Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 28, 2009

Δεξαμενόπλοια: Κενή η λίστα αγοραπωλησιών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 07:00

Η πλήρης απραξία στις αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων και οι περιορισμένες και με ελαφρά υποχώρηση τιμών παρά τη μικρή αλλά σταθερή άνοδο της ναυλαγοράς, συναλλαγές στα πλοία ξηρού φορτίου, χαρακτήρισαν secondhand market την προηγούμενη εβδομάδα.

Βασική αιτία από τη μία η επενδυτική επιφυλακτικότητα. Αλλά ακόμα και όπου ξεπερνιέται προβάλει ως εμπόδιο η χρηματοδοτική δυστοκία των τραπεζών, οπότε ο όγκος των συναλλαγών παραμένει υποτονικός. Ακόμα και από τις λιγοστές ανακοινωμένες συναλλαγές, πολλές από αυτές συχνά ακυρώνονται.

Σε ό,τι αφορά τα δεξαμενόπλοια ο ναυλομεσιτικός οίκος G. Moundreas & Co αναφέρει ότι σημειώθηκε η σπάνια περίπτωση να μην έχει καταγραφεί καμία εβδομαδιαία συναλλαγή.

Σε ό,τι αφορά τα bulker, πιθανόν το μειωμένο από έλλειψη χρηματοδότησης αγοραστικό ενδιαφέρον να είναι η αιτία πίσω από το πρώτο περιστατικό χαλάρωσης τιμής Handymax παρά τη μικρή αλλά σταθερή ανοδική πορεία της ναυλαγοράς αυτής της κατηγορίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Το «Ocean Predator» 48.635 DWT (2002 Hakodate) πουλήθηκε σε Τούρκους προς 23,5 εκατ. δολάρια. Συγκριτικά, το «Nord Ace» 47.000 DWT (1999 Oshima) είχε πουληθεί στις αρχές Αυγούστου 21 εκατ. δολάρια και το «Darya Dhyan» 50.149 DWT (2001 Mitsui) είχε ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου ότι είχε πουληθεί προς 25,8 εκατ. δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: