Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2010

Κίνα να υποστηρίξει τις αγορές πλοίων από την Hellas

Ο ναυτιλιακός κλάδος θα είναι μεταξύ των βασικών δικαιούχων, με βάση τις συμφωνίες που υπεγράφησαν αυτό το Σαββατοκύριακο, μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και τον Κινέζο ομόλογό του, κ. Wen Jiabao. Σε αυτό που αποδείχθηκε μια μάλλον εποικοδομητική επίσκεψη και ένα από τα πιο σημαντικά για την πολιορκούμενη οικονομία της χώρας, η Κίνα αναμένεται να βοηθήσει τη χρηματοδότηση της αγοράς των κινεζικών πλοίων από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με τη δημιουργία ενός ταμείου πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Wen είπε 5 δισεκατομμύρια δολάρια ταμείο ναυτιλίας θα συσταθεί για να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο ναυτιλιακών βιομηχανιών των χωρών και τη διευκόλυνση της πώλησης των κινεζικών σκαφών στην Ελληνική εφοπλιστές που επενδύουν σήμερα περισσότερα από 300 πλοία στην Κίνα. Αυτή είναι μια προσφορά την υποστήριξη της αγοράς των κινεζικών πλοίων από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ", δήλωσε ο Wen σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιώργο τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Xiradakis, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς με βάση συμβούλων XRTC, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τη συμφωνία, μια από τις ναυτιλιακές συμφωνίες περιλαμβάνει την παράδοση ενός δεξαμενόπλοιου VLCC και είναι η πρώτη ελληνική-κινεζική συμφωνία ναυτιλιακής να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από μια κινεζική τράπεζα. Θα χρηματοδοτηθεί από την Κίνα Τράπεζα Ανάπτυξης και αφορά ελληνική εταιρεία Cardiffe Ναυτιλίας, κ. Xiradakis είπε.



Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα κέντρο για να εξετάσει τρόπους για την εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο εμπορικό ναυτικό, ο Κινέζος Πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε το Σάββατο. Wen μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της κινεζικής ναυτιλιακής γίγαντας Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. «Για τον εκσυγχρονισμό του Πειραιά, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου", δήλωσε ο Wen, στις παρατηρήσεις που εκδίδονται σε μια δήλωση. Cosco, η οποία κέρδισε μια παραχώρηση για να τρέξει δύο από το λιμάνι της τερματικούς σταθμούς του το 2008, αντιπροσωπεύει το ήμισυ του για εμπορική κίνηση στο λιμάνι. Wen είπε ότι είχε συμφωνήσει με Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δημιουργήσει ένα «ερευνητικό κέντρο αφιερωμένο στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εκπομπές στο εμπορικό ναυτικό. " Cosco, η οποία είναι της Ασίας τρίτων



μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων έχει υπογράψει μια 35-χρόνια για την εκμετάλλευση των εμπορευματοκιβωτίων χειρισμό Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά. Η εταιρεία σχεδιάζει να εμβαθύνει την επένδυσή της Πειραιώς να κινηθεί 3,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως μέχρι το 2015.
11, υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών, πέραν εκείνων που υπεγράφη στη ναυπηγική βιομηχανία και τις κατασκευές συμφωνίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Ιούνιο. Ένα άλλο ό, τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά, Wen πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το κέντρο των μεταφορών πρόκειται να καταστεί ένα μαργαριτάρι της Μεσογείου και εξίσου μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Κίνας και στην Ελλάδα ... ένα σύγχρονο λιμάνι, ένα πρώτης κατηγορίας λιμάνι. " "Ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που επρόκειτο να ψηφιστεί από το λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να αυξηθεί φέτος σε 800.000 εμπορευματοκιβώτια και από τώρα έως το 2015 το ποσοστό αυτό θα φθάσει 3,7 δισεκατομμύρια δοχεία», δήλωσε ο Wen. "Το θαλάσσιο έμπορος είναι ένας σημαντικός τομέας της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, διότι το 60 τοις εκατό του αργού πετρελαίου εισάγεται στην Κίνα στις ελληνικές βάρκες και 50 τοις εκατό των κινεζικών εμπορευμάτων μεταφέρεται με ελληνικά πλοία», πρόσθεσε.
Wen είπε επίσης ότι θέλει να σηματοδοτήσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. "Με τις προσπάθειες του κοινού μας τη συνολική μάζα των εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ των δύο χωρών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να διπλασιαστεί στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Wen. Κάλεσε τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Posted: Νίκος Roussanoglou, η Hellenic News Shipping Worldwide

Δεν υπάρχουν σχόλια: