Σάββατο, Οκτωβρίου 09, 2010

Σκάνδαλα χωρίς ενόχους!



 Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου (real.gr)
 
 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Γιώργου Παπανδρέου συμπληρώνει σήμερα ένα χρόνο στην εξουσία. Η εκλογική του νίκη, στις 4 Οκτωβρίου του 2009, υπήρξε το αποτέλεσμα πολλών, διαφορετικών παραγόντων και παραμέτρων. Σίγουρα, όμως, σημαντικό ρόλο στην πολιτική επικράτησή του έπαιξε η εξόχως αρνητική εικόνα της κυβέρνησης Καραμανλή, ιδίως κατά την τελευταία περίοδο του κοινοβουλευτικού της βίου. Σκανδαλώδεις υποθέσεις, με τελευταία και πλέον «δηλητηριώδη» αυτή του Βατοπεδίου, οδήγησαν τη ΝΔ στην απώλεια του ηθικού της πλεονεκτήματος απέναντι στους αντιπάλους της και επέσπευσαν τη φθορά και, εν τέλει, την πτώση της.

Και βέβαια, οι υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου για πλήρη κάθαρση και αυστηρή τιμωρία των ενόχων για τα μεγάλα σκάνδαλα της τελευταίας εικοσαετίας, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του με διαφορά 10 μονάδων από τον Κώστα Καραμανλή. «Να αποκαλυφθεί η αλήθεια και ας ματώσουμε», επαναλάμβανε στερεότυπα προεκλογικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και μετά τις εκλογές προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τις υποθέσεις της Siemens, του Βατοπεδίου και των ομολόγων, επαναλαμβάνοντας τις ηθικές δεσμεύσεις του και δημιουργώντας στην ελληνική κοινωνία την ελπίδα ότι θα δει, επιτέλους, ορισμένους από τους επίορκους πολιτικούς να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

ΑΝΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ, μήνες τώρα, η κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη να εξελίσσεται στις Εξεταστικές Επιτροπές ένα θέατρο σκιών, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και την αποκόμιση κομματικών κερδών, συχνά δε και τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από άλλα, μείζονος σημασίας, πολιτικά γεγονότα. Η διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens, στο οποίο έχουν αναμιχθεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων, προχωρά με βήματα χελώνας.

Η διάθεση συγκάλυψης και συμψηφισμού είναι απολύτως προφανής. Το δεξί χέρι του Κ. Σημίτη, ο «στρατηγός» του Μαξίμου Θ. Τσουκάτος, παραδέχθηκε ότι παρέλαβε από τη γερμανική εταιρεία «μαύρα» χρήματα ύψους 1 εκατ. μάρκων και τα παρέδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Οι ταμίες τον επιβεβαίωσαν. Και παρά ταύτα, ο Κ. Σημίτης δεν εκλήθη από την Επιτροπή ούτε καν ως μάρτυρας. Η ερώτηση «αν γνωρίζει πού πήγαν τα χρήματα αυτά»- για τα οποία το Κίνημα δηλώνει επισήμως άγνοια- δεν του ετέθη ποτέ. Ο ίδιος, δε, δήλωσε προκλητικά μέσω... κύκλων του ότι και να κληθεί στην Εξεταστική, δεν θα προσέλθει!

ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ, όμως, ούτε ο έτερος τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι. Περιορίσθηκε να αποστείλει επιστολή, στην οποία αρνείται ακόμη και την ύπαρξη του σκανδάλου, σε αντίθεση με όσα ο ίδιος έλεγε τον Δεκέμβριο του 2008. Μάλιστα, τώρα σπεύδει να τα φορτώσει όλα στις πλάτες των υπουργών του, για τους οποίους χρησιμοποιεί τη λέξη... «υιοθέτησαν», υπονοώντας ότι δεν υπήρξε ποτέ κεντρικός σχεδιασμός. Τα ερωτήματα... βροχή: Τότε γιατί όλοι- με πρώτο τον υφυπουργό Π. Δούκα- «δείχνουν» τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου; Και γιατί το Ελληνικό Δημόσιο, με υπογραφή του προαναφερθέντος υφυπουργού, παραιτήθηκε των διεκδικήσεών του, την παραμονή της έκδοσης δικαστικής απόφασης, που θα του έδινε την πλήρη κυριότητα της Βιστωνίδας; Γιατί, στην συνέχεια, η λίμνη που «χαρίστηκε» στο Βατοπέδι ανταλλάχθηκε με μεγάλης αξίας ολυμπιακά και άλλα ακίνητα; Και γιατί ορισμένα από αυτά κατέληξαν στα χέρια ιδιωτών; Γιατί η Προανακριτική Επιτροπή δεν αναζητεί απαντήσεις; Γιατί δεν ανοίγει τους λογαριασμούς των offshore εταιρειών της μονής, ώστε να διερευνηθούν οι δρόμοι του χρήματος; Γιατί δεν αποτιμάται με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο- και όχι... ζυγίζοντας τσιπούρες και λαβράκια- η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου; Και τι απέγινε με τις αποκαλύψεις για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τις offshore και τη βίλα στην Ακρόπολη; Πόθεν έσχες αυτός και η οικογένειά του τις καταθέσεις των εκατομμυρίων;

ΑΥΤΑ τα «γιατί» έχουν και στις δύο περιπτώσεις- και στη Siemens και στο Βατοπέδι- την ίδια απάντηση. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επιθυμεί πραγματικά την κάθαρση του δημόσιου βίου και τον κολασμό των υπευθύνων για τα μεγάλα σκάνδαλα της τελευταίας 20ετίας. Και αυτό, στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι λειτουργεί «ανακουφιστικά» και για το άλλο μεγάλο κόμμα εξουσίας, τη Νέα Δημοκρατία. Τα δύο κόμματα προσπαθούν τώρα να μας πείσουν ότι υπάρχουν σκάνδαλα χωρίς ενόχους. Και ότι τα χρήματα, που χάθηκαν στις σκανδαλώδεις υποθέσεις της Siemens, των ομολόγων και του Βατοπεδίου, απλώς... «έκαναν φτερά»!

Ας γνωρίζουν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι αν δεν αποκαλυφθεί η αλήθεια, αν δεν αποδοθούν στους πρωταγωνιστές των σκανδάλων πολιτικές και ποινικές ευθύνες, αν δηλαδή επιλέξουν γι’ άλλη μια φορά τον ολισθηρό δρόμο της συγκάλυψης και των συμψηφισμών, η ολοκληρωτική καταρράκωση της ήδη φθαρμένης και αναξιόπιστης πολιτικής μας ζωής θα έχει συντελεσθεί. Και τότε, όπως εύστοχα δηλώνει σήμερα στη Real news ο Ανδρέας Λοβέρδος, πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε νέο Γουδί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: