Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2009

Ξανατραβούν το σχοινί Ρωσία - Γωργία


Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τη Γεωργία για απόπειρα πρόκλησης σοβαρών ενόπλων επεισοδίων στη Μαύρη Θάλασσα. Αιτία η κατάσχεση από το Τμπιλίσι εμπορικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Αμπχαζίας. "Πολλές περιπτώσεις κατάσχεσης εμπορικών πλοίων από τις γεωργιανές αρχές, κοντά στην ακτή της Αμπχαζίας, παραβιάζουν...



...κατάφορα τη Σύμβαση του 1982 για το ναυτικό δίκαιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο.

Ο αμπχάζιος πρόεδρος Σεργκέι Μπαγκάπς έδωσε χθες, Τετάρτη, εντολή στο πολεμικό ναυτικό της Αμπχαζίας να καταστρέφει τα γεωργιανά πλοία που τυχόν θα παραβιάζουν τα χωρικά ύδατά της σε απάντηση στο Τμπιλίσι.

"Μετά την επίθεση πέρυσι κατά της Νότιας Οσετίας, η γεωργιανή κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε τα μιλιταριστικά της σχέδια για την επίλυση με τη βία των εδαφικών ζητημάτων", προσέθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στα τέλη Αυγούστου, πλοίο με σημαία Παναμά, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο από την Τουρκία με προορισμό την Αμπχαζία, κατασχέθηκε από τις γεωργιανές αρχές βάσει νόμου που απαγορεύει τις οικονομικές δραστηριότητες στις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας χωρίς τη συγκατάθεση του Τμπιλίσι. Ο τούρκος καπετάνιος του πλοίου αυτού καταδικάστηκε σε 24ετή κάθειρξη για "λαθρεμπόριο και παραβίαση της γεωργιανής νομοθεσίας για τα κατεχόμενα εδάφη".




Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: