Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

Δεν πίνει το πικρό ποτήρι ο πρωθυπουργός. Αγάπη μου, συρρίκνωσα την εξεταστική. Δεν θα μάθουν τίποτε!


Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της αναξιοπιστίας και της παλινωδίας σχετικά με την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, πρόσθεσε χθες ο πρωθυπουργός. Ακυρώνοντας τον ίδιο τον εαυτό του, όταν μόλις πρόσφατα δήλωσε ότι θα εξεταστούν όλα – και οι δοσοληψίες με την Γκόλντμαν Ζακς – τώρα κάνει πίσω.

άφτισε ο κ. Παπανδρέου «επίμαχη περίοδο» το διάστημα μεταξύ 2007-2009 και έκανε όπισθεν ολοταχώς από το βήμα της Βουλής. Και είπε ότι αυτή πρέπει να εξεταστεί.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει το πικρό ποτήρι χρονολογιών που και ο ίδιος ήταν μόνιμο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, έφτασε στο σημείο να «αθωώσει» ακόμη και την πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο κ. Παπανδρέου δεν δέχεται εξεταστική για την οικονομία γενικά – ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή – αλλά αποφάσισε ξαφνικά να υποβάλει την χώρα σε αυτομαστίγωση, δικάζοντας τον εαυτό της για την ποιότητα των στοιχείων που έστελνε στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Αλλά ακόμη και αν το μόνο που επιδιώκουμε είναι η αυτομαστίγωση, χωρίς να θέσουμε εν κινδύνω την είσοδό μας στην ευρωζώνη, οι επίμαχες περίοδοι των περίφημων greek statistics δεν έχουν να κάνουν με την εποχή που μπήκαμε στην ΟΝΕ. Οι περισσότερες διορθώσεις, σύμφωνα με δήλωση του Αλμούνια, έγιναν στην διάρκεια του 2002.

Ο κ. Παπανδρέου με την απόφασή του να… συρρικνώσει την εξεταστική, απλώς θέλει να μην φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα του σε μια στιγμή που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω των σκληρών μέτρων – στα οποία οδηγηθήκαμε λόγω της εγκληματικής πολιτικής των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.

Διαφορετικά, ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να δεχθεί να συζητηθούν από μια εξεταστική επιτροπή – και να αποδοθούν έστω μόνο πολιτικές ευθύνες, αφού οι ποινικές έχουν παραγραφεί, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου – σωρεία σκανδάλων, που αναμφίβολα προκάλεσαν την σημερινή κρίση. Ανάμεσά τους:

Η πώληση της Ιονικής: Η Εμπορική πούλησε την Ιονική και έπαιξε τα χρήματα που έλαβε από την πώληση (272 δις ευρώ) στο Χρηματιστήριο, όπου και χάθηκαν. Έλειψαν αυτά τα χρήματα από τον κρατικό κορβανά και κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί.

Το Κτηματολόγιο: Τα χρήματα του Κτηματολογίου είχαν καταβληθεί στην Ελλάδα από το Β΄ ΚΠΣ, το 1996 ξεκίνησε το πρόγραμμα, αλλά το 2002 ο αρμόδιος επίτροπος διαπίστωσε ότι έγινε το μισό έργο με τα διπλάσια κονδύλια. Η χρηματοδότηση σταμάτησε και η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιστρέψει 100 εκ ευρώ. Αυτά δεν έλειψαν, δεν πρέπει να μάθουμε τι έγινε;

Η Αγροτική Τράπεζα: Η Αγροτική έχασε 1,1 δις ευρώ στις φούσκες του Χρηματιστηρίου. Δια της θυγατρικής της ΑΤΕ-Συμμετοχών, με τα περίφημα «λαμπρόχαρτα». Χάθηκαν 450 εκ ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο κάλυψε τα 250 με νόμο του Δεκεμβρίου 2004. Τα συνολικά ανοίγματα και οι ζημιές της Αγροτικής ξεπέρασαν τα 4 δις ευρώ.

Οι εξοπλισμοί: Δάνεια ύψους 9 δις ευρώ που συνήφθησαν για να αγοραστούν όπλα το διάστημα 1997-2003 δεν εμφανίστηκαν ποτέ στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς. Ο συνολικός δανεισμός για το διάστημα αυτό ήταν 15 δις  ευρώ, αλλά στα βιβλία εμφανίστηκαν μόνο τα 6 δις.

Οι παραπάνω αναφορές είναι ενδεικτικές. Υπάρχουν και πολλά άλλα που θα παραθέσουμε στην επόμενη έρευνά μας.

Προφανώς, όμως, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι δεν έγινε τίποτε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: