Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14, 2009

Το ΧΑ "αποτιμά" προθέσεις και σχέδια οικονομικής πολιτικής

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ » ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αρνητικό κλίμα και στις διεθνείς αγορές
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 09 , 11:53

To τοπίο ξεκαθάρισε όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την οικονομία, το φορολογικό, τις τράπεζες και το χρηματιστήριο -αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις επικείμενες εκλογές- και η αγορά επιχειρεί τώρα μια πρώτη "αποτίμηση" των προθέσεων της "εν αναμονή κυβέρνησης. Το χρηματιστηριακό ταμπλό έχει "κοκκινίσει", αλλα αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνον στην επίδραση των δηλώσεων Παπανδρέου, καθώς σε πτωτική τροχιά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Στη διαμορφψση αρνητικού κλίματος συντείνει πάντως η αποσαφήνιση για τη φορολόγηση των μερισμάτων, ενώ προβληματισμό και υφέρπουσες ανησυχίες προκαλεί η διαφαινόμενη πρόθεση για την ενίσχυση της παρουσίας - και κυρώς του ρόλου- του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τη συγκρότηση ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπου το Δημόσιο θα έχει βαρύνοντα "λόγο"

Αντίθετα, "ανακούφιση" προκάλεσει η διευκρίνιση ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των τραπεζών, πέραν της κατάργησης ορισμένων εκπτώσεων/απαλλαγών, οι οποίες όμως αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι ειδικά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Από την αρχή της συνεδρίασης υπερτερούν οι πωλητές και οι δείκτες κινούνται σε τροχιά επιταχυχυνόμενης διολίσθησης. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα τραπεζικά χαρτιά και ο κλαδικός τους δείκτης ηγείται της καθόδου, υποχωρώντας κατά 3,3%. Περίπου 2,1% χάνει αυτή την ώρα ο ΓΔ, κινούμενος στις 2.470 μονάδες. O FT20 κινείται οριακά κάτω από τις 1.300 μονάδες, με απώλειες 2,6%. Κάπως καλύτερη η εικόνα στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, με τους δείκτες Mid40 και Small Cap 80 να υποχωρούν κατά 1,5%

Δεν υπάρχουν σχόλια: