Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2009

Κανάκη διάβασε και αυτό να μάθεις λίγα πράγματα πριν μιλήσεις

Επειδή ο Αντώνης Κανάκης και οι "Ράδιο Αρβύλα" ΖΗΤΆΝΕ ΕΠΊΜΟΝΑ την φορολόηγηση της εκκλησίας χωρίς να ξέρουν τι και πως θα γίνει, ας διαβάσουν το παρακάτω κείμενο που γράφτηκε στο "Βήμα"
Η Εκκλησία συντηρεί ξενώνες για απόρους, κέντρα πρόνοιας γερόντων, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικές κατασκηνώσεις. Βοηθά οικονομικά φοιτητές και άγαμες μητέρες, στηρίζει τοξικομανείς, πληρώνει νοσήλια. Τούτων δοθέντων, δεν μπορεί να φορολογηθεί ωσάν να είναι εμπορική επιχείρηση. Το ΠαΣοΚ προεκλογικά δεσμεύτηκε να...

φορολογήσει τα έσοδα της Εκκλησίας.
Στα ενοίκια πέφτει το χαράτσι που αναλογεί σε κάθε πολίτη. Στα παγκάρια μπαίνει ταμειακή μηχανή, μη τυχόν και ξεφύγει ένα ευρώ από τα κεράκια. Μαζεύεται λοιπόν στο τέλος του χρόνου ένα μεγάλο ποσό, δεκάδες εκατομμύρια.
Είμαστε βέβαιοι ότι στα χέρια των υπουργών αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν καλύτερα από ό,τι στα χέρια της Αρχιεπισκοπής;
Να το πούμε και αντίστροφα: αν η Εκκλησία ιδρύει ορφανοτροφεία είναι επειδή υπάρχει κενό στην κοινωνία. Οι ψηφισμένοι διαχειριστές του δημοσίου χρήματος υπήρξαν ιστορικά ανίκανοι να εξασφαλίσουν τα βασικά αγαθά μιας κοινωνίας πρόνοιας. Η Εκκλησία με το έργο της υποκαθιστά συστηματικά την πολιτεία.
Είναι χρήσιμα τα παραδείγματα. Η Εκκλησία διαθέτει δωρεάν φαγητό σε 191 ενορίες.

Απλός υπολογισμός: αν σερβίρει περί τα 30 άτομα σε καθεμιά από αυτές, με δεδομένο ότι τα συσσίτια κοστολογούνται με 5 ευρώ το κεφάλι, η ετήσια σούμα υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Το γεύμα των απόρων είναι ένα πρόγραμμα από μακρύ κατάλογο κοινωνικών παρεμβάσεων. Τα χριστιανικά ιδεώδη δεν επιτρέπουν ανακοινώσεις τέτοιων αριθμών αλλά καλό είναι να έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας. Αν υποθέσουμε ότι με τη φορολόγηση της Εκκλησίας εξασφαλίζονται τεράστια ποσά, η εμπειρία μάς δείχνει ότι κάπου θα φαγωθούν αλλά όχι στο πινάκιο των ασθενεστέρων.
ΒΗΜΑ



Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: