Σάββατο, Οκτωβρίου 09, 2010

ΦΙΑΣΚΟ Η ΧΡΗΣΗ ΑΦΓΑΝΩΝ «ΣΥΜΜΑΧΩΝ» Πλήρωναν τους...Ταλιμπάν για να τους φυλάνε

Posted: elzoni.gr


Κεφαλαιώδους σημασίας σφάλματα, έχουν διαπράξει και εξακολουθούν να διαπράττουν οι αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όπως διαπιστώνει η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας για την διερεύνηση της εσφαλμένης διεξαγωγής του πολέμου, τα πορίσματα της οποίας δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτά, οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούν αφειδώς Αφγανούς φυλάρχους και τους μαχητές τους για να φρουρούν τις βάσεις τους, τις εφοδιοπομπές τους, ακόμη και τα νώτα τους κατά τις μάχες με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Θεωρητικά, δεν θα υπήρχε κάτι το μεμπτό αν οι συγκεκριμένοι φύλαρχοι και οι μαχητές τους, δεν ήταν και οι ίδιοι Ταλιμπάν ή στην καλύτερη περίπτωση συγγενείς και συνεργάτες των ισλαμιστών ανταρτών που δρουν στην περιοχή, όπου οι προσληφθέντες «εργάζονται» για λογαριασμό των αμερικανικών και νατοικών δυνάμεων.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, να υπονομεύεται εκ των έσω η ασφάλεια των συμμαχικών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων και μεγάλο τμήμα των μισθών που καταβάλλονται στους φυλάρχους και τους μαχητές τους, να καταλήγει στο «παγκάρι» των Ταλιμπάν.

Ακόμη χειρότερα είναι τα στοιχεία της έρευνας για τις δυτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν στο πλευρό του αμερικανικού στρατού και έχουν προσλάβει μαζικά «φθηνούς» Αφγανούς ως φρουρούς, πολλοί από τους οποίους αποδεικνύεται πως «επισκέπτονταν» στον «ελεύθερο χρόνο» τους το αντικείμενο φρούρησής τους με την ιδιότητα του… Ταλιμπάν ή του πράκτορα του Ιράν!

Απαντώντας στο πόρισμα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι «αναγνωρίζει το πρόβλημα» και στο εξής οι προσλαμβανόμενοι Αφγανοί φύλαρχοι και φύλακες θα περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο για το ποιόν τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: