Πραγματικά μέσα από ένα παρατεταμένο και με σχέδιο παραγωγικό σαμποτάζ, σήμερα η χώρα είναι γεμάτη βιομηχανικά ερείπια με χιλιάδες ανέργους, που όπως εκτιμάται τελευταία, δηλαδή μετά το τέλος των ολυμπιακών έργων, κυμαίνεται γύρω στο 15%. Είτε με τις σφαίρες της «17 Νοέβρη» να σκοτώνουν δυτικόφιλους αστούς (Μποδοσάκης, Αγγελόπουλος, Περατικός), είτε με παρατεταμένες απεργίες που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση εργοστάσια, είτε με πιστωτική ασφυξία των επιχειρήσεων από τις κρατικές κυρίως τράπεζες, είτε, τέλος με το Συμβούλιο της Επικρατείας που για χρόνια ολόκληρα εμπόδιζε και συνεχίζει να εμποδίζει κάθε μεγάλη ή μικρή επένδυση με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, η οικονομία και η ανάπτυξη έχει δεχτεί συντριπτικά χτυπήματα και οι ξένες ιδιαίτερα επενδύσεις είναι σε μηδενικό επίπεδο εδώ και καιρό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το διώξιμο της TVX από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής πριν από δύο περίπου χρόνια, γεγονός που έκανε το γύρο του κόσμου και ακόμα συζητιέται στα διεθνή επενδυτικά φόρουμ, ούτε ένα ευρώ δεν επενδύθηκε στη χώρα από κάποιον ξένο επενδυτή! Παρά τις δραματικές εκκλήσεις του Αλογοσκούφη σε πάσης φύσης επενδυτές, ουδείς ξένος συγκινήθηκε.
Πράγματι, ποιος αστός θα επενδύσει σε μια χώρα μετά όλη αυτή την ομοβροντία κατά της βιομηχανίας; Ποιος σώφρων κεφαλαιοκράτης θα διακινδυνεύσει να χάσει όχι μόνο το κεφάλαιο από την τσέπη του, αλλά και το ίδιο του το κεφάλι του;
Όμως το ρωσόδουλο μπλοκ δεν κατέστρεφε μόνο τη δεμένη με τη διεθνή αγορά και συνακόλουθα τη Δύση βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια μέσα από ένα όργιο απευθείας αναθέσεων κρατικών προμηθειών, έχει γιγαντώσει μερικούς κεφαλαιοκράτες, εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπηρετούν τα συμφέροντα του μπλοκ. Έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί κατά κύριο λόγο στον Κόκκαλη, όπως επίσης και στο Μυτιληναίο, στον Κοπελούζο, το Γερμανό και τον Μπόμπολα. Όλοι αυτοί είναι αστοί που έχουν δέσει τα συμφέροντά τους με την Ανατολή. Έχουν δηλαδή επιχειρήσεις είτε στη Ρωσία, είτε στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερα αυτός ο τελευταίος αστός έχει γίνει ένα τεράστιο κεφάλαιο ικανό να μπορεί να αγοράζει σήμερα μεγάλες βιομηχανίες. Πριν ένα περίπου χρόνο αγόρασε σχεδόν τζάμπα μαζί με τον ύποπτο για εμπόριο ναρκωτικών ρουμάνο Τίμις τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Έχουμε αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα, πως δηλαδή ο μοιραίος Πάχτας έδιωξε την TVX στην αρχή και εμπόδισε την Κίνρος στη συνέχεια να αποκτήσει τα μεταλλεία και πως αυτά κατέληξαν τελικά στον Τίμις και στο Μπόμπολα. Τα μεταλλεία ακόμα δεν έχουν αρχίσει τη λειτουργία τους.
Ο όμιλος Μπόμπολα
Η γιγάντωση του Μπόμπολα στηρίχτηκε ιδιαίτερα στην ανάθεση έργων υποδομής αλλά και σε προμήθειες όπλων. Ο Γ. Μπόμπολας ιδρύει το 1977 την κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ και στη συνέχεια γίνεται εκδότης της εφημερίδας «Έθνος» καθώς και σε μια σειρά περιοδικά. Με την ψήφιση όμως του νόμου περί ασυμβίβαστου εκδότη και προμηθευτή του δημοσίου, αυτός μεταβιβάζει της μετοχές του Άκτωρα στον Λ. Μπόμπολα. Το 1999 γίνεται συγχώνευση της Άκτωρ με την κατασκευαστική Ελληνική Τεχνοδομική και δημιουργείται ένας όμιλος που περιέχει επιπλέον και την κατασκευαστική ΤΕΒ. Ο Λ. Μπόμπολας είναι ο κύριος μέτοχος του ομίλου του οποίου το 80% του κύκλου εργασιών του προέρχεται από συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο. ΄Eνας άλλο τμήμα του ομίλου καλύπτει δραστηριότητες σε MME –εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, εκτυπώσεις, παραγωγές τηλεοπτικών προγραμμάτων, διανομές Tύπου κ.ά.– αλλά και εταιρείες τηλεηχοπληροφόρησης (τα γνωστά 090), επιχειρήσεις ψυχαγωγίας portal κ.λπ. Oι εφημερίδες «Eθνος», «Hμερησία», «Goal News» εκδίδονται από την εισηγμένη ΠHΓAΣOΣ, της οποίας βασικοί μέτοχοι είναι ο Γ. Mπόμπολας (11,23%) και τα δύο του παιδιά, Mαρία (22,5%) και Φώτης Mπόμπολας (21,22%).
H ΠHΓAΣOΣ ελέγχει όμως και ποσοστό άνω του 21,03% της Tηλέτυπος (Mega Channel) που μετέχει στην κάτοχο της άδειας ψηφιακής και αναλογικής συνδρομητικής TV Multichoice για Eλλάδα και Kύπρο, ενώ της ανήκει και η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών ANΩΣH.
Aπό την ίδια εταιρεία εκδίδονται περιοδικά, όπως «Elle», «Max», «Car & Driver», «Σινεμά», «Iδανικό Σπίτι», ενώ σε συνεργασία με τον Λαμπράκη η ΠHΓAΣOΣ μετέχει στην εφημερίδα «Aγγελιοφόρος», στο «TV Zapping», στο «Close up» κ.ά.
Εμπόριο όπλων
Η AΠEΛΛA TEXNIKH A.E είναι μια εταιρεία, με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ και έδρα τη Λουίζης Pιανκούρ 78A, η οποία στις 11 Nοεμβρίου 2002 καταχωρήθηκε στο Mητρώο Aνωνύμων Eταιρειών με μετόχους της την Eλληνική Tεχνοδομική - AKTΩP κατά 50%, τη SONAK 25% και την Kηφισιά Tεχνική 25% (οι δύο τελευταίες ελέγχονται από τον όμιλο Λιακουνάκου). Λίγες μέρες μετά την καταχώρηση της AΠEΛΛA, στις 25 Nοεμβρίου 2002, το KYΣEA αποφάσισε την αγορά χωρίς διαγωνισμό 42 NH-90 με option για άλλα τέσσερα, συνολικής αξίας 651 εκατομμυρίων ευρώ.
Eννέα μήνες αργότερα, στις 29 Aυγούστου 2003, αντί των 42 NH-90 είχαν αγοραστεί μόνον 20 μεταφορικά ελικόπτερα (16 μεταφορικά και 4 ειδικών αποστολών) με δικαίωμα προαίρεσης 14 επιπλέον από την κοινοπραξία NHI με κόστος 657,5 εκατ. ευρώ και αντισταθμιστικά οφέλη πιστωτικής αξίας 919,1 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή τα 20 ελικόπτερα κόστισαν περισσότερο από τα 42 που αρχικά είχε προβλεφτεί να αγορασθούν με μικρότερη δαπάνη! Μάλιστα ο ευρωπαιόφιλος Παπαντωνίου, τον οποίο το σοσιαλφασιστικό μέτωπο χρησιμοποίησε όσο ήταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να κάνει τις βρωμοδουλειές του και να τις χρεωθεί στη συνέχεια πολιτικά αυτός, διατυμπάνιζε τα πλούσια αντισταθμιστικά που εξασφαλίσθηκαν υπέρ των ελληνικών εταιρειών, κρατικών και ιδιωτικών, την τεχνογνωσία που θα μεταβιβασθεί και τις υποδομές υπέρ του ΓEΣ που θα κατασκευάζονταν. Έτσι στις 5 Nοεμβρίου 2003 η κατασκευάστρια των ελικοπτέρων (ανάδοχος πλέον της μεγάλης παραγγελίας) υπέγραψε τη σύμβαση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων με πέντε εγχώριες εταιρείες. Αλλά τη μερίδα του λέοντος την πήρε η εταιρεία AKTΩP A.E., με έδρα όχι στη Φιλελλήνων 18 στο Xαλάνδρι που είναι η δηλωμένη της έδρα, αλλά στη Λουίζης Pιανκούρ 78A, δηλαδή στην ίδια διεύθυνση με αυτήν της AΠEΛΛA.
H AKTΩP σύμφωνα με τη σύμβαση Nο 21/2003 μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Oικονομικού Σχεδιασμού και Aμυντικών Eπενδύσεων του υπουργείου Eθνικής Aμυνας και της NHIndustries, αναλαμβάνει τα πέντε από τα δεκατέσσερα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων. H πιστωτική αξία των πέντε προγραμμάτων του AKTOPA είναι συνολικού ύψους 317,5 εκατ. ευρώ, με ονομαστική αξία 30,5 εκατ. ευρώ! Δηλαδή στη μία μόνο από τις πέντε εταιρείες δόθηκαν πάνω από το 1/3 των αντισταθμιστικών!
Ο διαγωνισμός της Ψυτάλλειας
Η ΕΥΔΑΠ είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την αποκομιδή 200000 τόνων λάσπης που είναι το αποτέλεσμα του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων στο νησάκι της Ψυτάλλειας. Στο διαγωνισμό μετείχαν τέσσερις εταιρείες. Όταν ανοίχτηκαν οι προσφορές βρέθηκε ότι οι τρεις από αυτές δεν είχαν τις απαιτούμενες εγγυητικές, που θα έπρεπε να είχαν, ενώ μόνο ο Άκτωρας είχε! «Το γεγονός ότι σημαντικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου (μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά, η Παντεχνική) απέτυχαν (;) να καταθέσουν έγκυρες εγγυητικές επιστολές γεννά πλήθος ερωτημάτων. Ερωτήματα που αυξάνονται εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η μόνη, έγκυρη, προσφορά ήταν αυτή της κατασκευαστικής εταιρείας Aκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα, (σ.σ. και μάλιστα την επομένη της άρνησης του ΕΣΡ να της χορηγήσει πιστοποιητικό διαφάνειας). Τα ίδια τα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ εξέφραζαν την έκπληξή τους για την εξέλιξη, αναγνωρίζοντας ότι δεν αποκλείεται να έχει... στηθεί ο διαγωνισμός» (Καθημερινή, 17-10). Η πρόταση του Άκτωρα ήταν να αποθέσει τη λάσπη στα λατομεία Σκαλιστήρη (είναι εκείνα που το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ψευτοΚΚΕ μέσα από μια παρατεταμένη απεργία έδιωξε το Σκαλιστήρη και στη συνέχεια με κακοδιαχείρηση έκλεισε τα λατομεία του λευκόλιθου οδηγώντας τη Βόρεια Εύβοια στο μαρασμό και την εξαθλίωση), παρόλο που η λάσπη έχει τοξικότητα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ αλλά και μελέτες χημικών μηχανικών.
Βέβαια μετά το σάλο που ξέσπασε για την ιδιαίτερη μεταχείριση και τη γιγάντωση του ομίλου Μπόμπολα η ΕΥΔΑΠ κήρυξε άγονο το διαγωνισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου