Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 25, 2009

Απέκτησε επτά νεότευκτα πλοία μέσα στην κρίση η Navios

Aπό ναυπηγικές παραγγελίες άλλων ιδιοκτητών που ακυρώθηκαν

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 07:00

Νεότευκτα πλοία που δεν παρέλαβαν από τα ναυπηγεία οι αρχικοί ιδιοκτήτες τους, συνεχίζει να αγοράζει η Navios Maritime Holding.

Η κρίση που έπληξε τη ναυτιλία υποχρέωσε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να ακυρώσουν τις παραγγελίες τους, με αποτέλεσμα τα ναυπηγεία να αναζητούν νέους αγοραστές, μεταξύ των οποίων φαίνεται να περιλαμβάνεται και η Navios Maritime Holding.

Η εταιρεία της κ. Αγγελικής Φράγκου αξιοποιώντας τη ρευστότητά της καθώς και σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τις μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές, έχει προχωρήσει ήδη σε αγορές έξι πλοίων που «εγκαταλείφθηκαν» από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι απέκτησε ένα ακόμη.

Πρόκειται για το Navios Celestial, ένα πλοίο τύπου Ultra Handymax, χωρητικότητας 58.084 dwt που ναυπηγείται σε γιαπωνέζικο ναυπηγείο και είχε παραγγελθεί από άλλη εταιρεία, η οποία υπαναχώρησε.

Η ονομαστική τιμή αγοράς του πλοίου είναι 36,2 εκατ. δολ. και χρηματοδοτήθηκε με 31,2 εκατ. δολ. με μετρητά, και 5 εκατ. δολ. από μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές. Κατά συνέπεια, η πραγματική τιμή αγοράς του πλοίου ήταν 33,5 εκατομμύρια δολάρια, σημείωσε η εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή μετατροπής των προνομιούχων μετοχών είναι 10 δολ./μετοχή.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Holding, Αγγελική Φράγκου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νέα αγορά και τόνισε τη σημασία των καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης που αξιοποιεί η εταιρεία.

Το Navios Celestial αρχικά θα απασχοληθεί στην spot αγορά ενώ στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η χρονοναύλωσή του. Με τη νέα αγορά η Navios διαχειρίζεται ένα στόλο από 60 πλοία συνολικής χωρητικότητας 6,4 εκατ. dwt εκ των οποίων τα 33 είναι ιδιόκτητα ενώ τα υπόλοιπα 27 υπό καθεστώς ναύλωσης μακράς διάρκειας.

Από τα 60 πλοία τα 21 είναι υπό ναυπήγηση και αναμένεται να παραλαμβάνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του 2013.

Το Navios Celestial είναι το έβδομο πλοίο που αποκτά το τελευταίο διάστημα η Navios Holding αξιοποιώντας την κρίση και τις ακυρώσεις παραγγελιών από άλλες εταιρείες.

Τον προηγούμενο μήνα απέκτησε δυο πλοία τύπου capesize, αντί 141,5 εκατ. δολ., ενώ τον Ιούνιο αγόρασε άλλα τέσσερα capes συνολικής αξίας 324,5 εκατ. δολ. Οι πλοιοκτήτριες των τριών από τα τέσσερα πλοία ήταν εταιρείες που είχαν περάσει στον έλεγχο της Commerzbank

A.G.



Δεν υπάρχουν σχόλια: