Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2010

Εκτός ορίων η θαλάσσια ρύπανση 18/10/2010 2:55:00 μμ - Real.gr









ΚΟΝΔΥΛΙΑ εκατομμυρίων που φαγώθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τοπικές έριδες και επιστημονικές μελέτες σκανδαλώδους προχειρότητας και επιπλέον βόθροι που καταλήγουν στη θάλασσα, σε ρέματα, χωράφια, ακόμα και στους ίδιους τους δρόμους. 

Αν και σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ αποχετεύσεις και βιολογικοί καθαρισμοί έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί από το 1998, έχουμε φτάσει στο 2010 και η ανατολική Αττική ακόμα στερείται την πιο βασική και αυτονόητη υποδομή μιας οργανωμένης πολιτείας.

Ποιότητα ζωής

Το ζήτημα έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μιας περιοχής που είδε τον πληθυσμό και την αξία των οικοπέδων της να εκτοξεύονται την τελευταία δεκαετία. Η ρύπανση στους υδροφόρους ορίζοντες έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να απειλεί τη δημόσια υγεία. Οι ευθύνες βαρύνουν τόσο τις τοπικές αρχές όσο και το επίσημο κράτος, καθώς η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στην ανατολική Αττική αποτελεί αίτημα για περισσότερα από 30 χρόνια.

Μιλώντας στη Real planet, ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεσμεύτηκε πως η περιοχή θα αποκτήσει αποχετεύσεις μέχρι το 2014, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλια 300 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Παρόμοιες κυβερνητικές υποσχέσεις αντηχούν στην ανατολική Αττική από τις αρχές του 1990. Πέρα όμως από τις δεδομένες αμφιβολίες για την υλοποίηση των κρατικών δεσμεύσεων, το νέο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ φαίνεται να ε΄χει δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Κατ’ αρχάς, δεν λύνει το πρόβλημα της χωροθέτησης των βιολογικών καθαρισμών, η κατασκευή των οποίων είναι η βασική προυπόθεση για τη δημιουργία των αποχετεύσεων. 

Επιπλέον, το σχέδιο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μελέτη που είχε κάνει η ΕΥΔΑΠ για την περιοχή το 2003. σήμερα, επιστήμονες και δήμαρχοι τη χαρακτηρίζουν «αναχρονιστική», ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο σημερινός ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ ήταν ανάμεσα στους υπογράφοντες της παλαιάς μελέτης της ΕΥΔΑΠ! 

Με τον... Αχόρταγο να αποτελεί τη μόνη επιλογή των κατοίκων της ανατολικής Αττικής, τα κρούσματα ρύπανσης σταδιακά πολλαπλασιάζονται. Για να αποφύγουν τα περίπου 200 ευρώ που χρειάζεται να δίνουν μέχρι και τέσσερις φορές το μήνα, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν διστάζουν να αδειάσουν τους βόθρους τους ακόμα και στους δρόμους μπροστά από τα σπίτια τους.

Εφιάλτης η απεργία
«Κάθε φορά που βρέχει, πολλοί βρίσκουν ευκαιρία και αδειάζουν τα λύματα στις γειτονιές τους. Αυτό δεν γίνεται μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε όλα τα Μεσόγεια. Πρόσφατα, δε, με την απεργία των βυτιοφόρων, η κατάσταση ήταν εφιαλτική, απορώ πως δεν πάθαμε χολέρα», λέει ο Θεόδωρος Αθανασόπουλο, δήμαρχος Κορωπίου.

Ίδια και χειρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ραφήνα, με τον δήμαρχο της περιοχής να παραδέχεται ότι τα λύματα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα! «Έχουμε προσπαθήσει να ελέγξουμε την κατάσταση με δημοτικό βυτιοφόρο και βάζοντας πρόστιμα, όμως, δυστυχώς, πολλά από τα λύματα φτάνουν στους αγωγούς όμβριων υδάτων και έπειτα στη θάλασσα. 

Οι μετρήσεις που έχουμε κάνει στο θαλάσσιο νερό δείχνουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά, τα οποία σίγουρα προέρχονται από τους βόθρους», λέει ο Ανδρέας Κεχαγιόγλου, δήμαρχος Ραφήνας.

ΚΙ ΟΜΩΣ, η ανατολική Αττική διαθέτει έναν βιολογικό καθαρισμό που θα μπορούσε σήμερα να έχει λύσει το πρόβλημα έλλειψης αποχετεύσεων για ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής. Κοστίζοντας γύρω στα 9,5 εκατ. ευρώ, οι εργασίες για το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στο Μαρκόπουλο, ολοκληρώθηκαν το 1999, η εγκατάσταση ωστόσο δε λειτούργησε ποτέ. Σήμερα, ο χώρος ρημάζει και, αντί να δέχεται τα λύματα Καλυβίων, Κουβαρά και Μαρκοπούλου, έχει μετατραπεί σε παράνομη χωματερή!

Το ιστορικό

Το τραγελαφικό ιστορικό του ΚΕΛ Μαρκοπούλου ξεκινά από το 1993, όταν η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό Πρόγραμμα Envirec, με 500 εκατομμύρια δραχμές (1.467.351 ευρώ). Το 1996, ο βιολογικός καθαρισμός έλαβε νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμισή του, αλλά και για να διορθωθούν ορισμένα σφάλματα στον σχεδιασμό του, όπως παραδέχονται σήμερα υπάλληλοι του δήμου Μαρκοπούλου. 

«Το ΚΕΛ βρίσκεται κοντά σε παλαιά λατομεία και είχαν γίνει λάθη στην αρχική χωροθέτησή του. Έτσι, χρειάστηκε να χρηματοδοτηθεί ξανά από το Ταμείο Συνοχής και να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο που περιελάμβανε και τη δημιουργία αποχετεύσεων, διότι στο πρώτο σχέδιο που προβλεπόταν να δέχεται μόνο λύματα από βυτιοφόρα», λένε οι υπάλληλοι του δήμου.

Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής ξεπερνούσε τα 17 εκατ. ευρώ. «Δυστυχώς, αξιοποιήσαμε μόνο τα 7,9 εκατ. ευρώ, διότι, αν και το ΚΕΛ εκσυγχρονίστηκε, δεν δημιουργήθηκε το αποχετευτικό δίκτυο, παρά μόνο δύο κεντρικοί αποχετευτικοί αγωγοί, στο Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη», προσθέτουν εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Προσθέτοντας όλα τα λεφτά που έχουν ξοδευτεί, ο λογαριασμός φτάνει τα 9,5 εκατ. ευρώ.

Από τα λεφτά φαίνεται πως αγοράστηκαν και τα πρώτα υλικά για τη δημιουργία των αποχετεύσεων. Πλάι στα σκουπίδια κείτονται σήμερα μισοκατεστραμμένοι τσιμεντένιοι αγωγοί...

«Δεν είναι ακριβώς χωματερή αυτό που έχουμε σήμερα στο ΚΕΛ, είναι σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ο οποίος μπορούμε να παραδεχθούμε ότι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε», δηλώνει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Φώτης Μαγουλάς, προσθέτοντας πως για την κατασπατάληση συνολικά 9,5 εκατ. ευρώ δεν ευθύνεται η δική του διοίκηση. «Εγώ δεν έχω ξοδέψει ευρώ. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι ο βιολογικός της περιοχής μας να λειτουργήσει επιτέλους και γι’ αυτό ζητάμε νέα χρηματοδότηση».

Επιπλέον 23 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση

Ο... ΑΓΩΝΑΣ για τη λειτουργία του ΚΕΛ Μαρκοπούλου δεν έχει εγκαταλειφθεί. Αντιθέτως, το «Γεφύρι της Αρτας» της ανατολικής Αττικής έχει εξασφαλίσει το παχυλό μερίδιο των 23 εκατομμυρίων ευρώ για τη δεύτερη αναβάθμισή του και την αποπεράτωση του αποχετευτικού δικτύου. «Επίκειται η επιλογή αναδόχου για την αναβάθμιση του ΚΕΛ Μαρκόπουλου ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του»,δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Ανδρ. Ανδρεαδάκης.

Δίχως άλλο, πρόκειται για κλασική υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έμπειρα στελέχη ιδιωτικών εταιρειών που προμηθεύουν και κατασκευάζουν βιολογικούς καθαρισμούς έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν άκουσαν τα ποσά που έχουν ξοδευτεί για το ΚΕΛ Μαρκόπουλου.

«Το έργο έχει υπερκοστολογηθεί χωρίς αμφιβολία. Τα ποσά είναι αστρονομικά. Για έναν οικισμό 5.000 κατοίκων, ο πιο σύγχρονος βιολογικός καθαρισμός κοστίζει 700.000 ευρώ. Η περιοχή εκείνη φιλοξενεί περίπου 45.000 κατοίκους, το ποσό όμως δεν ανεβαίνει ανά κάτοικο, καθώς η μεγαλύτερη δαπάνη γίνεται για την αρχική εγκατάσταση ενός ΚΕΛ και έπειτα χρειάζονται μικρά ποσά γαι την επέκταση της χωρητικότητας της», λένε μηχανικοί της αγοράς των βιολογικών καθαρισμών.

TOY ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: