Σάββατο, Οκτωβρίου 09, 2010

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΧΡΕΟΣ 510% ΤΟΥ ΑΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2050Standard & Poor: Εκτροχιάζεται το δημόσιο χρέος διεθνώς

Posted: elzoni.gr


Προβληματισμό για την ορθότητα των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούν πλείστες όσες κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ, δημιουργεί η νέα έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor, στην οποία τονίζεται πως το δημόσιο χρέος σε κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, βρίσκεται σε «επικίνδυνο μονοπάτι».

Βάσει των υπολογισμών του οίκου, σε 49 χώρες που περιλαμβάνουν περισσότερο από τα 2/3 του πληθυσμού του πλανήτη, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα εκτοξευτεί στο 245% μέχρι το 2050 ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2007, έκανε λόγο για 148%.

Παράλληλα, ο οίκος προειδοποιεί ότι το κόστος καταπολέμησης της χρηματοπιστωτικής κρίσης «ροκανίζει» τα δημόσια οικονομικά, δηλαδή μειώνει τα φορολογικά έσοδα των χωρών, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση αποπληρωμής των δανείων τους και υπονομεύοντας τις προσπάθειές τους να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και από την αύξηση των δαπανών των κρατών για συντάξεις και άλλες δημόσιες παροχές, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην γήρανση του πληθυσμού που μακροπρόθεσμα υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο οίκος Standard & Poor προβλέπει ακόμη να εκτοξεύεται το δημόσιο χρέος σε πολλές χώρες μέχρι το 2050 εξαιτίας της υποβάθμισής τους από τις αγορές που προβλέπεται να ξεκινήσει από το 2015: π.χ. 750% του ΑΕΠ για την Ιαπωνία, 590% για την Ολλανδία και 510% για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: