Για δύο χρόνια εργάστηκα ως επιθεωρητής ναυτιλίας υπό τον Αμερικάνικο Νηογνώμονα.

Επίσης να σας τονίσω ότι δεν με διακατέχουν φτηνές και υποανάπτυκτων ανθρώπων κομπλεξικές ασθένειες όπως: γιατί αυτός για παράδειγμα οικονομάει τόσα, αυτός βγάζει πολλά λεφτά άρα είναι εχθρός μου. Δεν έχω το σύνδρομο ότι όποιος είναι πάνω από εμένα πρέπει να τον ισοπεδώσω, απλά φροντίζω να μάθω από τους καλύτερους μου, για να μπορέσω να τους φτάσω κάποια μέρα.

Μέσα από αυτήν την σταδιοδρομία, έχω μάθει ότι για να πετύχεις κάτι πρέπει να παλέψεις, να είσαι πιστός στον στόχο σου, να είσαι τίμιος και πάνω από όλα αυστηρός με τον εαυτό σου και μετά με τους άλλους όσο και αν αυτό είναι τροχοπέδη για προσωπικά και προσωρινά ωφέλη.

Έχω μάθει αυτά τα χρόνια ως Πλοίαρχος και ως Αρχι-Πλοίαρχος ότι αρχηγός δεν σημαίνει παχυλός μισθός και καρέκλα, αλλά σημαίνει ότι είσαι παντού, γνωρίζεις το αντικείμενό σου για να μπορέσεις να ελέγξεις και να συμβουλέψεις, ότι είσαι μπροστάρης στα προβλήματα, ότι κόβεις τα κεφάλια όσων έχουν διαπράξει λάθη και οι οποίοι είναι οι υπαρχηγοί σου και όφειλαν να κάνουν την δουλειά τους κτπ.

Έχωντας τα άνωθεν στο μυαλό μου, και αφού κατα πάσα πιθανότητα θα είσαστε ο επόμενος Πρωθυπουργός, παρακαλώ πολύ σημειώστε τα κάτωθι. Αξίζει όμως να σημειωθεί Κύριε Παπανδρέου ότι ειλικρινά δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, έχω πάρα πολύ καιρό να ψηφίσω, αλλά θα ήθελα όταν θα έρθει εκείνη η ώρα των εκλογών, κάποιος σωστός πολιτικός άντρας να βγει και να μιλήσει με απλά Ελληνικά για το τι θα κάνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ:

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι οι πρόγονοί μας, κοντινοί και μακρινοί έχουν διαπράξει πολλά λάθη (άλλα μικρά, άλλα μεγάλα και άλλα εγκληματικά), τα οποία ενώ τα ανα μασάμε διαρκώς δεν τα διορθώνουμε. Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Γιατί? Ποιούς βολεύει αυτή η λάσπη και η σκόνη? Σίγουρα κάποιους κάτω από εσάς οι οποίοι λειτουργούν ως ΓΚΡΟΥΑΖΑΣ (ας θυμηθούμε την Ελληνική ταινία) και εσείς φαίνεστε ως ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΙ. Αυτό θέλετε?

Δεν θα ήθελα να το πιστέψω γιατί στην τελική δεν σας συμφέρει. Με μαθηματική ακρίβεια δεν θα υπάρχει ελληνικό κράτος αν συνεχίσουμε έτσι. Επειδή βέβαια δεν σβήνουν έτσι τα κράτη, τότε κάτι θα αλλάξει, και μάλλον στο πολίτευμα, γιατί τότε θα χρειαστεί μία κυβέρνηση ολιγαρχική για να μπορέσει να αναστήσει ένα κράτος στο οποίο όλοι μιλάμε, αλλά κανένας δεν δουλεύει.

Σε ένα κράτος, στο οποίο για παράδειγμα οι εργατοπατέρες των σωματείων έχουν καταστρέψει τους εργατικούς κλάδους για να κυκλοφορούν αυτοί με φουσκωμένα πορτοφόλια ενώ ταυτόχρονα κατέστρεψαν κάθε είδους επιχειρηματικότητα η οποία στην τελική έδιδε και θα δίδει δουλειές. Και βέβαια, πάνω απ' όλα, με την ανοχή του κράτους και προς ιδιοτελή ωφέλη ολίγων, οι οποίοι όμως είναι τόσο κοντόφθαλμοι που δεν βλέπουν ότι η αγελάδα πάει καιρός τώρα πού δεν έχει βγάλει γάλα, και έχουμε πλέον καταναλώσει σχεδόν όλο της το κρέας.

Την καραμέλα ότι έχουμε εχθρούς που μας φθωνούν. το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδυκάτο, Αμερικάνοι εγκληματίες και άλλα τέτοια πονηρά, πάνε πολλά χρόνια που δεν τα πιστεύει η πλειοψηφία του λαού και είναι ένας παλιός τρόπος αποπλάνισης της κοινής γνώμης. Πρώτα ευθυνόμαστε εμείς για τα χάλια μας, και μετά ευθύνονται οι άλλοι οι οποίοι εκμεταλεύονται τα τρωτά μας σημεία. Και να σας πω και κάτι? Καλά κάνουν αν το δούμε ψυχρά. Το κάθε κράτος φροντίζει τα του οίκου του ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.

Γνωρίζεται πάρα πολύ καλά, ότι ως κράτος δεν μπορούμε να παράγουμε και πολλά πράγματα. Η γεωργία μας και η κτηνοτροφία μας λόγω εδάφους κυρίως (ορεινή χώρα) και λόγο γεωγραφικής θέσης δεν μπορεί να αποδώσει πολλά. Τι μας μένει? Όχι και πολλά. Δυστυχώς όμως και αυτά τα ολίγα τα έχουμε καταστρέψει, και κυρίως οι πριν από εμάς. Δυστυχώς όμως και πάλι, εμείς οι νεότεροι δεν έχουμε κάνει τίποτα. Μα απολύτως τίποτα. Κάθε ημέρα από όλα τα κόμματα και τους δημοσιογράφους (ο Θεός να τους κάνει δημοσιογράφους) ακούμε μόνο κοντόφθαλμες ειδήσεις. Το μόνο που ακούμε είναι για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους αγρότες και όποτε συμφέρει κάποιους για τον τουρισμό.

Όλοι οι πολιτικοί έχετε αφήσει τους δημοσιογράφους και αλωνίζουν και στα μάτια του κόσμου υπάρχει η εικόνα ότι οι δημοσιογράφοι κυβερνούν. Τρομερά κακή εικόνα. Γιατί άραγε έχετε αφήσει αυτό να συμβεί? Δεν νομίζεται ότι αυτή η νοσηρή εικόνα ΜΕΓΑΛΟ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ και ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ πρέπει να πάρει ένα τέλος? Και ότι αυτό το τέλος έπρεπε να έχει δοθεί από εχθές κιόλας?

Εσείς έχετε πάρει την ψήφο του λαού και όχι αυτοί. Εσείς και μόνον εσείς.

Δυστυχώς το γράμμα μου είναι μακροσκελές και ειλικρινά δεν μου αρέσουν αυτά τα μηνύματα, αλλά πρέπει να γνωρίζεται τις απόψεις των πολιτών οι οποίοι πραγματικά θέλουν να προσφέρουν και το ειλικρινά με κεφαλαία γράμματα.

Σας παραθέτω σημερινό δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ που αναφέρεται στην Εμπορική (Ποντοπόρο) Ναυτιλία.

Μία ναυτιλία που στους αιώνες που πέρασαν μας έσωσε. Προσέχτε ότι στην Ευρώπη ξεκινούν την χρηματοδότιση της ναυτιλίας τους. Στην Ελλάδα η ποντοπόρος ναυτιλία δεν χρειάχεται λεφτά από το κράτος, γιατί οι εφοπλιστές έχουν τον τρόπο και το χρήμα να ανταπεξέλθουν. Τι χρειάζεται?

α) Οι υπηρεσίες της Ελληνικης Σημαίας να αναβαθμιστούν, γιατί τώρα θυμίζουν ΟΥΓΚΑΝΤΑ και γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς
β) αναβάθμιση της ναυτιλιακής παιδείας που είναι χάλια
γ) να φέρουμε νέους στο επάγγελμα
δ) να μειώσουμε την διαρροή Ελλήνων ναυτικών σε ξένες εταιρίες οι οποίες τρίβουν τα χέρια τους για να βρούνε Έλληνες Ναυτικούς
ε) το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες Εμπορικής Ναυτιλίας να στελεχωθούν από Αρχι-Πλοιάρχους / Μηχανικούς ναυτιλιακών εταιριών οι οποίοι γνωρίζουν τον κλάδο
ζ) αναβάθμιση του Ελληνικού νηογνώμονα
η) να φύγουν από τα παράθυρα οι σύμβουλοι ναυτιλίας οι οποίοι είναι κρατικοί καρεκλοκένταυροι. Να έρθουν άνθρωποι που γνωρίζουν πραγματικά το αντικείμενο.

Κύριε Παπανδρέου. Η εμπορική ναυτιλία δεν είναι εμπλακόμενη σε κομματικά κόλπα όπως η ακτοπλοϊα, απλά γιατί η ποντοπόρος ναυτιλία μάχεται στον παγκόσμιο στίβο και εκεί μόνο όσοι δουλεύουν προχωρούν.

Το κάτωθι για να λάβεται γνώση.

Με πάσα τιμή και ειλικρίνεια

Τάσος Ι. Καμπάς
Αρχιπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τηλ Οικίας : +30 210 9 645 645
Κινητό: +306944343838
Personal Email: tassoskampas@yahoo.gr

Στην Ακτή Μιαούλη παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις

Κρατικές εγγυήσεις διεκδικούν και οι Γάλλοι εφοπλιστές

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 07:00


Οι μεγάλες χώρες δεν θα αφήσουν χωρίς στήριξη κλάδους που προσφέρουν σημαντικά στην εθνική τους οικονομία.

Μετά τη Γερμανία, και η Γαλλία φαίνεται να εξετάζει σχέδια στήριξης της ναυτιλιακής της βιομηχανίας, προκειμένου να αντεπεξέλθει της κρίσης. Οι Γάλλοι εφοπλιστές επιδιώκουν να συμφωνήσουν με τη γαλλική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός fund ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, το οποίο, ως εγγυητικό κεφάλαιο, θα μπορέσει να καλύψει τις απαιτήσεις που έχουν οι τράπεζες από γαλλικές ναυτιλιακές εταιρείες για πρόσθετες εγγυήσεις στα δάνειά τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Ενωσης Εφοπλιστών (Αrmateurs de France-ΑDF), Christian Garin, δήλωσε στους LloydsList ότι ελπίζει να αρχίσει σύντομα και πάντως μέχρι τέλους του μήνα συζητήσεις με την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η εξέλιξη αυτή έρχεται ύστερα από ανάλογες εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στη Hapag-Lloyd, καθώς και σε άλλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι οποίες, λόγω της πτώσης του διεθνούς εμπορίου, απειλούνται με κατάρρευση.

Στην Ακτή Μιαούλη, παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στη διεθνή ναυτιλία και, κυρίως, τις επιπτώσεις που προκαλεί η κρίση και σίγουρα προβληματίζονται από τις παρεμβάσεις των μεγάλων κρατών για τη στήριξη της ναυτιλίας τους. Αν και αναγνωρίζουν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν συνάδουν με τις αντιλήψεις περί ελεύθερου ανταγωνισμού, από την άλλη τις θεωρούν φυσικό επακόλουθο της κρίσης, καθώς εκτιμούν ότι οι μεγάλες χώρες δεν θα αφήσουν χωρίς στήριξη κλάδους που προσφέρουν σημαντικά στην εθνική τους οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, προς το παρόν τουλάχιστον, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες με τα δάνειά τους αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της σχέσης που έχουν οι πλοιοκτήτες με τις τράπεζες.

Ωστόσο, ο ελληνικός εφοπλισμός επισήμως έχει τοποθετηθεί στο θέμα των σχέσεων ναυτιλιακών εταιρειών και τραπεζών, επισημαίνοντας ότι, όσες τράπεζες δεν στάθηκαν δίπλα στη ναυτιλία σε προηγούμενες κρίσεις, βγήκαν εκτός της συγκεκριμένης αγοράς και σημειώνει της ανάγκη εξεύρεσης της βούλησης, αλλά και των κατάλληλων εργαλείων που θα στηρίξουν την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: