Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2010

Γερές δόσεις οικονομικής «αισιοδοξίας» από το Πεκίνο

Posted: eleftheri zoni

Η παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα, οι επαφές με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, η ομιλία του στην Βουλή και η επίσκεψή του στην Ακρόπολη και στο λιμάνι του Πειραιά κυριάρχησαν το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο Κινέζος υψηλός προσκεκλημένος ανέλαβε να μας κάνει αρκετές ενέσεις αισιοδοξίας, καλύπτοντας όλα τα θέματα, από την αγορά ελληνικών ομολόγων μέχρι την στήριξη του Πεκίνου στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Κατά την ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, ο κ. Τζιαμπάο εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και μίλησε επί παντός του επιστητού, τονίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της σταθερότητα του ευρώ και δεν σκοπεύει να μειώσει τα ευρωπαϊκά ομόλογα που διαθέτει.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση χρέους εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο.

Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χρέους, σημείωσε μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων. «Η χρηματοοικονομική αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύεται και μια προοπτική ανάπτυξης φαίνεται στον ορίζοντα» πρόσθεσε, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του «στο μέλλον της χώρας μας».

Ο κ. Γουέν Τζιαμπάο τόνισε ακόμη πως το Πεκίνο είναι υπέρ ενός σταθερού ευρώ και δεν θα μειώσει τα ευρωπαϊκά ομόλογα που διαθέτει.

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος απένειμε στον Κινέζο πρωθυπουργό το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που η χώρα μας μπορεί, ως ενεργό μέλος της ΕΕ, να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και στην προνομιακή γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως «πύλης» προς την Ευρώπη.

Ο κ. Τζιαμπάο έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαρά και μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν κοντά του συνεχώς, ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο μέλλον.

Εκανε επίσης γνωστή την πρόθεση της Κίνας να αυξήσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, είπε πως έχει προτρέψει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι οι κινεζικές επενδύσεις στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά θα ενισχυθούν, ώστε η δυναμικότητα του Σταθμού να φθάσει το 2015 τα 3,7 δις δολάρια.

Οι δυο χώρες υπέγραψαν σειρά μνημονίων με έμφαση στη ναυτιλία, ενώ προαναγγέλθηκε η δημιουργία ελληνοκινεζικού αναπτυξιακού ταμείου 5 δις δολαρίων για οικονομική υποστήριξη σε Έλληνες εφοπλιστές που ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα.

Το πενταετούς διάρκειας μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα προβλέπει ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα υπογράφηκαν και ένδεκα συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: