Παρασκευή, Οκτωβρίου 22, 2010

Τίτλοι Τέλους … με Μουσείο



Κάποτε η Νάουσα ήταν βιομηχανικό κέντρο της Β. Ελλάδας. Οι κλωστοϋφαντουργικές της μονάδες έδιναν δουλειά σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Μέσα σ’ ένα ευλογημένο για τον γεωργικό τομέα τόπο, η βιομηχανία, 1 αιώνα πριν, έφερε την πρόοδο, την εργασία και την γενικότερη ανάπτυξη.
Στις αρχές της 10ετίας του ΄80, έφτασε δυστυχώς η «κακιά στιγμή» για τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα.

Με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και με κραυγές για την ανάπτυξη της «Βιοτεχνολογίας!», ο κραταιός βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας άρχισε να «ξηλώνεται».

Αρχικά ήταν η «προβληματικοποίηση» των μονάδων. Μεγάλο εφεύρημα για την ληστεία που ακολούθησε. Ο τομέας που κάλυπτε το 35% της συνολικής Βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, με 100δες χιλιάδες εργαζόμενους, έπεσε θύμα σχεδιασμένων ενεργειών.

Σε δεύτερη φάση, πολιτικοί και κατ’ όνομα επιχειρηματίες, έβαλαν την ταφόπετρα με τζογαδόρικα χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Τώρα, με χρήματα από το ΕΣΠΑ, θα αποκτήσει η Νάουσα, το μουσείο της, Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς ονομάστηκε, που θα στεγάσει ό,τι την συνδέει με το βιομηχανικό παρελθόν της, κυρίως κλωστοϋφαντουργικό.

Ο δήμαρχος, κ. Καραμπατζός, λέει ότι το μουσείο θα γίνει ευκαιρία για ανάδειξη και δημιουργία άλλων εναλλακτικών τρόπων ανάπτυξης. Είθε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: