Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2010

Ουσιαστικό διάλογο με τη ναυτιλιακή κοινότητα υπόσχεται ο νέος υπουργός

Posted: NAFTEMPORIKI

Αμεσο διάλογο με όλους τους φορείς της ναυτιλίας αρχίζει αμέσως ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, όπως τόνισε στη χθεσινή τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στην Ακτή Βασιλειάδη.


Στον αναβαθμισμένο ρόλο του νέου υπουργείου -τοποθετήθηκε 6ο στη σειρά- αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης.
Ο υπουργός, η υφυπουργός, Ελπίδα Τσουρή, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, που καλωσόρισε την πολιτική ηγεσία του νεοσύστατου υπουργείου αναφέρθηκαν στην ανάγκη να στηριχθεί η ελληνική ναυτιλία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Ουσιαστικός διάλογος

Στην ομιλία του ο κ. Διαμαντίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε καθόλου χρόνο, γι' αυτό αρχίζω από τώρα ένα πρόγραμμα επαφών με όλους τους θεσμικούς φορείς και παράγοντες, καθώς και με τις αρχές της πόλης, προκειμένου να ιεραρχήσουμε τα θέματα και τα προβλήματα που καλούμεθα να επιλύσουμε. Γιατί τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, θέλουν λύση».

Στη συνέχεια υπογράμμισε τον αυξημένο ρόλο που επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός στο νέο υπουργείο με την αναβάθμισή του (τοποθετήθηκε 6ο στη σειρά) και ζήτησε τη συμβολή όλων των παραγόντων της ναυτιλίας για καλύτερα αποτελέσματα.

Διαφορετικές απόψεις υπήρχαν και υπάρχουν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης. «Αυτή είναι και η ουσία της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε πάντως εδώ, για να μετατρέψουμε τις διαφωνίες, στις κατά το δυνατόν καλύτερες συμφωνίες. Και δηλώνω εκ των προτέρων ότι βασική μου επιδίωξη θα είναι να έχω τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους αυτούς που συνθέτουν τη μεγάλη ναυτική οικογένεια στη χώρα μας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στη συνέχεια περιέγραψε τους βασικούς στόχους του νέου υπουργείου που είναι:

- Η αύξηση του αριθμού των πλοίων που θα φέρουν την ελληνική σημαία και η περαιτέρω ενδυνάμωση της φωνής της ναυτιλίας στη διεθνή σκηνή.

- Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των ναυτικών.

- Ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών. Γι' αυτό το λόγο το υπουργείο θα εκπονήσει ένα σχέδιο «Λιμενικού Καλλικράτη».

- Η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των νησιών μας από την ακτοπλοΐα. - Η βελτίωση των υποδομών του ΟΛΠ [OLPr.AT] για την κρουαζιέρα.

- Η ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου μέχρι τη Σαλαμίνα.

- Η στήριξη της κρουαζιέρας του θαλάσσιου τουρισμού και των Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών.

- Η στήριξη της προσπάθειας να έχει η χώρα το δικό της νηογνώμονα.

- Η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

- Η διαφύλαξη του εισοδήματος των αλιέων με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Τέλος, ζήτησε από όλους τους εργαζομένους, όλων των βαθμίδων και κλάδων, να γίνουν συνεργάτες και αρωγοί της πολιτικής ηγεσίας.

Η κα Ελπίδα Τσουρή

Η κα Ελπίδα Τσουρή τόνισε από την πλευρά της ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για τη σύσταση αυτού του υπουργείου σηματοδοτεί το αυξημένο ενδιαφέρον, την πολιτική βούληση, αλλά και τη βαρύνουσα σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά για τη ναυτιλία μας, για τις θαλάσσιες και νησιωτικές πολιτικές, για την αλιεία.

Ο Χρήστος Παπουτσής

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλωσορίζοντας τους νέους υπουργούς στο κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη χαρακτήρισε την ήμερα σημαντική, όχι γιατί είναι ένα νέο υπουργείο στον Πειραιά, αλλά γιατί και ο υπουργός είναι ένας βέρος Πειραιώτης. Ενας Πειραιώτης βουλευτής που τίμησε την εμπιστοσύνη του λαού του Πειραιά για 21 και πλέον χρόνια.

Ο κ. Παπουτσής έπλεξε το εγκώμιο και της υφυπουργού, Ελπίδας Τσουρή. Στη συνέχεια, ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι η ναυτιλία αποτελεί, όπως αποτελούσε πάντοτε και θα αποτελεί και στο μέλλον, τη μεγάλη δύναμη της χώρας μας, τη μεγάλη δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Προσθέτοντας ότι είναι ο μόνος τομέας, ο τομέας όπου η Ελλάδα δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι είναι παγκόσμια υπερδύναμη.

Απόφαση του πρωθυπουργού, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπουτσής, είναι να ενισχύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική ναυτιλία, την ποντοπόρο ναυτιλία, τη νησιωτική και την παράκτια Ελλάδα και την αλιεία. Σημείωσε, επίσης, ότι το πανάξιο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος και των πολιτικών υπαλλήλων του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας θα στελεχώνουν τις Υπηρεσίες και θα υποστηρίζουν τη δουλειά της πολιτικής ηγεσίας του νέου υπουργείου.

Οσον αφορά, διευκρίνισε, στο επιχειρησιακό τμήμα, τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας μας, τη συμμετοχή των δυνάμεων του Λιμενικού στην υλοποίηση του νέου δόγματος ασφαλείας της χώρας, αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα από νέες δομές, επιχειρησιακές δομές στο πλαίσιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Αλλά αυτά είναι θέματα που έτσι και αλλιώς θα τα συζητήσουμε στην πορεία, στις επόμενες φάσεις, όταν εκδηλωθεί η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του Αρχηγείου της ελληνικής Ακτοφυλακής.

Αντιδράσεις από Ν.Δ.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Π. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας, χθες, την ορκωμοσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, δήλωσε: «Ο ανασχηματισμός της νύχτας κατέληξε, τελικά, σε παρωδία της ημέρας. Πέρασε σχεδόν ένας μήνας για να βρει το χρόνο ο πρωθυπουργός να ορκίσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων. Της οποίας -πολιτικής ηγεσίας- οι αρμοδιότητες κινδυνεύουν, ήδη, να ναυαγήσουν στο πέλαγος της κυβερνητικής σύγχυσης ενός κυβερνητικού σχήματος του οποίου ο πρωθυπουργός είναι μονίμως απών».

Η ΠΟΕΠΛΣ

«Μαζί με τις ευχές μας στο νέο υπουργό, ευχόμαστε στο άμεσο μέλλον να δούμε ένα Λιμενικό Σώμα σαν μια σύγχρονη, εξοπλισμένη και αποτελεσματική Ακτοφυλακή, τονίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΠΛΣ και ζητεί έναν παραγωγικό φορέα διοίκησης στο χώρο της ναυτιλίας και μια υπηρεσία που θα σέβεται τα στελέχη της με την ανάλογη διοικητική μέριμνα που θα λύνει προβλήματα αντί να δημιουργεί.

Προτεραιότητα η ελληνική Ακτοφυλακή

Οι ομιλίες των τριών κυβερνητικών στελεχών στη χθεσινή τελετή ανάληψης των καθηκόντων στην Ακτή Βασιλειάδη, δεν φώτισαν, αντιθέτως, μάλλον, συσκότισαν περισσότερο τις γκρίζες περιοχές του Προεδρικού Διατάγματος σύστασης του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Κυρίως σε ό,τι αφορά το ρόλο και το μέλλον του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας τον εύλογο προβληματισμό των παριστάμενων εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στο Λιμενικό Σώμα έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του Αρχηγείου της ελληνικής Ακτοφυλακής», ενώ από την άλλη πλευρά στην ομιλία του ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε μόλις δύο φορές στο Λιμενικό Σώμα και πάντα σε συνάρτηση και με τη συμβολή και του πολιτικού προσωπικού στην εύρυθμη λειτουργία του νέου υπουργείου.

Επίσης, απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά στην ομιλία του στην ίδρυση Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Νωρίτερα, πάντως, σε συνάντησή του με συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) φέρεται να δήλωσε: «Οι οποιεσδήποτε αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος σε όποιο υπουργείο και αν ανήκουν, θα υλοποιούνται μέσα από το θεσμό του Αρχηγού Λ.Σ. με την ίδρυση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τη χθεσινή τοποθέτησή του, πάντως, θεωρεί ότι ξεκαθάρισε τα πράγματα, καθώς η ίδρυση μιας σύγχρονης ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία θα αξιοποιήσει σαν «μαγιά» τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είναι πρώτιστη πρωθυπουργική εντολή η οποία θα υλοποιηθεί από το ΥΠΟΠΡΟ, στο πλαίσιο του νέου αμυντικού δόγματος.

Η πρόθεση αυτή, όμως, προβληματίζει τη ναυτιλιακή κοινότητα τόσο στην Ακτή Μιαούλη όσο και στο Λονδίνο. Κορυφαίοι εκπρόσωποί της αναγνωρίζουν ότι η σύσταση του υπουργείου στο οποίο εντάσσονται όλες οι αρμοδιότητες περί τη ναυτιλία είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο κρατούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως ο «ορίζοντας» σε ό,τι αφορά το ρόλο του Λιμενικού, τον οποίο θεωρούν καθοριστικό στην ολοκληρωμένη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν λείπουν και εκτιμήσεις παραγόντων της ναυτιλίας που κάνουν λόγο για νέες δυσλειτουργίες που θα παρουσιαστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: