Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

Η λειψυδρία απειλεί τον πλανήτη-posted newsbeast.gr


6:53  - 
  • (0)



 

Θα διψάσουμε…

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες ο πλανήτης και το οποίο θα διογκώνεται από την αύξηση του πληθυσμού της Γης, είναι η λειψυδρία. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Σερ Τζον Μπέντινγκτον η διαθεσιμότητα γλυκού νερού θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια.

«Η γεωργική δραστηριότητα συνδέεται στενά με αυτό, αλλά θα έλεγα ότι το νερό θα είναι μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας τα επόμενα δέκα χρόνια», συμπλήρωσε.

Η αύξηση του πληθυσμού, η αύξηση του πλούτου, η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήτα στην ανθρωπότητα, υπογράμμισε ο κ. Μπέντινγκτον.

Ο πληθυσμός του πλανήτη, που ανέρχεται σήμερα σε 6,6 δισεκατομμύρια, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, ενώ η αύξηση του πλούτου και η αστικοποίηση ενισχύουν τη ζήτηση για νερό.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή υποστηρίζει ότι 90 με 220 εκατ. άνθρωποι στην Αφρική κινδυνεύουν να βρεθούν, μέχρι το 2020, αντιμέτωποι με νέες πιέσεις στην προσφορά νερού, λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Ο κ. Μπέντινγκτον προειδοποίησε ότι προτεραιότητα στην έρευνα πρέπει να δοθεί στα κλιματικά σημεία καμπής. Τα σημεία αυτά αναφέρονται στην άνοδο της θερμοκρασίας, που πυροδοτεί αντίδραση της φύσης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο προκαλεί την τήξη και σήψη της παγωμένης βλάστησης, απελευθερώνοντας μεθάνιο και επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή του κλίματος.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι φόβοι για την ασφάλεια στην τροφοδοσία με νερό, η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και η προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Αναφορικά με τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι χώρες πρέπει να εστιάσουν τη δραστηριότητά τους στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά τους, τόσο στις φυσικούς πόρους τους όσο και στον μεταποιητικό τομέα, είπε ο Βρετανός επιστήμονας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: