Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2009

«Μαλλιά κουβάρια» ΗΠΑ-ΕΕ




«Μαλλιά κουβάρια» ΗΠΑ-ΕΕ




«Μαλλιά κουβάρια» ΗΠΑ-ΕΕ για το περίφημο θέμα των κλιματικών αλλαγών και τα σχετικά μέτρα. Πρωτόκολλα Κιότο, Κοπενχάγες, Στοκχόλμες και άλλες Ευρωπαϊκές και μη πόλεις που έχουν συνδέσει το όνομά τους με μεγάλες συνόδους που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν περί της διαμόρφωσης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν εμπλακεί, όσον αφορά στα συζητούμενα μέτρα, σε ένα «γαϊτανάκι» αντεγκλήσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ σχετικά με το μοντέλο που θα ακολουθηθεί.

Η άρνηση της Ουάσινγκτον να αποδεχθεί τις προτάσεις της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή καθιστά δύσκολη έως αδύνατη τη σύνταξη της συνθήκης που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, προειδοποιούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να διατηρηθούν οι δομές του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ενώ η Ουάσινγκτον θέλει να τις αντικαταστήσει πλήρως με ένα νέο σύστημα αμερικανικού σχεδιασμού. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν διεθνώς στους κόλπους της ΕΕ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το βασικό πλαίσιο που προσδιορίζουν επίσης βασικές παράμετροι μεταξύ των οποίων και το εμπόριο ρύπων αλλά και η πιθανολογούμενη εμπλοκή της ναυτιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: