Σάββατο, Οκτωβρίου 09, 2010

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Να «καθαρίσουμε» την Γλυφάδα

Posted: elzoni.gr
09/10/2010
Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
είναι βουλευτής και
υποψήφιος Δήμαρχος Γλυφάδας
Συνέντευξη στον Νίκο Χιδίρογλου


Τι σας οδήγησε στην απόφαση να θέλετε να εγκαταλείψετε το βουλευτικό αξίωμα για τη Δημαρχία Γλυφάδας;


Εκτός από το κόμμα του οποίου είμαι βουλευτής, θέση από την οποία όταν με τη βοήθεια των συνδημοτών μου εκλεγώ, θα παραιτηθώ , είχα και ένα άλλο κόμμα στην καρδιά μου. Το κόμμα της Γλυφάδας.
Είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Ένα πανέμορφο προάστιο που δυστυχώς έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια και είναι κάτι που μας πληγώνει αφάνταστα. Η Γλυφάδα που κάποτε ήταν ένα Προάστιο-Αναφορά, αξίζει να γίνει και πάλι μία Πόλη - Πρότυπο.


Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην τοπική κοινωνία η υποψηφιότητά σας;

Το μόνο μήνυμα που έχω να στείλω στην τοπική κοινωνία είναι το «ως εδώ και μη παρέκει». Δεν είναι δυνατόν ο τρίτος σε μέγεθος δήμος της Αττικής και από τους πιο πλούσιους στην Ελλάδα να έχει φτάσει στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Γνωρίζω - όπως άλλωστε και οι περισσότεροι συμπολίτες μου - το πώς και γιατί φθάσαμε ως εδώ και θέλω ο Δήμος να γυρίσει σελίδα. Να γίνει Δήμος - Πρότυπο, που θα προσφέρει με δικαιοσύνη ποιοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.


Κατά την άποψή σας, η υποψηφιότητά σας συνδέεται με την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο ή αφορά μόνο τα τοπικά προβλήματα;


Μόνο τα τοπικά προβλήματα. Πιστεύω ότι η κυβερνητική πολιτική θα κριθεί στις περιφερειακές εκλογές και όχι στους Δήμους. Ο κάθε Δήμος έχει τα δικά του πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που απαιτούν πολύ συγκεκριμένες λύσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες που γυρίζω τη Γλυφάδα γειτονιά – γειτονιά, κανένας από τους συμπολίτες μου δεν με ρώτησε για το Μνημόνιο. Με ρωτούν για τον Υμηττό ή για την Παραλία, για τον αθλητισμό ή για τον πολιτισμό, για την καθαριότητα ή για το πεζοδρόμιό τους και κυρίως για το τι μπορώ να κάνω εγώ για όλα αυτά.


Η μείωση των πόρων στους ΟΤΑ αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρω συνολικά. Πόσο ρόλο θα παίξει αυτό στο πρόγραμμά σας και πώς πιστεύετε ότι θα μπορέσει ένας Δήμαρχος να καλύψει αυτήν την μείωση και να προχωρήσει σε λύσεις;


Από την 1η Ιανουαρίου του 2011, που με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, πιστεύω ότι θα βρίσκομαι στη θέση ευθύνης του Δημάρχου ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια. Το νοικοκύρεμα του Δήμου. Σε συνεργασία με τους συμπολίτες που θα εκλεγούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, μειοψηφία και πλειοψηφία, με τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους ενεργούς πολίτες το πρώτο μέλημα είναι ο  εξορθολογισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση ίδιων πόρων για να υλοποιήσουμε δημοτικές πολιτικές.

Αλλά οι ίδιοι πόροι, είναι μόνο η μία κατηγορία. Θα αξιοποιήσουμε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ που αναμένεται για την υποστήριξη τον ΟΤΑ,   τις Δυνατότητες που προβλέπονται από το νόμο περί Σ.Δ.Ι.Τ., αλλά και αυτές που δίνει ο Αναπτυξιακός Νόμος.

Θα διεκδικήσουμε κάθε εθνικό και κυρίως κάθε ευρωπαϊκό πόρο, προκειμένου να καλύψουμε τη μείωση της χρηματοδότησης από τη Δημόσια Διοίκηση και θα δουλέψουμε στη βάση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού.


Ποια είναι τα πρώτα προβλήματα που θα επιχειρήσετε να λύσετε εάν οι συνδημότες σας, σας επιλέξουν για δήμαρχο;

Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Μιλάμε για τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της Αττικής που, επιτρέψτε μου να πω, πηγαίνει με τον αυτόματο για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσας στιγμής.

Φυσικά και υπάρχουν άμεσες προτεραιότητες, που μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή. Θα σας έλεγα όμως ότι για μένα το κυρίαρχο ζήτημα είναι να «καθαρίσουμε» την πόλη. Και δεν εννοώ μόνο τα πεζοδρόμια και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους αλλά να επιβάλουμε κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Διαφάνεια για όλα και για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: