Καθηλωμένη μπροστά στην τηλεόραση η φιλοξενούμενή μου Γαλλίδα ελληνομαθής δασκάλα παρακολουθούσε στο κρατικό κανάλι μας τις σκανταλιές του Ωρίωνα.
"Τι καταπληκτική μυθολογία είναι αυτή" έλεγε και ξανάλεγε.
Με άγρια ερωτική διάθεση ο Ωρίωνας είχε πάρει στο κατόπι τις επτά κόρες του Άτλαντα, τις Πλειάδες-την Αλκυόνη, τη Μερόπη, την Κελαινώ, την Ηλέκτρα, τη Στερόπη, την Ταυγέτη και τη Μαία.
Τρομαγμένες εκείνες έτρεξαν στον Δία, που τις γνώριζε καλά. Η Μαία, η Ταυγέτη και η Ηλέκτρα τού είχαν κάνει δώρο την παρθενιά τους. Οι δυο πρώτες τού είχαν χαρίσει και δυο γιούς.
«Κρύψε μας, του φώναξαν, μας κυνηγάει ένας λεβεντάντρας κοινός θνητός».
Ο Δίας τις έκρυψε χωρίς να τους στερήσει την ελευθερία. Τις έκανε περιστέρια και μετά αστέρια.
«Τι καταπληκτική μυθολογία είναι αυτή, μονολογούσε η Γαλλίδα. Ποιοι άνθρωποι έφτιαξαν αυτούς τους μύθους»!
Η θεά Άρτεμη, τρελά ερωτευμένη με τον κοινό θνητό Ωρίωνα, είδε τα επτά περιστέρια που πετούσαν στον ουρανό και μετά τα επτά αστέρια που έλαμπαν μέσα στη νύχτα και ανακουφίστηκε.
Αλλά ο απερίσκεπτος Ωρίωνας της γύρισε την πλάτη και πήρε στο κατόπι άλλη: Την Ηώ, τη θεά της αυγής.
Πληγωμένη η Άρτεμη έτρεξε ξωπίσω του, τον έφτασε, τέντωσε το τόξο της και κάρφωσε το βέλος στην καρδιά του. Κλαίγοντας ύστερα παρακάλεσε τον Δία να τον κάνει και εκείνο αστέρι.
Ο Δίας δεν έκανε τον Ωρίωνα απλό αστεράκι, αλλά ολόκληρο αστερισμό, όπως ταίριαζε στην ομορφιά του.
«Τι επίπεδο είχαν οι άνθρωποι που έφτιαξαν αυτή τη μυθολογία! Έχετε σκεφτεί τι ανθρωπότητα θα είχαμε, αν διδάσκονταν αυτά τα καταπληκτικά πράγματα στα σχολεία», είπε η Γαλλίδα εκπαιδευτικός.
Δεν ξέρω τι ανθρωπότητα θα είχαμε, αν διδασκόταν η αρχαία ελληνική μυθολογία στα σχολεία των πέντε ηπείρων της γης. Εκείνο που ξέρω είναι ότι αν διδάσκονταν αυτά τα παραμύθια τουλάχιστον στα ελληνικά σχολεία, οι νοικοκυρές μας δεν θα σφάζονταν πανελλαδικά για τις τούρκικες σαπουνόπερες και ο κ. Μπουτάρης δεν θα ψάρευε ψήφους στη Θεσσαλονίκη τάζοντας στους πολίτες της συμπρωτεύουσας δημοτικό τηλεοπτικό πορνό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου