Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2009

Κόντρα ναυπηγείων εν όψει…




Κόντρα ναυπηγείων εν όψει…




Ανησυχούν οι ασιατικές ναυπηγικές μονάδες απέναντι στο ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να υποχωρήσουν στην μέχρι σήμερα στρατηγική τους έναντι των ευρωπαϊκών ναυπηγείων προχωρώντας σε πρόγραμμα οικονομική στήριξης.

Τα πρώτα μηνύματα ανησυχίας ήρθαν, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του διεθνούς «ειδικού» Τύπου από την Ιαπωνία ενώ Κίνα και Κορέα ήδη έχουν εστιάσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στα συμβαίνοντα στην κεντρική Ευρώπη.

Ο «πόλεμος» στο ναυπηγικό τομέα μεταξύ Ευρώπης-Ασίας δεν πρόκειται να ξεσπάσει τώρα λένε ειδικοί αναλυτές που υπενθυμίζουν ότι η ΕΕ είχε ξεσηκωθεί όταν ναυπηγικές μονάδες της Aπω Ανατολής είχαν δεχθεί ενισχύσεις τις οποίες και εξαργύρωσαν άμεσα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους με αποτέλεσμα να «κλέψουν» ακόμη και παραγγελίες για επιβατηγά πλοία από παραδοσιακές παραγγελιοδόχους ναυπηγικές μονάδες της Ευρώπης.

Με το φάσμα της ανεργίας να απειλεί στο σύνολό της τη ναυπηγική βιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα όπου τα βιβλία παραγγελιών μένουν με «λευκές σελίδες» μήνα με το μήνα ελέω διεθνούς κρίσης η «αγωνία» των ηγετικών ομάδων των ναυπηγικών μονάδων σε ΕΕ και Aπω Ανατολή εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί. Μάλιστα μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα μπαράζ προσφορών για κτίσιμο πλοίων σε τιμές κόστους ή και κάτω από αυτές καθώς υπάρχει ήδη υπερπροσφορά σε ναυπηγικό χάλυβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: