Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2009

Gazprom: Ατσαλώνει την κυριαρχία της



Gazprom: Ατσαλώνει την κυριαρχία της




Τη δημιουργία ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων, από τη Gazprom και τη CNPC, συμφώνησαν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών - κ. Alexander Medvedev και ο Αντιπρόεδρος της CNPC κ. Wang Dongjin, προκειμένου να επεξεργαστούν τον τρόπο συνεργασίας για τα υπό ανάπτυξη έργα που αφορούν σε εργοστάσια χημικών με φυσικό αέριο, στην Άπω Ανατολή.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στα πλαίσια γύρου εμπορικών συνομιλιών που πραγματοποίησε, αντιπροσωπεία της Gazprom με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής και Γενικό Διευθυντή της Gazprom, Alexander Medvedev με την εταιρείαChina National Petroleum Corporation (CNPC), με θέμα τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα.

Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες πάνω στα βασικά θέματα που αφορούν στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα και τις πιθανές κοινές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του επομένου γύρου των συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2009 Στα 700 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως προβλέπεται να φτάσει το 2020 η κατανάλωση φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας άνοδο 12,5% από το σημερινό επίπεδο, σύμφωνα με ανάλυση της Διοικητικής Επιτροπής της Gazprom.

Η ανάλυση εκτιμά ότι η αυξητική τάση της ζήτησης φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας αναμένεται να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ακόμα, η Gazprom αναμένει αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και στις χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό, ενώ εκτιμά ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Αμερικανική ήπειρο θα υπερβεί τα 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 (αύξηση 6,5%), ενώ στην Ασία και τις χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό θα φτάσει τα 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (59% αύξηση).

Σημειώνεται ότι η Διοικητική Επιτροπή έλαβε υπόψιν της τις πληροφορίες για τις τάσεις αλλαγής της ζήτησης και της δυναμικής της τιμής του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ξεπέρασαν τις πωλήσεις σε ανάλογες περιόδους του 2008 και 2007.

Οι ημερήσιες απολήξεις αερίου στους Ευρωπαίους πελάτες έφτασαν να ξεπερνούν κατά 15% (έως 90 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα) σε συγκεκριμένες ημέρες του Οκτωβρίου το αντίστοιχο ποσοστό του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: