Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 21, 2009

Δεν αποδέχονται την πρόταση της ΕΕΕ για τη ναυτική εκπαίδευση

Πανελλήνιες Ενώσεις Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 07:00

Την άρνησή τους στο σχέδιο - πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την αναβάθμιση του ναυτικού τομέα των Επαγγελματικών Λυκείων ώστε οι απόφοιτοί τους να μπορούν να γίνουν πλοίαρχοι και α' μηχανικοί εκφράζουν οι Πανελλήνιες Ενώσεων των Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αντίστοιχα.

Οι Ελληνες εφοπλιστές, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει για την επόμενη μέρα τόσο για τη ναυτική εκπαίδευση όσο και για τη προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, έθεσαν ζήτημα αναβάθμισης των Επαγγελματικών Λυκείων Ναυτικού Τομέα με τη δυνατότητα απόκτησης από τους αποφοίτους καταληκτικού διπλώματος α΄ τάξης πλοιάρχων ή μηχανικών.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα σε πλοιάρχους και α΄ μηχανικούς μπορούν να εξελιχθούν μόνο οι απόφοιτοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ενώ οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ φτάνουν στο βαθμό του πλοιάρχου και μηχανικού β΄ τάξης.

Η ΠΕΠΕΝ

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού αναφορικά με το σχέδιο της ΕΕΕ επισημαίνει: «Με τις σχετικές προτάσεις, εάν αυτές υλοποιηθούν, θα δημιουργηθούν αξιωματικοί δύο ταχυτήτων με αποτέλεσμα, αντί να αναβαθμίσουμε τη ναυτική εκπαίδευση, αντιθέτως να την υποβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας παράλληλα πρόβλημα μεταξύ των συναδέλφων αλλά και λειτουργικό των υπηρεσιών και του ΚΕΣΕΝ».

Η ΠΕΜΕΝ

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού χαρακτηρίζει την πρόταση της ΕΕΕ «πρόχειρη, και δεν αντιμετωπίζει το σύνολο του προβλήματος που έχει προκύψει για την πολιτική στην απασχόληση των Ελλήνων ναυτεργατών».

«Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να διευρυνθεί η επιδότηση, να κατηγοριοποιηθούν ακόμα περισσότερο τα διπλώματα πλοιάρχων - μηχανικών», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΕΠΕΝ και προσθέτει: «Το μόνο βέβαιο από την πείρα μας είναι ότι θα πάρουν αναμφίβολα την επιδότηση αν διευρυνθεί.

Αυτό που αντιμετωπίζουν σπουδαστές - νεοεισερχόμενοι - ναυτεργατικά σωματεία είναι ότι οι εφοπλιστές παίρνουν τα χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά δεν προσλαμβάνουν τους εκπαιδευόμενους. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν επιδοτείται ο σπουδαστής στις περισσότερες των περιπτώσεων οι θέσεις καταλαμβάνονται από χαμηλόμισθους ναυτικούς χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», και καταλήγει:

«Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με εκρηκτικές διαστάσεις στις ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ με ευθύνη του ΥΕΝ και των εφοπλιστών, καμία αναφορά δεν γίνεται για αυτά τα προβλήματα παρότι απαιτούνται άμεσα μέτρα αντιμετώπισης ακόμα και για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας για να μην αντιμετωπίσουμε ανθρώπινα θύματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: