May this page be a useful space to share our ideas. If the freedom of speech will be taken away, then dumb and silence will lead us, like sheep, to the slaughter. Let's say “I LOVE YOU”, and let's “SMILE” to each other. No one will remember us for our inner thoughts. The sound of silence is the complete emptiness. Open Up and life will be easier. Let's say I love you and let's smile to each other. Our life is a “GIFT”. WELCOME On Board
Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010
Θα δούμε επιτέλους θάλασσα στην παραλία!
Posted: elzoni.gr
07/10/2010
Πολλά έχουν ακουστεί για το παραλιακό μέτωπο και την αξιοποίησή του, αλλά το μόνο μέχρι στιγμής βέβαιο είναι το έργο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Η δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης και Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εν αναμονή του Αθεμπίγιο, έπιασε δουλειά ο Ρέντσο Πιάνο – αυτός στ’ αλήθεια. Η περιοχή θα μεταμορφωθεί – και με την χθεσινή βούλα του ΚΑΣ. Και το κυριότερο: Επιτέλους θα δούμε θάλασσα στην… παραλία!
Διακόσια δέκα στρέμματα πάρκου, ένα «πράσινο τοπόσημο» σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και άλλα 30 με αθλοπαιδιές. Δύο κτήρια, στο μεγαλύτερο σχεδόν μέρος τους υπόγεια, ένα υπόγειο γκαράζ για περίπου 1.000 οχήματα, μια στέγη με φωτοβολταϊκά, ένας λαχανόκηπος, ένα κανάλι με νερό από τη θάλασσα.
Αν αυτά δεν σας φαίνονται εντυπωσιακά για το φαληρικό «δέλτα» δείτε την σημερινή κατάσταση. «Σπαγκέττι λεωφορειόδρομων» σύμφωνα με τους συνεργάτες του διάσημου αρχιτέκτονα. «Σε απόσταση 500 μέτρων είναι η θάλασσα, όμως κανείς δεν την βλέπει- ούτε καν το υποπτεύεται».
Ο χώρος θα αλλάξει μέχρι το 2015 και θα μετατραπεί σε πάρκο μετά…. Εθνικής Βιβλιοθήκης και Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την χορηγία του Κέντρου Πολιτισμού- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε να διαμορφώσει (μεταμορφώσει) τον χώρο.
Είκοσι τρεις χιλιάδες τετραγωνικά για τη βιβλιοθήκη και 28.500 για τη Λυρική, 900 χώροι για τη δεύτερη και πύργος βιβλίου για την πρώτη, πολλά μέρη όπου τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα είναι καθημερινότητα, φυτά της αττικής γης.
Αυτά και άλλα πολλά προβλέπει η μελέτη, που αναβαθμίζει το περιβάλλον σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο την εξέτασε. Την έκανε ομοφώνως δεκτή και περιμένει τις μέρες που ο κόσμος θα περπατάει σε αυτόν τον τόσο παραμελημένο σήμερα τόπο. Με την ελπίδα να αποκτήσει και πάλι «Καλλι-θέα» σύμφωνα με το λογοπαίγνιο των εκπροσώπων του Ιδρύματος αυτό το ιστορικό μέρος, όπου κατά την αρχαιότητα ξεβράστηκαν τα ξύλα από τα πλοία των ηττημένων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας Περσών.
Και επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια των αρχαιολόγων, έγιναν πυκνές δοκιμαστικές τομές και τίποτα δεν βρέθηκε. Παραδίπλα υπήρχε νεκροταφείο της γεωμετρικής- αρχαϊκής εποχής, το οποίο έπρεπε να ξέρουν αν συνεχιζόταν και μέχρι πού. Τώρα, είναι βέβαιοι πως το έργο δεν θα σκοντάψει σε αρχαία και θα γίνει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου