Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2009

Τα εκλογικά σενάρια για το ΧΑ

xak4Τα «πονταρίσματα» των ισχυρών χαρτοφυλακίων στο ΧΑ, ενόψει των εκλογικών αποτελεσμάτων του Οκτωβρίου, αρχίζουν από σήμερα, σε πεδίο γενικευμένης αβεβαιότητας και με πολλά βασικά ερωτήματα να παραμένουν προς το παρόν αναπάντητα.

Ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί έντονα τους διαχειριστές, όσο και αν δεν καταγράφεται με επίσημο τρόπο, αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν μεγάλες τράπεζες και τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογών στην προώθησή τους.

Το ερώτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση των τάσεων στο ορατό μέλλον, καθώς είναι γνωστό ότι ορισμένες μεγάλες τράπεζες έχουν καταλήξει σε συμφωνίες αναδοχής των αυξήσεών τους με μεγάλους ξένους οίκους, που ως τώρα «βάζουν πλάτη» στις τραπεζικές μετοχές, προκειμένου να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Η προκήρυξη των εκλογών αναμφίβολα προκαλεί σοβαρές εμπλοκές στις προωθούμενες αυξήσεις κεφαλαίο των τραπεζών και είναι πολύ πιθανό τα σχέδια να «μπουν στον πάγο» μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν, πάντως, ότι οι προωθούμενες αυξήσεις κεφαλαίου μεγάλων τραπεζών είναι ιδιαίτερα σημαντικά deal για τους ξένους αναδόχους, γι’ αυτό και αναμένεται ότι η διακριτική στήριξη τραπεζικών μετοχών από ισχυρούς ξένους οίκους θα συνεχισθεί, ώστε να είναι εφικτή η πραγματοποίηση των αυξήσεων, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι το ΧΑ, παρόλη την αβεβαιότητα για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, θα έχει «δίχτυ ασφαλείας» από μεγάλους «παίκτες» του Λονδίνου, ώστε η εύλογα αναμενόμενη διόρθωση των επόμενων ημερών να μην εξελιχθεί σε «βαθιά βουτιά», που θα ανέτρεπε τα σχέδια ισχυρών τραπεζών για αυξήσεις κεφαλαίου.

Πάντως, οι «παίκτες» της αγοράς κάνουν ήδη τους χρηματιστηριακούς τους υπολογισμούς προσθέτοντας στις εξισώσεις και όλες τις πολιτικές παραμέτρους της συγκυρίας. Όπως τονίζει στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, η προκήρυξη των εκλογών δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά στο Λονδίνο, στο βαθμό που το ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού θα μπορούσε να απελευθερώσει την οικονομική πολιτική από μεγάλα βάρη και να αποτελέσει την απαρχή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Για τους ξένους διαχειριστές, ο σοβαρότερος κίνδυνος στην παρούσα φάση είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Όπως τονίζεται και σε χθεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters από την Αθήνα, η προκήρυξη των εκλογών είναι κίνηση υψηλού ρίσκου για τον Πρωθυπουργό, καθώς το κυβερνών κόμμα υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ κατά 6 μονάδες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως το ΠΑΣΟΚ ίσως δεν συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση, με συνέπεια να βυθισθεί η Ελλάδα στην πολιτική αβεβαιότητα.

Όπως έχει τονίσει το «Sofokleous10», στην περίπτωση αυτή οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της χώρας προωθούν σενάρια συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα επιδιώξει «καθαρή» αυτοδυναμία σε νέα εκλογική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος δίνει στο πρώτο κόμμα μεγαλύτερο «μπόνους» εδρών και διευκολύνει το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Όπως τονίζει το Reuters, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές ως το πλέον επικίνδυνο στοίχημα της Ευρωζώνης, καθώς αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στην παγκόσμια οικονομική κάμψη, που απειλεί να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση, την ίδια ώρα που το δημόσιο χρέος αυξάνεται εκρηκτικά.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι κατά παράδοση οι εκλογές στην Ελλάδα συνδέονται με κυβερνητικές παροχές και με το πάγωμα της οικονομικής πολιτικής και οι ξένοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις στην Αθήνα να μη χαλαρώσει την οικονομική πολιτική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές τονίζουν στο “Sofokleous10” ότι οι ξένοι επενδυτές το πιθανότερο είναι να αποφύγουν τις επόμενες εβδομάδες βίαιες και βιαστικές κινήσεις στις ελληνικές μετοχές και στην αγορά ομολόγων. Η εκλογική διαδικασία μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους, έχει αποδειχθεί όμως στο παρελθόν ότι μπορεί να φέρει και σημαντικά κέρδη σε όσους κρατήσουν την ψυχραιμία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: